Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM și Partidul Șor anunță…

PSRM și Partidul Șor anunță manifestații pentru data de 9 mai

Sursa: socialistii.md

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și cei ai Partidului politic „Șor” anunță că vor participa pe 9 mai la Marșul Victoriei și la Marșul „Regimentul nemuritor”, care vor fi organizate în centru capitalei.

Potrivit unui comunicat de presă, PSRM a salutat decizia Comitetului Național Coordonator „Victoria” de a organiza în acest an Marșul Victoriei și marșul „Regimentul Nemuritor” pe 9 mai și a informat că va participa la Marșul Victoriei „alături de toți cetățenii țării și îi invită pe toți susținătorii săi să se alăture manifestării”.

„Astăzi, când în lumea modernă există încercări de a compromite fapta eroică a buneilor și străbuneilor noștri, demolând în mod barbar monumentele dedicate Marii Victorii și distrugând mormintele soldaților, este extrem de important pentru noi, pentru întreaga societate, să ne unim forțele și să demonstrăm că pentru noi amintirea marii Victorii a fost și rămâne sfântă”, se arată în comunicatul PSRM.

Pe de altă parte, conform unui comunicat al partidului condus de deputatul fugar, condamnat la 15 ani de închisoare, eroii celui de-Al Doilea Război Mondial vor fi cinstiți în data de 9 mai de către membrii Partidului „Șor” care „vor organiza” în această zi, la ora 10:00, acțiunea „Regimentul nemuritor”.

„Anume bunicii noștri sunt cei care au eliberat Europa de fasciști și naziști și au făcut în așa fel încât, de la Vladivostok până la Lisabona, să nu fie nici fasciști, nici naziști. Anume din acest motiv, am decis să organizăm, în data de 9 mai, la ora 10:00, acțiunea „Regimentul nemuritor”. Astfel, membrii Partidului „Șor” vor ieși în această zi cu portrete ale rudelor care au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial Vă îndemn pe toți să fim împreună, la intersecția străzii Ismail și bulevardul Ștefan cel Mare. Apoi, vom merge în marș până la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru a depune flori și a cinsti memoria eroilor care au eliberat Europa de fasciști și naziști”, a conchis Ilan Șor.

Curtea Constituțională (CC) a R. Moldova a venit miercuri, 12 aprilie, cu precizări privind „criticile” care i-au fost aduse în legătură cu hotărârea referitoare la utilizarea panglicii bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”. CC susține că nu a „repus în drepturi” și nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate, „astfel cum se propagă în spațiul public”.

Potrivit comunicatului, Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, menționează că pentru a sancționa o persoană „trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”.

„La modul concret, Curtea a decis că agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol și să constate scopul urmărit de persoana vizată, pentru că nu în toate cazurile sancționarea pentru utilizarea unui simbol urmărește realizarea vreunui scop legitim. Odată constatată urmărirea unui scop legitim pentru aplicarea sancțiunii, instanțele de judecată trebuie să aplice o pedeapsă proporțională cu gravitatea faptei”, a menționat Curtea.

ZdG a scris anterior că CC a R. Moldova a decis că panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” poate fi purtată și confecționată pe teritoriul țării, cu condiția ca aceasta să nu fie utilizată pentru a justifica sau glorifica acțiunile de agresiune militară, crimele de război sau crimele împotriva umanității.

Hotărârea a fost pronunțată pe 11 aprilie și a fost luată în urma examinării sesizărilor unor deputați socialiști, care au cerut verificarea constituționalității unor prevederi din Legea privind contracararea activității extremiste.

În primăvara anului 2022, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus la Curtea Constituțională două sesizări prin care au solicitat exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii pentru modificarea Codului contravențional al R. Moldova, adoptată în lectura a doua la 14 aprilie 2022, care se referă la interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”.

Potrivit modificărilor aprobate de Parlamentul în primăvara anului 2022, cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.

Mai exact, a fost interzisă confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.