VIDEO/ „Sfântul Gheorghe era moldovean”. Scuzele inventate de participanții la marșul de 9 mai, pentru a nu respecta legea
Deși panglica bicoloră negru-oranj a fost interzisă în R. Moldova, unii participanți la manifestațiile organizate de 9 mai, în centrul capitalei, au sfidat legea sau au găsit o alternativă a panglicii.
Deși asocierea panglicii negru-oranj cu Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, sărbătorită la 9 mai, vine de la medaliile numite „Pentru Victoria împotriva Germaniei”, oferite după cel de-al Doilea Război Mondial, panglica în sine nu a fost folosită în Uniunea Sovietică după război.
De fapt, panglica nici măcar nu este reprezentativă celui de-al Doilea Război Mondial și nu reprezintă ordinul „Sfântul Gheorghe”, ci ordinul „gvardeiskaia lenta” (ordinul de gardă – n.r.), care este cu totul altceva, potrivit istoricilor.
Pe 7 aprilie, Parlamentul a votat un amendament la Codul Contravențional, prin care se interzic pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”. Despre asta a anunțat deputatul PAS, Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
Astfel, potrivit deputatului, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.
Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.
Potrivit proiectului de lege, agentul constatator al ilegalității va fi Ministerul Afacerilor Interne.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.