Pretendentul Costiuc la fotoliul de primar, la CEC: „Nu am pe nimeni care să mă ghideze, nici de la Frankfurt, nici de la GBC” – Ziarul de Gardă
 • Pretendentul Costiuc la fotoliul de primar, la CEC: „Nu am pe nimeni care să mă ghideze, nici de la Frankfurt, nici de la GBC”

  Pretendentul Costiuc la fotoliul de primar, la CEC: „Nu am pe nimeni care să mă ghideze, nici de la Frankfurt, nici de la GBC”
  04 aprilie 2018 | 12:32

  Încă un pretendent la șefia Chișinăului, președintele partidului „Democrația acasă”, Vasile Costiuc, s-a prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a fi înregistrat în cursa electorală. Costiuc însă nu a depus setul de documente pentru că acesta era incomplet. Pretendentul urmează să completeze declarația de avere și interese, conform modelului nou, elaborat de Autoritatea Națională de Integritate, iar pe parcursul zilei de astăzi, 4 aprilie, să prezinte dosarul integral. Abordat de presă, Vasile Costiuc, a criticat, indirect, posibilii săi contracandidați și s-a arătat sigur că va face într-un an cât nu a făcut fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, în zece ani în fotoliul de primar. Costiuc dă asigurări că este „liber și independent” în deciziile pe care le ia și că nu este ghidat de cineva de la „nici de la Frankfurt, nici de la GBC”. Într-un an la Primărie, susține pretendentul, „nu poți să întorci munții în Chișinău, decât dacă mai dai afară o parte din boșorogii ăștia pe care i-am moștenit încă de la Urecheanu și pe care, lejer, Dorin i-a păstrat în funcții zece ani”. 

  „Cel mai important mesaj pe care vreau să-l transmit în această campanie electorală este că în Primărie este nevoie de voință, iar la nivel de țară este nevoie de schimbarea clasei politice” a declarat Vasile Costiuc, precizând că vine, asemeni altor pretendenți tineri, cum ar fi Valeriu Munteanu, să demonstreze o altfel de politică. Munteanu a depus la CEC setul de documente pentru a fi înregistrat în cursa electorală cu câteva minute mai devreme de Costiuc.

  „Cu regret, cei pe care i-am văzut înaintea mea (înainte de Vasile Costiuc, la CEC s-a prezentant candidatul PL, Valeriu Munteanu – n.r.) vorbesc despre binomuri, până recent au fost împreună, mână în mână cu guvernarea și astăzi vorbesc cu atâta lejeritate despre binomuri, despre capturarea statului și alte lucruri. Societatea lucrul acesta îl înțelege, iar majoritatea celor care vor fi în această campanie sunt reprezentanții cuiva: ăsta îl reprezintă pe Dodon, ăsta reprezintă partidul Democrat și celălalt îl reprezintă pe Mihai Fiodorovici Ghimpu. Deciziile le iau alții decât cei pe care îi alegem noi în primărie. Eu am fost întotdeauna din capul meu și am decis, am făcut de fiecare dată ceea ce am crezut eu că este necesar să fac. Nu am pe nimeni care să mă ghideze, nici de la Frankfurt, nici de la GBC. Sunt liber și independent, lucrul acesta îl voi demonstra și în campanie și, eventual, în Primărie. Și voi aduce mulți băieți care nu au atâta curaj ca mine, în Primărie să lucreze. Pot să vă dau zece nume care au făcut mult pentru acest oraș de pe poziție de activiști civici, dar care merită să fie în structurile de conducere: începând de la cei care au făcut pasaje și scuare până la cei care au calculat ce venituri au ratat chișinăuienii”, a declarat Vasile Costiuc în sediul CEC.

  Acesta a declarat că într-un an va pregăti o echipă de persoane cu aptitudini și capacități care să poată participa demn la următorul ciclu electoral, echipă pe care fostul edil, Dorin Chirtoacă, nu a reușit să o pregătească în zece ani.

  „Într-un an nu poți să întorci munții în Chișinău, decât dacă să mai dai afară o parte din boșorogii ăștia pe care i-am moștenit încă de la Urecheanu și pe care, lejer, Dorin i-a păstrat în funcții zece ani și au condus întreprinderi falimentare. Lucrul acesta nu știu cum să-l iertăm lui Dorin”, a opinat Costiuc, pricând că într-un an va pregăti o echipă de 20-30 de tineri pregătiți, va elabora o nouă organigramă a Primăriei pe care o va propune spre consultări chișinăuienilor și va forma un grup de consilieri care vor susține proiectele echipei sale.

  Întrebat despre banii pe care intenționează să-i cheltuie în campanie, acesta a declarat că va avea cheltuieli modeste și că va transmite mesajul său locuitorilor capitalei deplasându-se cu bicicleta.

  Primul pretendent la șefia Chișinăului a depus în dimineața zilei de miercuri, 4 aprilie, setul de documente la Comisia Electorală Centrală (CEC). Este vorba despre candidatul PL, fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. 

  Foto: privesc.eu
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a venit cu un comentariu vizavi de reacțiile consumatorilor, după ce reprezentanții companiei au solicitat, repetat, consumatorilor să re…
  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  Soluționarea și ajutorul în criza gazelor cu care se confruntă în prezent R. Moldova vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă, opinează europarlamentarul român, Siegfried…
  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  Șefa statului Maia Sandu a semnat un decret privind structura Aparatului Președintelui R. Moldova și reduce personalul-limită de la 163 de posturi și structuri la numărul de 150. În termen de o lună, secretarul…
  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”

  Interviu cu Dragomir Tîmbur, medic chirurg-mamolog Luna octombrie este luna internațională de conștientizare a cancerului mamar La nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân…
  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”