Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Patru ambasadori, rechemați din funcție…

Patru ambasadori, rechemați din funcție de către Guvern. Cine sunt ei?

Guvernul a rechemat din funcție patru ambasadori ai R. Moldova înainte de expirarea mandatului. Este vorba de Valeriu Frija, ambasadorul din Lituania; Emilian Brenici, ambasadorul din Regatul Țărilor de Jos; Iurie Reniță, ambasadorul Regatului Belgiei și a Marelui Ducat de Luxemburg; Aureliu Ciocoi,ambasadorul Moldovei în Statele Unite al Americii.

Propunerile de rechemare din misiune a ambasadorilor au fost făcute de către Andrei Galbur, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Decretele urmează să fie înaintate spre aprobare șefului statului Igor Dodon.

„Au fost rechemați din funcție patru ambasadori. În cazul dl Brenici rechemarea este în legătură cu finalizarea mandatului. În cazul dl Ciocoi avem o cerere din motive personale despre care nu trebuie să vorbesc eu. În cazul ambasadorilor Frija și Reniță voi preciza că aceștia au fost numiți în baza unor mandate politice, iar intenția noastră este să desemnăm în locul lor reprezentanți din cadrul serviciului diplomatic, profesioniști care vor continua să promoveze în aceste capitale prioritățile fixate în programul de guvernare”, a explicat ministrul Galbur.

Ce venituri și proprietăți declară cei patru ambasadori

Valeriu Frija indică în declarația sa de venituri și proprietăți pentru anul 2015 – un salariu de 9116 lei  de la MAEIE și indemnizații de 35.241 de lei de la Ambasada R. Moldova în Lituania. Acesta declară și un apartament cu o suprafață totală de 118 m.p., cumpărat în anul 2006. Ambasadorul conduce două automobile: un Renault (anul fabricației 2002), cumpărat în anul 2010 și un BMW, cumpărat în anul 2013.

Emilian Brenici indică pentru anul 2015, un salariu de 169.962 de lei și indemnizații de la Ambasada R. Moldova la Haga – de 30.605 de euro. Familia Brenici are un apartament (177,8 m.p.) și o casă de locuit (127,4 m.p.). Acesta conduce un Citroen (anul fabricației 2011) cumpărat în anul 2015.

Aureliu Ciocoi, fostul ambador al R. Moldova în Republica Populară Chineză până în luna mai 2017 a avut anul trecut un venit din salariu de 143 de mii de lei și o îndemnizație neimpozabilă în sumă de 429 mii de lei. Soția, angajată și ea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a încasat și ea o îndemnizație în valoare de 107 mii de lei. Într-o bancă germană, familia Ciocoi păstrează 35 de mii de euro. Din luna mai 2017, Ciocoi a fost numit de Guvern în calitate de ambasador al R. Moldova în SUA, funcție vacantă încă din 2015.