Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS cere convocarea de urgență…

PAS cere convocarea de urgență a ședinței Parlamentului pentru a modifica legislația electorală în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția

Fracțiunea PAS din Parlament cere convocarea de urgență a ședinței Parlamentului pentru a modifica legislația electorală în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, aviz publicat la data de 19 august curent.

„Vorbim despre proiectul de lege înregistrat în Parlament cu nr.263 la 19 iunie 2020. Se cunoaște că actuala legislație trebuie modificată. Pentru că ea conține mai multe lacune care fac posibilă o fraudare masivă a alegerilor. De exemplu, nu conține soluții exacte pentru combaterea a ceea ce numim noi transportare organizată și contra bani a alegătorilor, nu reglementează exhaustiv procedura de contestații împotriva încălcărilor de lege, nu există soluții cum se combat fake-news-urile în cadrul televiziunilor și altele”, a precizat deputatul.

Sergiu Litvinenco a menționat că în Avizul Comisiei de la Veneția experții critică mai multe prevederi din cod. De asemenea, Comisia de la Veneția spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidențiale este posibilă, iar termenul-limită când aceste modificări trebuie să intre în vigoare ar fi 1 septembrie 2020.

Chiar și dacă nu se reușește intrarea în vigoare a legii de la 1 septembrie 2020, unele prevederi pot fi modificate chiar și mai târziu de această dată. Evident că nu mai târziu decât 2 octombrie 2020 – prima zi a campaniei electorale. Prin urmare, în primul rând, Comisia juridică, numiri și imunități urmează să se convoace în zilele imediat următoare pentru a pregăti versiunea finală a proiectului legii pentru Plenul Parlamentului. Să examineze atât propunerile Comisiei de la Vaneția, cât și amendamentele noastre”, a declarat parlamentarul.

Fracțiunea parlamentară PAS cere ca ședința plenară a Parlamentului să fie convocată cel târziu săptămâna viitoare, pentru a examina amendamentele și a vota proiectul în lectura a doua.

Practic, la moment suntem la etapa în care vom putea ști cu exactitate dacă PSRM dorește sau nu dorește să fraudeze alegerile. Dacă PSRM va folosi în continuare falsuri precum că nu mai este posibil de modificat legislația electorală reieșind din Avizul Comun de urgență al Comisiei de la Veneția și OSCE (ODIHR), atunci va fi clar că fraudarea masivă este unica lor opțiune”, a conchis Litvinenco.

Ministerul Justiției a recepționat miercuri, 19 august, opinia comună urgentă a OSCE/ODIHR și Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege nr. 263, ce se referă la modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale.

În aviz se stabilește că, trebuie respectat principiul stabilității dreptului electoral. Pentru orice modificări substanțiale care ar urma să se aplice la viitoarele alegeri locale și prezidențiale din septembrie și noiembrie 2020, acestea trebuie adoptate cu mult timp înaintea procesului, pentru a acorda suficient timp pentru părțile interesate să se familiarizeze cu noile dispoziții și să pregătească cerințele pentru respectarea lor. 

„Nicio modificare legislativă nu ar trebui aplicată proceselor electorale deja în curs, cum ar fi de exemplu, alegerile locale în anumite zone. Pentru viitoarele alegeri prezidențiale, în conformitate cu bunele practici internaționale, ar putea fi aplicate acele modificări propuse care sunt tehnice și care nu afectează „elementele fundamentale ale legii electorale”, dacă acestea intră în vigoare înainte de începerea procesului electoral pentru aceste alegeri”, se menționează în aviz.

Pe data de 9 iulie curent, proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale, a fost votat în prima lectură. Proiect ce a trezit dezbateri aprinse în plenul Legislativului. Opoziția a acuzat autorii inițiativei că în au introdus elemente care ar compromite proiectul, precum micșorarea cu două ore a programului din ziua votării, cât și introducerea unei prevederi prin care Comisiei Electorală Centrală (CEC) îi vine atribuția de a exclude din cursa electorală un concurent electoral, sarcină care actualmente îi revine instanței de judecată.