Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Omul lui Plahotniuc” și doi…

„Omul lui Plahotniuc” și doi foști comuniști cu integritate îndoielnică au ajuns șefi în PDM

Partidul Democrat din Moldova (PDM) și-a ales, ieri, noii vicepreședinți ai formațiunii conduse de Vladimir Plahotniuc. Astfel, cu funcții de conducere s-au ales doi foști comuniști, dar și un om apropiat președintelui partidului. Deși formațiunea a anunțat că a elaborat și un Cod de Integritate pentru membrii partidului, numele celor trei noi vicepreședinți au figurat anterior în mai multe acuzații. 

„Au fost aleși, în baza mai multor criterii de reprezentativitate, dar și în funcție de rezultatele profesionale dovedite pe diverse arii de competență, noii vicepreședinți ai partidului. Aceștia sunt: Andrian Candu. Marian Lupu, Serghei Iaralov, Sergiu Sârbu, Vladimir Cebotari, Alexandru Botnari, Vladimir Vitiuc, Valentina Buliga, Cristina Bălan, Violeta Ivanov, Valentina Stratan, Eleonora Graur și Alexandru Cauia.

Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, noii vicepreședinți ai PDM sunt doi din cei 14 foști deputați ajunși în Parlament pe listele PCRM care au părăsit formațiunea și au aderat, în luna martie, la PDM.

Violeta Ivanov a fost aleasă deputată în Parlament în 2009, pe listele PCRM, partid pe care-l reprezintă din 2007, pe când a fost viceministră, iar ulterior, ministră a Ecologiei şi Resurselor Naturale în perioada guvernării comuniste. La sfârşit de 2015, împreună cu alţi 13 camarazi de partid, a părăsit fracţiunea PCRM, formând, împreună cu deputaţii PD, Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”, cea care, în prezent, deţine funcţia de speaker al Parlamentului şi care a propus candidatul la funcţia de premier, iniţial, pe Vlad Plahotniuc, ulterior, pe Pavel Filip. Toţi cei 14 transfugi comunişti au fost acuzaţi, inclusiv de foşti colegi de partid, de faptul că au părăsit fracţiunea PCRM în schimbul unor beneficii financiare. Deputata Ivanov a participat şi ea la discuţia dintre mai mulţi aleşi ai poporului despre salariul de deputat, discuţie ajunsă celebră după ce deputatul Sergiu Stati a declarat: „rămâi cu 7500 de lei şi încearcă să supravieţuieşti…”.

Casa ascunsă a Violetei Ivanov

Anul trecut, ZdG a scris că familia deputatei Violeta Ivanov şi-a ridicat o casă cu două niveluri în Chişinău. Deşi acum o săptămână declara presei că fiica sa, Margarita, ajunsă în atenţia opiniei publice pentru fotografiile de lux pe care le posta pe reţelele de socializare, nu are, „cu părere de rău, casă”, datele oficiale demonstrează contrariul. Minora este, în acte, proprietara terenului pe care părinţii şi-au ridicat casa de lux, dar şi stăpâna vechiului imobil de pe acel teren, demolat între timp. Totodată, familia alesei poporului gestionează, de peste un deceniu, două terenuri în Chişinău, folosite ca şi parcări, pe care le închiriază de la Primăria Chişinău contra 20 de lei pentru o singură zi.

Serghei şi Violeta Ivanov au două fiice: Margarita şi Madlene. Ultima este deja căsătorită cu Sergiu Melnic, cel care este fondator şi administrator, împreună cu părinţii, Sergiu şi Viorica Melnic, la mai multe companii din domeniul farmaceutic. Cei doi deţin o casă particulară în sect. Botanica, acolo unde cele două fete ale familiei Ivanov au făcut mai multe fotografii. Sergiu şi Madlene (Ivanov) Melnic au fost cununaţi de soţii Andrei Tăbuică şi Mariana Tăbuică-Cebotari, fostă contabilă-şefă la Întreprinderea de Stat „Moldatsa”. Cebotari este şi sora actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari. Cebotari a fost și el ales ieri în funcția de vicepreședinte al PDM.

Citiți și: Familia deputatei Ivanov: Casă de lux în construcţie şi teren închiriat de la stat cu 20 de lei pe zi

Vladimir Vitiuc a ajuns în Parlament pe listele PCRM, iar în 2015 a fost propus la funcţia de vicepreşedinte de Parlament de către PCRM, formațiune pe care a reprezentat-o în Parlament. Vitiuc, vorbitor exclusiv de limba rusă, este originar din Bălţi, fiind liderul de acolo al PCRM mulți ani. Acesta a intrat în Parlament de pe locul 6 în lista condusă de Vladimir Voronin. În 2010, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat l-a inclus într-o listă neagră, formată din persoane incompatibile cu funcţia de deputat pentru că, în anii 2004-2007, organizaţia teritorială Bălţi a PCRM, pe care o conducea, a folosit oficii publice fără a achita pentru chirie, dar şi pentru că, fiind deputat, a promovat mai multe legi sensibile la corupţie, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

În 2009, publicaţia de limbă rusă „Молдавские Ведомости” scria că Vladimir Vitiuc ar fi avut legături cu o grupare specializată în înşelătorii, el fiind poreclit „Муха” (Musca, n.r.). Mai exact, această grupare organiza în locuri publice jocuri de noroc în care este practic imposibil să câştigi, unde doritorii, pentru o anumită sumă, trebuiau să ghicească sub care degetar se află bila. Publicaţia scria că acesta nu era cel care coordona jocul, ci o persoană care se dădea drept jucător, fiind în rol de câştigător pentru a aduna oamenii la joc, sau persoana care strângea banii. Atunci, contactat de reporterii de la Vedomosti.md, actualul vicepreşedinte de Parlament respingea acuzaţiile. „Niciun fel de degetar eu nu am fost. Toate astea sunt aberaţii şi minciuni”, spunea alesul poporului.

Afacerile noului vicepreşedinte

Conform declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi, Vitiuc nu declară nicio locuinţă. Totodată, abia din 2012, alesul poporului a scris că deţine firma SRL „Aurant”, deşi ea a fost fondată încă în 1994, şi un Mercedes 307 D, dobândit în 1998. În 2013, Vitiuc a fost mai generos, indicând că, în acel an, şi-a procurat un BMW 525 D, fabricat în 2007, dar şi că deţine 10% din firma ÎM „Solar Engineering”, fondată cu 3 ani mai devreme, în 2010. Conform declaraţiei cu privire la interese personale, Vitiuc declară că este preşedintele clubului de fotbal Olimpia Bălţi şi preşedintele Academiei de Handbal „V.N. Taucci”, tot din Bălţi.

Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Vitiuc deţine 10% din Întreprinderea Mixtă „Solar Engineering”. Deputatul împarte afacerea cu şase parteneri: trei din Ucraina şi trei din R. Moldova. Printre ei, Andrei Ciauş, despre care s-a scris anterior că ar face parte dintr-o grupare specializată în „atacuri raider”, dar şi Anatoli Orlovski, un om de afaceri local. Printre obiectivele de activitate declarate ale firmei se numără producerea componentelor electrice şi fabricarea maşinilor cu destinaţie specială.

Vladimir Vitiuc deţine şi 99% din SRL „Aurant”, în timp ce 1% este deţinut de Iana, soţia sa. SRL-ul are un capital social de 16300 de lei şi activează în domeniul serviciilor de frizerie şi cosmetice. Totodată, are în proprietate baruri şi practică comerţul cu ridicata a băuturilor alcoolice. Firma este administrată de Igor Vitiuc, nepotul vicepreşedintelui Parlamentului, care figurează în calitate de administrator şi fondator al altor 4 SRL-uri: „Dastilius”, care deţine Clubul Platinum din Bălţi, „Germes Nord”, care deţine Radio 7, „Dialog-Media” şi „V.V.V Comerţ Service”, care deţin publicaţia Gazeta.md. În 2012 „V.V.V Comerţ Service” fusese implicată într-un scandal, după ce ar fi primit de la administraţia comunistă de la Bălţi bani publici pentru publicitate, în urma unei licitaţii dubioase.

Iaralov, „omul lui Plahotniuc”

Plahotniuc și Iaralov, captură video, protv.md

Serghei Iaralov, un alt nou vicepreședinte al PDM are un CV legat clar de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc. Numele lui Serghei Iaralov a fost pronunțat pentru prima dată, în contextul fraudei din sistemul bancar, pe 15 octombrie 2015. Atunci când, cu doar câteva minute înainte de a fi reținut de ofițerii CNA, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a dezvăluit în premieră, de la tribuna Parlamentului, că Iaralov a participat „la toate discuțiile și târgurile” care vizau Banca de Economii (BEM). Businessmanul se afla în sală. În ultimele două săptămâni, numele lui Iaralov este cel mai des pomenit în presă în legătură cu furtul miliardului din sistemul bancar. Acesta este acuzat că ar fi fost „arhitectul” jafului. Ipoteza a apărut după dezvăluirile răsunătoare ale lui Mihail Gofman, fostul șef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, relatează Anticoruptie.md, într-o investigație la subiect.

Despre Serghei Iaralov se cunosc puține lucruri. A fost oficial acționar la SA Propos, o companie specializată în vânzarea automobilelor și a motorinei, fondată în 1993 și lichidată în aprilie 2013. Valoare acțiunilor deținute de el era de 3,4 milioane de euro. De asemenea, Iaralov se prezintă drept manager pentru dezvoltare la Boston Soft Design din Boston, SUA, o firmă care oferă servicii de outsourcing în domeniul IT. Tot în Boston deține o casă luxoasă, procurată în 2005 și estimată la 418 mii de dolari, situată pe un teren de 37 de ari care l-a costat alte 340 de mii de dolari.

Astăzi, cel care este prezentat drept un prosper om de afaceri nu are oficial nicio companie înregistrată pe numele său și nu administrează nicio afacere în Republica Moldova.

Serghei Iaralov a participat la negocierile din 2014 și 2015 privind formarea majorității parlamentare. Dumitru Diacov și Sergiu Sîrbu, ceilalți doi politicieni care reprezentau PD la acele discuții, explicau prezența lui Iaralov prin faptul că acesta este membru al Consiliului Politic Național, chiar dacă oficial se afla tocmai pe poziția 129. Analiștii politici sugerau atunci că Vlad Plahotniuc încerca să influențeze mersul negocierilor prin intermediul lui Iaralov. „Nu cred că este un subiect care trebuie dezvăluit sau dezbătut. Este o chestie ce ține doar de treburile interne ale partidului. Noi nu încercăm să intrăm în bucătăria dumneavoastră”, ne-a reproșat Sergiu Sîrbu. Politicianul a refuzat să ne spună și de când Serghei Iaralov face parte din echipa PD. „Puneți prea multe întrebări. Chiar nu cred că este cazul. Dacă dumnealui va dori să vă comunice.., dar eu nu am dreptul moral să ofer așa date”, a insistat democratul, refuzând să ne spună cum îl putem găsi pe omul de afaceri.

Chiar dacă nu deținea vreo funcție importantă în cadrul formațiunii, Iaralov, alături de Constantin Botnari, îl însoțea mai mereu pe Vlad Plahotniuc la ședințele Parlamentului. Botnari a refuzat să ne spună ce făcea Iaralov la Parlament. „Lăsați-mă în pace! N-am informație. Căutați în altă parte”, ne-a tăiat-o scurt democratul.

Nici foști deputați din alte fracțiuni nu au putut spune care era rolul omului de afaceri la ședințele Legislativului. „Nu-mi prea amintesc despre activitatea lui Iaralov. Ne cunoaștem doar din priviri. Ne salutam pentru că îl vedeam foarte des la Parlament unde venea ca la serviciu”, ne-a spus fostul comunist Iurie Muntean, viceministru al Economiei în perioada 2008-2009.

Visarion Ceșuev, fostul partener de afaceri al lui Iaralov, afirmă însă că în 1995 Iaralov ar fi avut un plan de atac raider asupra BEM. „Eu știu că încă prin 1995 firmele lui pregăteau un plan cu BEM. Se dorea preluarea controlului asupra băncii prin emisii de capital. Grupul pe care îl reprezenta Iaralov urma să cumpere noile emisii și să preia astfel controlul asupra băncii. Dar nu a mai reușit să-și ducă planul la capăt pentru că alte companii le-au luat-o înainte și au cumpărat acțiunile de la BEM. Apoi au venit comuniștii și le-au stricat jocul. Datorită lui Calin a fost stopat totul”, își amintește Ceșuev.

Întregul articol poate fi citit aici.

În acest context, precizăm că, PDM, ieri a adoptat și Codul de etică și integritate. „Acest Cod, care reprezintă o premieră pentru politica din R. Moldova, stabilește criteriile de integritate pentru toți membrii PDM. Adoptarea Codului de etică și integritate arată că PDM este parte activă a reformei clasei politice. Ne asumăm aceste criterii de integritate și le impunem ca regulă în activitatea noastră politică, regulă care sperăm să fie preluată și de alte partide politice din țara noastră”, a punctat liderul PDM Vlad Plahotniuc, conform informațiilor dintr-un comunicat al PCRM.