Noua Lege cu privire la Procuratură a fost publicată în Monitorul Oficial
Noua Lege cu privire la Procuratură, promulgată pe 16 martie 2016 prin Decretul Preşedintelui Re. Moldova, Nicolae Timofti, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Amintim că, pe 25 februarie 2016, Parlamentul Republicii Moldova a votat, în a doua lectură, proiectul noii Legi cu privire la Procuratură.
Documentul va intra în vigoare pe 1 august 2016, după operarea modificărilor în legislaţia conexă, care reglementează activitatea Procuraturii, precum şi ajustarea actelor normative departamentale la prevederile noii legi.
Proiectul Legii cu privire la Procuratură a fost elaborat de către un grup de lucru, condus de un reprezentant al societăţii civile, în componenţa acestuia fiind desemnaţi atît responsabili din cadrul Procuraturii şi ai Ministerului Justiţiei, cît şi reprezentanţi ai societăţii civile. Cu statut de observatori, în cadrul grupului de lucru au fost incluşi consilierii Misiunii Europene de consiliere în politici publice pentru R. Moldova, care acordă asistenţă Ministerului Justiţiei şi Procuraturii.
Proiectul noii Legi cu privire la Procuratură a fost supus dezbaterilor publice, avizării şi expertizării din partea instituţiilor naţionale şi internaţionale competente, astfel, încât acum două luni, Comisia de la Veneţia a adoptat Avizul pozitiv asupra acestuia.
Documentul prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani. Acesta va fi numit de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament, cum este în prezent. Totodată mai sunt prevăzute mecanisme de promovare în funcţii, dar şi de sancţionare a procurorilor care au încălcat legislaţia. Toţi procurorii ar urma să primească salarii mai mari. La funcția de procuror general vor putea candida persoane cu cel puţin 10 ani de experiență şi cu condiția de nu fi membru al vreunui partid politic de cel puţin 3 ani.