Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nicu Popescu, la Bruxelles și…

Nicu Popescu, la Bruxelles și Paris, în pragul reuniunii Consiliului European, unde se va lua decizia finală privind începerea negocierilor de aderare

Sursă foto: Facebook/ Nicu Popescu

Șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu a anunțat două vizite de lucru la Bruxelles și Paris în perioada 11-14 decembrie, în pragul reuniunii Consiliului European, unde se va lua decizia finală privind începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în cadrul vizitei la Bruxelles, pe 11 și 12 decembrie, vicepremierul Nicu Popescu va avea mai multe întrevederi cu oficiali europeni, inclusiv cu Gert-Jan Koopman, șeful Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, dar și cu omologii săi din statele membre UE.

La Paris, pe 13 și 14 decembrie, șeful MAEIE va participa la OCDE Eurasia Week, unde va semna un memorandum de înțelegere dintre R. Moldova și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În marja acestui eveniment, Nicu Popescu urmează să aibă mai multe întrevederi cu oficiali francezi.

Pe 8 noiembrie 2023, CE a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Totodată, CE a recomandat acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.

Comisia Europeană a întocmit un raport în legătură cu progresele înregistrate de R. Moldova pe calea europeană. Instituția subliniază că țara noastră a înregistrat progrese bune în ceea ce privește reforma justiției, însă aceasta trebuie finalizată, nefiind înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel înalt.

Decizia finală privind începerea negocierilor cu R. Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.