Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost numit prim-ministru interimar al României
Președintele României, Klaus Iohannis, l-a numit luni seara pe ministrul apărării, Nicolae Ciucă, ca premier interimar, după ce șeful Guvernului, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia, trasnmite Digi24.
Președintele României a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României și l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului guvern, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale. Șeful statului a semnat decretele în acest sens.
În cursul zilei de luni, după ce Ludovic Orban a fost chemat de Klaus Iohannis la o discuție privată la Palatul Cotroceni, liderii partidului au avansat numele lui Ilie Bolojan, actualul președintelui CJ Bihor, pe cel al ministrului Apărarii, Nicolae Ciucă, dar și pe al ministrului de finanțe, Florin Cîțu, pentru funcția de premier.
Ministrul apărării, Nicolae Ciucă, s-a înscris în PNL în octombrie și a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pentru un loc în Senat.
Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil. În perioada pandemiei, Ministerul Apărării s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, furnizând inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate în dificultate.
Nicolae Ciucă, un militar de carieră
Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967, în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. Este un militar de carieră. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. În 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”, UNAP, Bucureşti, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA. În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York Sr. John University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele, absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut masterul în Studii Strategice.
A participat la mai multe misiuni în teatre de operații din străinătate începând din 1996: a fost în Angola, Bosnia şi Herţegovina, Afganistan și Irak, iar pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, inclusiv din partea SUA.