Principală  —  IMPORTANTE   —   Tiraspolul respinge declarațiile opozantului Ghenadie…

Tiraspolul respinge declarațiile opozantului Ghenadie Ciorba despre presupusa cerere de alipire cu Federația Rusă

Sursa foto: novostipmr.com

Pretinsele autorități de la Tiraspol neagă că în cadrul așa-numitului Congres al deputaților de toate nivelurile, programat pentru data de 28 februarie, ar urma să fie lansat un apel către Kremlin pentru a accepta regiunea transnistreană în componența Federației Ruse. Așa-zisa vicepreședintă a Consiliului Suprem, Galina Antiufeeva, i-a numit „provocatori” pe cei care au anunțat despre presupusa intenție a Tiraspolului.

„Trebuie să construim relații pașnice și să păstrăm pacea pe teritoriul nostru pentru a asigura toate drepturile și libertățile cetățenilor noștri. Congresul poate avea loc în așa fel încât să atragem atenția asupra acestui lucru, să arătăm că nu vom permite astfel de presiuni”, a declarat Galina Antiufeeva pentru presa din stânga Nistrului.

Totodată, așa-zișii deputați de toate nivelurile ar urma să discute despre situația economică din regiunea transnistreană și ar urma să lanseze un apel către „comunitatea internațională”.

„(…) Ne adunăm pentru a adopta o declarație. Pentru ca reprezentanții OSCE, Uniunii Europene – cei care astăzi garantează democrația în republica noastră și în Moldova, să vorbească despre asta. Vrem ca ei să atragă atenția asupra inadmisibilității măsurilor luate de Moldova față de republica noastră”, a spus pretinsa vicepreședintă a Consiliului Suprem, Galina Antiufeeva.

Săptămâna trecută, opozantul Ghenadie Ciorba a declarat că în cadrul întâlnirii, auto-proclamatele autorități din stânga Nistrului ar urma să facă un apel către Kremlin pentru a accepta regiunea transnistreană în componența Federației Ruse.

Apelul ar urma să aibă loc cu o zi înainte de Adunarea Federală, unde președintele rus Vladimir Putin va ține un discurs, potrivit presei afiliate Kremlinului. În fiecare an, Vladimir Putin se adresează Adunării Federale cu un mesaj în care prezintă „rezultatele și stabilește orientările strategice pentru viitor”. Pe lângă membrii Dumei de Stat și ai Consiliului Federației, la eveniment participă de obicei liderii regionali, membrii guvernului, dar și reprezentanții altor instituții.

„Cel mai probabil, a venit un ordin de la Moscova pentru a ține acest congres, unde ar trebui vociferată o cerere, în numele cetățenilor care locuiesc pe malul stâng, către Rusia, de a accepta regiunea transnistreană în Federația Rusă”, a scris Ciorba pe Facebook.

Contactat de ZdG, Ghenadie Ciorba a declarat că scopul Rusiei este de a implica R. Moldova în război, prin anexarea regiunii transnistrene. Cu acest scop, Moscova dorește să provoace autoritățile de la Chișinău și Kiev și să obțină o reacție din partea lor, pentru a putea responsabiliza ulterior R. Moldova și Ucraina pentru acțiunile ce ar putea urma.

„Rusia face totul pentru a începe un război aici. Recunoscând această regiune (n.r. transnistreană) drept teritoriul său, toate acțiunile autorităților de la Chișinău cu referire la Tiraspol vor fi declarate drept acțiuni ale Chișinăului împotriva Rusiei. Astfel, ei vor avea, după părerea lor, dreptul juridic de a ataca teritoriul R. Moldova”, a afirmat opozantul în disucția cu ZdG.

Potrivit scenariului prezentat de Ciorba, după ce ar anexa regiunea transnistreană, Rusia ar putea declara formal că R. Moldova acționează împotriva Rusiei, justificându-și astfel acțiunile ulterioare.

Biroul politici de reintegrare a afirmat anterior că nu există motive de a considera că în timpul apropiat situația din regiune s-ar putea înrăutăți.