Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Lilian Chișca a depus jurământul…

Lilian Chișca a depus jurământul de învestire în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate

Sursa foto: presedinte.md

Lilian Chișca a depus vineri, 26 mai, în fața președintei R. Moldova, Maia Sandu, jurământul de învestire în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), anunță Președinția.

„Șefa statului i-a urat succes în noul său mandat și i-a menționat noului președinte al ANI că are o misiune importantă, în condițiile în care instituția pe care o conduce are un rol esențial în prevenirea și depistarea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale”, anunță instituția prezidențială.

Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui Lilian Chișca în funcția de președinte al ANI pe 22 mai, iar pe 24 nai decretu a fost publicat în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Lilian Chişca este jurist de profesie. În mai 2014, Chișca a fost numit șef al Direcției control al veniturilor și proprietăților a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiași direcții. Până a se angaja la CNI, Chișcă a activat în calitate de inspector superior la Centrul Național Anticorupție (CNA), iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licențiere din Moldova. În 2017 a fost numit vicepreședinte al ANI.

Pe 7 aprilie 2023, Consiliul de Integritate a aprobat punctajul final obținut de candidații la concursul pentru funcția de președinte al ANI. Potrivit Hotărârii, vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, a acumulat cel mai mare punctaj și a câștigat concursul pentru șefia instituției. Pe 20 aprilie, Consiliul de Integritate a validat rezultatele concursului.

Potrivit Legii cu privire la ANI, Autoritatea este condusă de un președinte, asistat de un vicepreședinte, care sunt numiți în funcții de președintele R. Moldova la propunerea Consiliului de Integritate. Durata mandatului președintelui și a vicepreședintelui Autorității este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Autoritatea Națională de Integritate asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor. Autoritatea publică este independentă față de alte organizații publice, față de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel național ca structură unică.