Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Liderul democrat, Pavel Filip: „Nu…

Liderul democrat, Pavel Filip: „Nu văd cum PDM sau alte partide sănătoase s-ar așeza la masa de discuții cu cei care au plătit milioane de dolari ca să cumpere deputați”

Liderul Partidului Democrat din Moldova(PDM), Pavel Filip, a avut o întrevedere ieri, 15 iulie, cu președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Potrivit lui Filip, aceștia au discutat despre modul în care este guvernată R. Moldova și în ce măsură pot fi îmbunătățite lucrurile în această perioadă de criză pandemică și instabilitate politică.

„Cred în continuare că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputați corupți, care au fost scoși ilegal și cu bani grei din PDM de hoții de miliarde. Am comunicat acest lucru și în cadrul întrevederii. Nu văd cum PDM sau alte partide sănătoase s-ar așeza la masa de discuții cu cei care au plătit milioane de dolari ca să cumpere deputați. Nu văd cum PDM sau alte partide sănătoase ar putea discuta cu cei care, pentru sacii cu bani, și-au trădat alegătorii și echipa. Nu văd cum PDM sau alte partide sănătoase ar da mâna cu cei care sunt implicați în furtul miliardului, afacerea cu Aeroportul, corupția politică”, a scris Filip pe pagina sa fe Facebook.

Un subiect abordat de liderul PAS, Maia Sandu, a fost și despre moțiunea propusă de Platforma DA și de modul în care vor acționa democrații în acest caz.

Filip a comunicat că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputați corupți și traseiști.

„Am reiterat angajamentul PAS și PPPDA de a nu vota un Guvern alături de traseiști și am menționat, o dată în plus, că demiterea guvernului și instalarea unui alt executiv nu este scopul final, ci doar mijloacele prin care se dorește a crea haos și instabilitate. Mi-am exprimat speranța pentru un dialog constructiv între partidele sănătoase de pe scena politică, un dialog care să îmbunătățească viața cetățenilor și să ducă țara noastră în rândul țărilor europene, democratice și prospere”, a precizat Filip.

Fracțiunea parlamentară PAS a decis să semneze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, formulată de Platforma DA.

Și grupul parlamentar „Pro Moldova” a anunțat că va semna și va vota moțiunea de cenzură.

Deputații din Platforma DA, care sunt și autorii moțiunii, au semnat-o marți, 14 iulie. Reprezentanții acestei formațiuni politice au declarat de mai multe ori că sunt pregătiți să-și asume guvernarea. Printre potențialii candidați la funcția de premier sunt Andrei Năstase, Alexandr Slusari și Igor Munteanu.

Moțiunea a mai fost semnată și de către Octavian Țîcu, deputat neafiliat.

Conform Constituției, Parlamentul, la propunerea a cel puţin o pătrime din deputaţi, îşi poate exprima neîncrederea în Guvern, cu votul majorităţii deputaţilor. Iniţiativa de exprimare a neîncrederii se examinează după 3 zile de la data prezentării în Parlament.

Actualmente, fracțiunea parlamentară a PSRM are 37 de mandate, PDM – 13, PAS – 15, Platforma DA – 11, Grupul parlamentar „Pro Moldova” – 14, Partidul „Șor” – 9, însă, de facto, opt, pentru că Ilan Șor nu vine la ședințe, un deputat independent și unul neafiliat.