Lidera PAS cere sancționarea judecătorului Andrei Niculcea
Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a anunțat că a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva lui Andrei Niculcea, judecătorul care a examinat în primă instanță dosarul Șor.
„În justiție, ca și în alte domenii, lucrurile sunt foarte grave. Însă nicio schimbare reală nu poate avea loc fără eliberarea justiției de controlul politic, deoarece oamenilor trebuie să li se facă dreptate, iar cei care comit abuzuri trebuie sancționați în mod obiectiv, indiferent de statut și funcție… Expedierea dosarului Șor la Curtea de Apel Chișinău a întârziat cu peste 150 de zile: în timp ce termenul-limită era 7 august 2017, acesta a fost expediat abia la 12 ianuarie 2018. Potrivit legii, anume judecătorul este cel care trebuia să asigure transmiterea în termen a dosarului în instanța de apel. Conform sesizării, judecătorului i se impută săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute la art.4 alin.(1) lit.g) din Legea nr.178 din 25 iulie 2014 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor – „încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acţiunilor de procedură […]”, precum și celei conținute la art.4 alin.(1) lit.i) din același act legislativ – „încălcarea normelor imperative ale legislaţiei în procesul de înfăptuire a justiţiei”.
Motivul formal al tergiversării este că nu s-a reușit traducerea sentinței în limba rusă. În realitate, tergiversarea s-a făcut cu scopul de a amâna cât mai mult condamnarea definitivă a lui Șor, beneficiarul principal al „furtului miliardului” conform celor două rapoarte ale companiei Kroll. Întrucât tergiversarea este una intenționată și urmărește un scop concret, în sesizare s-a solicitat aplicarea față de judecătorul Andrei Niculcea a celei mai aspre sancţiuni disciplinare”, susține Maia Sandu.
Amintim că la 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.