Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Judecătorul-raportor din dosarul Filat

Judecătorul-raportor din dosarul Filat

Nichifor Corochii, fostul preşedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, este judecătorul-raportor de la Curtea de Apel Chişinău căruia i-a fost distribuit dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat de Judecătoria Buiucani la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. O primă şedinţă de judecată nu a fost încă programată, Corochii fiind în concediu anual de odihnă.

Dosarul fostului premier Vladimir Filat a ajuns la Curtea de Apel (CA) Chişinău, fiind repartizat spre examinare judecătorului-raportor Nichifor Corochii. Reprezentanţii CA ne-au informat că dosarul i-a fost repartizat lui Corochii la 27 iulie 2016, însă o primă şedinţă de judecată pe marginea cazului nu a fost programată, Corochii fiind în concediu anual de odihnă. În ultimul an, Nichifor Corochii a activat într-un complet alături de judecătorii Iurie Melinteanu şi Ludmila Ouş. Totuşi, nu este clar dacă aceasta va fi componenţa finală a completului care va examina dosarul Filat, or, ar putea exista cereri de abţinere de la examinarea dosarului sau cereri de recuzare. De exemplu, Melinteanu a fost unul din judecătorii care au participat la examinarea dosarului lui Ion Rusu, naşul şi cumnatul lui Filat, condamnat anterior la cinci ani de închisoare, astfel că ar putea cere abţinere de la examinarea dosarului Filat.

De ce a fost respins de Voronin

În ultimii şapte ani, cariera lui Nichifor Corochii, judecătorul-raportor căruia i-a fost repartizat cel mai mediatizat dosar din istoria R. Moldova, a fost în ascensiune. Din 2009, când încă era judecător la Judecătoria Edineţ, el a fost detaşat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar în 2012 şi 2013 a condus această instituţie, fiind preşedinte interimar. Printr-un ordin semnat de Nicolae Timofti pe 30 ianuarie 2014, Corochii a ajuns judecător la CA Chişinău, asta după ce nu a reuşit să obţină un nou mandat de membru al Consiliului. O anchetă realizată de ZdG şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice scotea la iveală faptul că, în 2006, Corochii era respins de Vladimir Voronin după ce CSM l-a propus la funcţia de preşedinte al Judecătoriei Edineţ. În aprilie 2006, Voronin scria în demersul său că Nichifor Corochii „s-a manifestat ca o persoană care pune interesele personale mai presus de obligaţiile funcţionale, ignoră regulile de etică judecătoarească, discreditând justiţia şi compromiţând independenţa, imparţialitatea, cinstea şi demnitatea de judecător”.

Preşedintele mai scria că magistratul întreţinea legături cu businessmani implicaţi în afaceri dubioase, ceea ce a generat nemulţumirea cetăţenilor. „Drept exemplu poate servi faptul tutelării de către dumnealui a activităţii întreprinzătorilor Mina Tomaşevschi, Nicolae Tomaşevschi şi Zinaida Mamaliga. Datorită acestei tutelări, Mina Tomaşevschi, care activa şi în calitate de manager al pieţei agricole locale, a reuşit să înstrăineze 58 de magazine şi gherete din cele 75 care funcţionau în piaţă, precum şi să reducă la 25.000—50.000 de lei pe an suma venitului transferat la buget”, potrivit actului. În acelaşi document se mai arată că în calitate de „tutore” al Minei Tomaşevschi, Nichifor Corochii asigura personal examinarea cauzelor privind activitatea acesteia, „protejându-i interesele, urmărind restabilirea ei în funcţia de manageră a pieţei agricole, funcţie din care aceasta a fost eliberată. De asemenea, s-a constatat că Nichifor Corochii, făcând uz de relaţia sa amicală cu executorul Ţiverenco, asigură executarea hotărârilor judecătoreşti ce ţin de interesele Minei Tomaşevschi. Totodată, activând în calitate de judecător şi tutelând activitatea doamnei Tomaşevschi, dl Corochii a reuşit să-şi construiască o casă luxoasă la Edineţ, pe str. M. Cibotari. Lucrările de construcţie a caselor doamnei Tomaşevschi şi a domnului Corochii s-au desfăşurat simultan”, mai scria Voronin.

Averea judecătorului Corochii

Atunci, aceste acuzaţii au fost verificate de către membrii CSM, care s-au adeverit parţial, aşa că Nichifor Corochii nu a mai fost propus repetat pentru numire în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Edineţ. La scurt timp, acesta a ajuns însă membru al CSM, iar de acolo, la CA Chişinău. În 2011, judecătorului i s-a conferit medialia „Meritul Civic”. „Probabil, CSM a verificat informaţia şi ea nu s-a adeverit. Nu mai ţin minte exact ce a fost. Toată informatia este la dosarul meu personal. Puteţi verifica acolo ce şi cum a fost. Preşedintele are dreptul să respingă, la fel cum CSM are dreptul să înainteze repetat o candidatură”, ne-a spus Nichifor Corochii, cu referire la acel episod din cariera sa.

În 2015, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate, magistratul a avut un salariu de 208 mii de lei (17 mii pe lună) şi o pensie de 139 mii (11,5 mii lunar). Pe lângă imobilele din Edineţ, inclusiv cel la care făcea referire ex-preşedintele Voronin, judecătorul a mai investit în ultimii doi ani într-un apartament în Chişinău, 334 mii de lei în 2014 şi alţi 243 mii în 2015. Corochii are şi două credite în valoare de 112 mii de lei, contractate în 2008 și, respectiv, 2014. Precizăm că judecătorul-raportor este cel la care se păstrează dosarul şi cel care vine cu propunerea în privinţa deciziei care urmează să fie luată pe marginea cazului care este examinat.

Judecătorul Iurie Melinteanu
Judecătorul Iurie Melinteanu

Melinteanu, cu imobil de milioane

Iurie Melinteanu, un alt judecător care ar putea să examineze dosarul Filat activează la CA Chişinău din anul 2003, iar în justiţie din 1994. În 2013, ZdG a scris că magistratul deţine o casă de milioane pe str. Avicenna din Chişinău, iar fiul său avocat, Dorin Melinteanu, figura într-un dosar penal, după ce a accidentat un motociclist. Ulterior, Melinteanu a fost achitat. Doar că, la scurt timp, acesta s-a ales cu un alt dosar penal, fiind reţinut în flagrant de ofiţerii CNA în timp ce primea 800 de euro de la un client, căruia i-a promis că are influenţă la CA Chişinău, acolo unde activa tatăl său. După mai multe şedinţe de judecată şi decizii contradictorii, în luna octombrie 2015, CA Bălţi a decis să-l pedepsească pe Melinteanu cu o amendă de 22,5 mii de lei. Decizia nu a fost atacată la CSJ, ea devenind definitivă şi irevocabilă. Conform ultimei declaraţii cu privire la venituri şi proprietate depuse de judecătorul Iurie Melinteanu pentru anul 2015, acesta a ridicat anul trecut un salariu de 186 mii de lei (15,5 mii lunar) şi o pensie de 139 mii de lei (11,5 mii pe lună). În conturi, judecătorul avea la finele anului trecut puţin peste 100 mii de lei şi aproape 40 mii de euro.

Ludmila Ouş, al treilea judecător din completul care ar putea să examineze dosarul Filat, activează la CA Chişinău din august 2014, fiind transferată de la Judecătoria Ciocana. În 2015, magistrata a ridicat un salariu de 196 mii de lei (16,3 mii lunar) şi alţi 40 mii de lei din calitatea de formator la Institutul Naţional al Justiţiei şi Consiliul Europei. Ouş deţine, împreună cu soţul, două automobile, un Nissan Qashqai şi un Nissan Tiida. În 2014 şi 2015, Ouş a contractat două credite în sumă totată de 245 mii de lei.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.