• FOTO/ Noutăți despre drumul, aflat de 5 ani în reabilitare, pe care Dodon s-a lansat în campania prezidențială

  FOTO/ Noutăți despre drumul, aflat de 5 ani în reabilitare, pe care Dodon s-a lansat în campania prezidențială
  vizualizări
  21 noiembrie 2020 | 10:01

  Circulația pe 5,5 km ai drumului de ocolire M2 – Chișinău este permisă. Din cele 4 benzi de circulație prevăzute pentru drumul de centură, 2 benzi sunt reabilitate integral. Lucrările au demarat la sfârșitul lunii septembrie 2019 și se execută în sistem zigzag, pe partea dreaptă și stângă a carosabilului, astfel încât participanții la trafic să se deplaseze pe partea reparată a drumului.

  Responsabilii din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor spun că reabilitarea drumului de centură va reduce formarea ambuteiajelor asigurând confortul participanților la trafic, va elibera orașul de traficul mașinilor de mare tonaj, va diminua poluarea aerului din oraș.

  Foto: asd.md

  În prezent, pe tronsonul cu o lungime totală de 6,5 km, se execută lucrări de drenaj, de așternere a straturilor de bază, de construcție a terasamentelor, de reconstrucție a sistemului rutier, de aplicare a marcajelor și indicatoarelor rutiere.

  ,,Reabilitarea drumului de centură M2 este de importanță strategică pentru Republica Moldova. Apreciem performanțele companiilor locale care, își pot asuma lucrări la un nivel înalt. Vom monitoriza executarea acestora, astfel încât să se finalizeze calitativ și la timp. Am depus eforturi pentru ca circulația pe acest sector să fie accesibilă”, a comunicat Directorul General Interimar al ASD, Veaceslav Potop, în cadrul unei vizite în teritoriu. 

  ,,Realizăm importanța finalizării lucrărilor în termenii contractual stabiliți și vă asigurăm că le vom executa cu toată responsabilitatea”,  a adăugat Nicolae Maliu, Directorul Companiei S.R.L. Rutador.

  Foto: asd.md

  Lucrările sunt efectuate în asociere de către companiile locale S.R.L. Rutador și S.A. Lusmecon. 

  Tronsonul este situat la circa 10 km vest de Chișinău, iar lucrările se vor încheia integral până la sfârșitul lunii septembrie a anului 2021. Pentru realizarea acestui proiect Banca Europeană de Investiții a acordat Guvernului Republicii Moldova un suport financiar de peste 9,9 milioane euro.

  Reabilitarea drumul a fost decisă în anul 2013, când la șefia Guvernului se afla Iurie Leancă, iar la cea a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari. Reabilitarea acestui tronson urma să fie realizată în cadrul unui program ce viza reconstrucția de sectoare de drumuri naţionale, cu lungimea totală de 306 km, finanțat în baza a două acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) în sumă totală de 300 milioane euro.

  În septembrie 2015, când la șefia Ministerului Transporturilor se afla Iurie Chirinciuc, a fost semnat contractul în valoare totală de circa 8.972.662,95 euro cu compania bulgară SK-13 Patstroy JSC. Termenul limită de executare a lucrărilor era preconizat pentru luna ianuarie 2018, însă lucrările continuă și astăzi, fiind executate de o altă companie.

  „Drumul” ministrului Chirinciuc spre închisoare

  La aproape 2 ani de la semnarea contractului (aprilie 2017), Chirinciuc, directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), Veaceslav Teleman, şi şefii a două companii de construcţii au fost reținuți pentru trafic de influență și abuz în serviciu, iar în mai 2019 Chirinciuc a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice, timp de 5 ani.

  Potrivit urmăririi penale, Chirinciuc în complicitate cu Teleman şi şefii celor două companii de construcţie, ar fi exercitat presiuni asupra companiei bulgare „SK-13 Patstroy”, cea care a câștigat licitația pentru reabilitarea drumului cu o lungime de 6,5 km, pentru ca aceasta să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări (din suma totală de aproximativ 9 milioane de euro) celor doi agenți economici. „Ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul „Global Trans Construction” ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400 de mii de euro, o parte din bani (80 000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD”, anunța CNA.

  Cât privește soarta lucrărilor de reabilitare, responsabila de relații cu presa din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor, Viorela Dimici, a comunicat pentru ZdG la începutul lunii octombrie curent că în anul 2018 contractul cu firma bulgară „SK-13 Patstroy” a fost reziliat, pe motiv că nu își onora angajamentele asumate în Planul de Acțiuni. Ulterior, statul a semnat un nou contract, startul lucrărilor fiind dat la 24 septembrie 2019. Antreprenorul – S.R.L. Rutador și S.A. Lusmecon – are la dispoziție încă un an până la finalizarea lucrărilor.

  De menționat că pe acest segment de drum Igor Dodon, susținut de socialiști, s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ Cum arată arhiva Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, acolo unde acum au loc lucrări de reparație: documente aruncate pe jos într-o încăpere cu pereți goi

  Documente aruncate pe jos, boțite, înghesuite pe rafturi sau plasate la întâmplare pe cutii, într-o încăpere cu pereți jerpeliți, descoperiți până la beton și pe alocuri afectați de incendiu. Așa arată acum arh…
  VIDEO/ Cum arată arhiva Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, acolo unde acum au loc lucrări de reparație: documente aruncate pe jos într-o încăpere cu pereți goi

  Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinul Pfizer/BioNTech va primi aviz până la finalul lui decembrie

  Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că vaccinul anti-Covid, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie.  E…
  Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinul Pfizer/BioNTech va primi aviz până la finalul lui decembrie

  Drepturile omului și egalitatea de gen sunt elemente cheie în redresarea oricărei pandemii

  Pandemia Covid a afectat viața noastră a tuturor, a adîncit inegalitățile existente și a îngreunat situația persoanelor vulnerabile. Persoanele infectate și afectate de HIV se confruntau și pînă la pandemie cu…
  Drepturile omului și egalitatea de gen sunt elemente cheie în redresarea oricărei pandemii

  PDM nu va susţine plafonarea taxelor locale impusă de Guvern în politica fiscală pentru 2021

  Partidul Democrat din Moldova (PDM) nu va susţine în Parlament plafonarea taxelor locale impusă de Guvern în politica fiscală pentru 2021. În cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii Congresului Autorităţilor…
  PDM nu va susţine plafonarea taxelor locale impusă de Guvern în politica fiscală pentru 2021

  VIDEO/ Interviu. Daniel Ioniță: „Se creează impresia că furtul miliardului este mai degrabă o retorică care a intrat în folclor, decât un dosar care să fie dus până la capăt”

  Relațiile dintre români s-au bazat întotdeauna pe un ideal de demnitate și libertate, pe o dorință a tuturor de a gândi și a simți în deplină conformitate cu tradițiile și obiceiurile noastre, declară Ambasador…
  VIDEO/ Interviu. Daniel Ioniță: „Se creează impresia că furtul miliardului este mai degrabă o retorică care a intrat în folclor, decât un dosar care să fie dus până la capăt”

  O angajată a Penitenciarului nr.4, reţinută de CNA: i-a promis unui fost deținut că-l va scoate de la pușcărie

  O angajată din cadrul Serviciului evidenţă deţinuţi a Penitenciarului nr. 4 (Cricova) a fost reţinută marți, pentru 72 de ore, de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Potrivit au…
  O angajată a Penitenciarului nr.4, reţinută de CNA: i-a promis unui fost deținut că-l va scoate de la pușcărie