Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Experți, despre anularea de către…

Experți, despre anularea de către Putin a decretului privind politica externă a Rusiei

Anularea decretului privind politica externă a Federației Ruse semnat, acum 11 ani, de Vladimir Putin, a stârnit mai multe dispute în legătură cu impactul pe care ar putea să îl aibă această acțiune în relația cu R. Moldova. În timp ce expertul WatchDog Valeriu Pașa consideră că anularea acestui decret „nu înseamnă absolut nimic pentru R. Moldova”, fostul șef al Delegației moldovenești în Comisia Unificată de Control (CUC) în perioada 2002–2013, Ion Leahu, afirmă că următorul document ar putea oglindi declarațiile belicoase din ultimii ani ale autorităților de la Moscova la adresa R. Moldova.

Valeriu Pașa a subliniat pe rețelele sociale că anularea acestui decret nu înseamnă nici că Federația Rusă va „recunoaște” regiunea transnistreană, nici că nu o va face. 

Ne credem buricul pământului și în centrul atenției marilor jucători geopolitici, dar nu suntem chiar așa

La 7 mai 2012, Putin a reintrat oficial în funcția de președinte (după rocada orchestrată cu bufonul de curte Medvedev). În ziua „învestirii”, acesta a semnat o serie lungă de decrete care descriau prioritățile politicilor de stat în cam toate domeniile (…) Printre altele a fost și concepția de politică externă – adică viziunea și prioritățile cheie pentru întreaga politică externă a Federației Ruse (…). Iată abia aici, un punct (nici nu frază închisă aparte) zice Putin că ar vrea să participe activ la găsirea unei soluții pașnice pe regiunea transnistreană. „Cu respectarea independenței și integrității teritoriale a R. Moldova”, dar și „statut special” pentru transnistria. A ținut cont de cele promise cam ca și de orice altă promisiune. Cam atât.

O putea face cu fix același impact și cu decretul acesta depășit și ridicol în vigoare. Anularea acestui decret nici măcar nu înseamnă că există șansa că Putin și-a amintit odată în plus despre R. Moldova, nu tocmai că are nu știu ce хитрый план (plan viclean, n.r.) nou care ne-ar viza în mod special. E cumva măgulitor să ne credem buricul pământului și în centrul atenției marilor jucători geopolitici, dar nu suntem chiar așa. Și e bine așa.

Să însemne asta că Rusia nu ne vizează cumva în nici un fel? Deloc! Pentru Kremlin suntem bonusul, prada ușoară pe care o vor cuceri dacă vor răzbate spre Nistru în cadrul agresiunii criminale împotriva Ucrainei”, a scris expertul.

„Suveranitatea noastră nu a fost respectată, și probabil nu va mai fi”

Pe de altă parte, ex-membrul CUC din partea R. Moldova susține că ar urma ca politica externă a Federației Ruse să fie actualizată inclusiv la punctul care vizează soluționarea conflictului transnistrean.

Ar fi bine să venim cu păreri după ce va fi publicat noul decret care stipulează strategia politicii externe a Federației Ruse. La moment, însă, putem spune că asemenea schimbări nu se fac pur și simplu de dragul schimbărilor. Este evident că multe lucruri, care realizau un anumit scop, vor fi modificate. Ceea ce privește relația cu R. Moldova (…) era indicat că potrivit politicii externe anterioare a Federației Ruse, R. Moldova era tratată ca un stat suveran, integru și care își păstrează neutralitatea militară. Odată ce lucrurile acestea au fost menționate, înseamnă că pe ei nu-i mai aranjează asta și ei vor trata R. Moldova altfel. Nu putem spune cum anume, că aceasta ține de Kremlin, dar asemenea noțiuni, cu această abordare, nu va mai fi. Poate fi una mai dură, la fel cum vorbesc toți demnitarii de la Moscova în următorii ani, inclusiv prima persoană în stat. Deci, suveranitatea noastră nu a fost respectată, și probabil nu va mai fi, dacă ținem cont de replica lui Peskov, la declarația domnului prim-ministru Recean privind necesitatea de retragere a trupelor, care a spus să fi mai atenți cu trupele. Acest lucru înseamnă că Rusia ar putea avea o anumită reacție dacă Chișinăul va încerca să contribuie la evacuarea trupelor de pe propriul teritoriu. Luate în ansamblu, aceste momente înrăutățesc situația.

Documentul nu permite și nu interzice, el doar fixează care este abordarea, iar faptul că este anulat poate fi tratat de noi, care suntem subiectul acestei atenții, ca o posibilitate ca Federația Rusă să facă anumite acțiuni în raport cu R. Moldova”, a declarat pentru ZdG Ion Leahu.

Decizia lui Vladimir Putin de anulare a decretului a venit în aceeași zi în care a ținut un discurs, de aproape două ore, în fața oficialilor ruși în care a justificat războiul din Ucraina. Documentul abrogat prevedea, printre altele, că Rusia „va continua să participe în mod activ la căutarea unei soluții la problema transnistreană bazată pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului de neutralitate al R. Moldova în determinarea statutului special al Transnistriei”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova a anunțat, că „a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012” și că va „analiza cu atenție conținutul noii concepții” privind politica externă a Federației Ruse îndată ce aceasta „va fi făcută publică”. În ceea ce privește abordarea R. Moldova privind reglementarea transnistreană, MAEIE spune că țara noastră „rămâne ferm atașată unui proces de reglementare pașnică a conflictului”.

La începutul lunii februarie, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a anunțat că un concept actualizat al politicii externe a Rusiei va fi publicat „în viitorul apropiat”.