Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon susține că mai multe…

Dodon susține că mai multe persoane implicate în investigarea furtului miliardului au primit pază de stat: „Plahotniuc îi caută pe judecătorii de la CA care au luat decizia în cazul său”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, susține că mai multe persoane implicate în procesul de investigare în dosarul furtului miliardului au primit protecție de stat. Potrivit lui Dodon, decizia a fost luată în contextul în care „bandiții” pun presiuni asupra factorilor de decizie implicați în investigarea și examinarea dosarelor de interes public. Declarațiile au fost făcute de Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

Referindu-se la ședința de la Curtea de Apel, la care a fost examinat și respins recursul avocatului fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în legătură cu mandatul de arestare emis pe numele fostului democrat, Dodon susține că Plahotniuc „a pus presiuni asupra judecătorilor”, motiv pentru care ședința a fost amânată de 4 ori. Tot aici, Dodon susține că, acum, judecătorii care au luat decizia în cazul lui Plahotniuc ar fi căutați de fostul lider PDM.

Nimeni nu vrea în această țară să se întoarcă în regimul lui Plahotniuc, nimeni nu vrea, nu doar Dodon. Lucrurile se schimbă, nimic nu este veșnic.

Presiuni asupra factorilor de decizie implicați în investigarea și examinarea dosarelor de interese public sunt. Noi avem de afaceri cu bandiții, cu mafia. Aceștia sunt bandiți adevărați. Când îi strîngi la perete încep presiunile și încep amenințările inclusiv cu viața. Dacă ei și-au permis anul trecut amenințări cu viața la adresa președintelui, dvs considerați că ei nu pot să facă acelați lucru asupra judecătorilor și procuorilor? Noi am avut mesaje foarte clare din partea judecătorilor și procurorilor, acum, cu acest caz a lui Plahotniuc la Curtea de Apel. De 4 ori a fost amânată ședința. Plahotniuc a provocat spâșcă de Covid-19 la câteva judecăți. Eu nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar unii judecătări pur și simplu se temeau. Acum după ce au luat decizia, știu că îi caută nu știu ce și așa mai departe”, a declarat Dodon.

Tot în acest context, Dodon susține că persoanele implicate în investigarea și examinarea dosarelor de interes public au primit pază de stat.

În situația aceasta noi, conducerea statului, ce trebuie să facem? E clar, trebuie să-i prindem și să-i punem la punct și de altă parte trebuie să le asigurăm paza acestor persoane implicate. De aceea am și luat decizia ca SPPS , instituțiile de stat care sunt abilitate cu aceste drepturi să acorde suport, pază de stat, pentru persoanele cinstiste, demne care sunt implicate în investigarea acestor dosare de rezonanță, de interes național. Eu nu o să vin cu detalii cui și ce pază i-a fost oferită, dar astfel de decizii deja au fost luate. Pentru a lărgi opsibilitățile de a acorda acest suport eu am înaintat și o inițiativă legislativă în Parlament care ar permite că în caz de necesitate să implicăm nu doar SPPS, dar și MAI și alte structuri. Cum altfel cu bandiții să lupți? Cu mafia poți lupta așa. Este necesar să creem o instanță de judecată separată, să nu fugim pe la Cahul cu Șor, că acolo de 5 ani deja e acea ședință. Să facem o instanță specializată din judecatări cinstiți care se ocupă doar de cazurile de importanță națională – investigarea furtului miliardului, aeroportul. Alegem cei mai buni judecători și punem să se ocupe doar de aceste cazuri. Este așa idee și ne propunem să o implementăm. Stimați angajați din domeniul justiției, vreau să vă asigur că statul va face tot posibilul ca să vă protejeze. Nu vă temeți de nimeni, nici de Miami, nici de Diaspora cum îi spun unii sau doctorul, așa cum îi spun unii lui Plahotniuc”, a mai declarat Dodon.

Președintele Dodon nu a menționat numele persoanelor care au primit protecție și pază de stat.

Luni, 15 iunie, după ce a fost eliberat din detenție, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost surprins cu doi agenți care îi asigurau paza, în timp ce participa la o emisiune televizată. Întrebat dacă agenții de pază sunt de la SPPS și dacă au fost puși la dispoziția sa de către președintele Dodon, Platon a evitat să răspundă.