Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon spune în ce caz…

Dodon spune în ce caz nu va semna decretul de numire a unui procuror general

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, în cadrul unei ediții speciale de la Moldova 1, că nu va semna decretul de numire a unui procuror general promovat pe criterii politice sau grade de rudenie.

Totodată, șeful statului a menționat că are încredere în comisia care a realizat concursul, precum și în rezultatele furnizate.

Potrivit lui, deși nu era necesar filtrul Ministerului Justiției, acesta a fost acceptat „la insistența partenerilor de coaliție”.

„Nu avem ce comenta atâta timp cât nu avem decizia finală de înaintare a unei candidaturi către președintele țării. (…) Ce, ne jucăm iar de-a concursurile? Dacă o să încerce acum să anuleze concursul sau să meargă pe noi interpretări, atunci se dă peste cap toată procedura. S-a luat o decizie, au fost înaintate patru candidaturi și trebuie să fie examinate de CSP”, a comentat Dodon, adăugând că Guvernul a fost implicat în comisie, iar acum unii sunt nemulțumiți.

Anterior, șefa Executivului, Maia Sandu, a menționat că și-ar fi dorit să fie selectați mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și că „în contextul apariției unor informații noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată pentru concursul de procuror general, solicit comisiei să verifice de urgență informația publicată în presă și să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste”.

Conform regulamentului, CSP va desfășura interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

În cazul în care președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.

În total, la concurs au fost admiși 16 candidați.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, la 11 iulie, Eduard Harunjen a scris cerere de demisie. La 31 iulie, șeful statului a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu drept procuror general interimar.