Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, despre sentința pentru Botnari…

Dodon, despre sentința pentru Botnari în cazul expulzării profesorilor turci: Este un lucru bun că au fost întoarse cheltuielile suportate de stat

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, susține că nu el rebuie să se dea cu părerea despre sentința secretizată pentru Vasile Botnari, fostul șef al SIS, ci procurorul și instanța de judecată, dar consideră că „este un lucru bun” că au fost suportate cheltuielile suportate de stat.

El susține că nu se implică și „nu am de gând să mă implic” în justiția din R. Moldova.

„În primul rând, s-a confirmat ce am spus în 2018 – instituția prezidențială nu a fost implicată în acele fărădelegi.

Doi: eu consider că a fost o greșeală din partea autorităților, care controlau puterea.

Trei: în ceea ce ține de actul justiției, că am văzut că unii spun că e secret, decizia o ia nu președintele și nu se implică. Probabil, sunt niște detalii care țin de securitatea statului sau de secret de stat și instanța a luat decizia că trebuie să fie în felul ăsta.

Și ultima, în ceea ce ține de întoarcerea prejudiciului și condamnarea: cred că faptul că au fost întoarse toate cheltuielile suportate de stat este un lucru bun, pentru că banii s-au întors la buget. În ceea ce ține dacă trebuia mai sever sau nu, nu președintele trebuie să se expună, ci procurorul și instanța de judecată”, a declarat șeful statului în cadrul ediției din 11 septembrie a emisiunii sale „Președintele răspunde”.

Marți, 8 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, anunța, la mai bine de o lună de la emiterea sentinței, că Vasile Botnari, fostul șef al SIS, din perioada expulzării din R. Moldova a celor 7 profesori turci de la liceul Orizont din capitală a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Vasile Botnari, care a fost vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare și a achitat toate prejudiciile aduse profesorilor turci. A plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor”, spunea Stoianoglo. Procurorul general preciza că atât sentința, cât și dispozitivul ei sunt secretizate.

ZdG a scris în dimineața zilei de joi, 10 septembrie, cu referire la surse din organele de drept, că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, unicul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, nu a fost condamnat cu suspendare, așa cum au anunțat autoritățile, ci a primit o pedeapsă sub formă de amendă, pe care a achitat-o deja.

Informația a fost furnizată către ZdG de către mai multe surse, iar joi dimineață, 10 septembrie, același lucru l-a dezvăluit și deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Tot sursele ZdG ne-au comunicat că, deși inițial, acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă cu închisoare, ulterior procurorul nu a contestat sentința instanței de judecată, în cazul fostului sef al SIS, care prevedea doar achitarea unei amenzi.