Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Deputați PAS sesizează CC…

DOC Deputați PAS sesizează CC în legătură cu Legea cu privire la CSM: „CSM a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au depus miercuri, 28 octombrie, o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Prin sesizarea depusă, parlamentarii solicită judecătorilor Curții Constituționale verificarea controlului constituționalității a unor prevederi din pct. 1 al art. I din Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative referitoare la modificarea art. 3 alin. (3) din Legea nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, precum și a Hotărârii Parlamentului nr. 53/ 2020 privind numirea unor membri al Consiliului Superior al Magistraturii.

Într-o postare pe Facebook, Litvinenco scrie că prin sesizarea depusă la CC a solicitat Curții Constituționale și anularea hotărârii Parlamentului prin care Belei Elena, Ciugureanu-Mihăiluță Carolina, Coptileț Valentina și Crețu Ion au fost numiți în funcția de membri al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), menșionând că „Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM” și că „CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”.

În decembrie 2019, contrar avizului Comisiei de la Veneția, a fost adoptată legea urmare căreia Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM. Ce a urmat cunoaștem cu toții – CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc. Acest CSM restabilește în funcții judecători corupți cu carul – Clima la Curtea de Apel Chișinău, Chișcă-Doneva vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, participanții la Laundromat revin în funcțiile anterioare cu milioane de lei în cont. Vin listele de la Dodon și o majoritate dodonistă din CSM execută orbește indicațiile fără a ține cont de cât de toxici sunt cei promovați în funcții.

În afară de legea propriu-zisă, am cerut Curții Constituționale anularea hotărârii Parlamentului prin care Belei Elena, Ciugureanu-Mihăiluță Carolina, Coptileț Valentina și Crețu Ion. Altfel spus, aceste persoane trebuie să plece de la CSM”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Solicitată de către ZdG, purtătoarea de cuvânt a staff-ului electoral al lui Igor Dodon ne-a comunicat că „aceste acțiuni și pretenții ale deputaților nu au nicio tangență cu activitatea Președinției și a președintelui Igor Dodon”.

La 20 decembrie, cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, un proiect de modificare a Legii cu privire la CSM.

Potrivit documentului, numărul membrilor CSM a fost extins de la 12 la 15. Autorii au argumentat că suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

Cinci membri ai CSM din rândul profesori de drept titulari sunt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, în urma unui concurs public.

De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, 2 membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și 1 membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.