Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Legea cu privire la…

DOC Legea cu privire la CSM: Opinia Comisiei de la Veneția pe care Parlamentul nu a așteptat-o înainte de votarea proiectului

Deși salută noile modificări la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Comisia de le Veneția regretă faptul că Parlamentul de la Chișinău a adoptat proiectul fără a aștepta opinia pe care o solicitase Comisiei pe marginea acestui proiect.

„Pentru Comisia de la Veneția și DGI este regretabil că Parlamentul moldovean nu a așteptat avizul prezent înainte de adoptarea proiectului de lege. Comisia și Direcția speră că viitoarea cooperare cu Republica Moldova va fi mai constructivă și mai substanțială”, este menționat în avizul Comisiei.

Totuși, modificările la Legea cu privire la CSM sunt privite pozitiv. Potrivit raporturilor care au elaborat opinia pe marginea proiectului, propunerea autorităților de a mări numărul de membri ai CSM de la 12 la 15 ar putea fi una pozitivă în condițiile în care sarcinile Consiliului pot fi consolidate „calitativ printr-o compoziție mai largă și mai reprezentativă”.

Comisia consideră binevenită și propunerea cu privire la alegerea membrilor CSM din rândul societății civile cu votul majorității deputaților, Potrivit raportorilor, acesta este un pas pozitiv către un mai mare sprijin a candidaților de către Parlament. Totodată, raportorii sunt de părerea că votul „majorității deputaților” ar fi un prag mic de care dispune guvernarea și care ar conduce, eventual, la numirea unor persoane care sunt pe aceeași linie cu dorințele guvernării. În aceste condiții, autoritățile ar putea lua în considerare ca lista candidaților să fie propusă de organisme externe, care nu sunt sub control guvernamental.

În opinia la modificările operate la Legea cu privire la CSM, raportorii mai recomandă și înlocuirea dispoziției care presupune că membrii Consiliului nu pot fi revocați. Comisia de le Veneția consideră că revocare ar trebui să aibă loc doar pe motiv de sancțiuni disciplinare grave sau condamnări penale finale sau de imposibilitate obiectivă de a-și exercita funcțiile.