Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarație publică pe marginea derapajelor…

Declarație publică pe marginea derapajelor de la procesul democratic din 3 decembrie

Foro simbol

Platforma Națională a Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic condamnă abuzurile comise prin nerespectarea procedurilor legale de promovare a proiectelor de lege comise de către majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Șor și grupul Pentru Moldova, în cadrul ședinței din plenul Parlamentului din 3 decembrie. 

,,Și anume, adoptarea cu încălcarea flagrantă a procedurii legislative a unor proiecte de legi de importanță majoră pentru securitatea economică, socială și informațională a țării. Derularea evenimentelor la ședința în plen a luat caracteristicile unor înțelegeri dintre clanurile cu interese obscure aflate la putere, punând în pericol relațiile externe cu partenerii strategici SUA, UE și România, camuflând schemele de corupție în proiectul de lege a bugetului și subminând securitatea statului prin proiecte de legi ce alimentează scindarea pe criterii etnice, stimulează separatismul și federalizarea Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al instituției.

Platforma Națională a FSC din PaE susține că niciunul dintre proiecte nu a fost supus expertizei anticorupție și nu a fost consultat public. Totodată, au lipsit avizele comisiilor parlamentare de profil și avizul Guvernului.

,,Proiectele au fost votate în regim de urgență, deși, cu o singură excepție, nu vizează subiecte urgente. Constatăm că majoritatea deciziilor adoptate pe 3 decembrie 2020 au scopul de a submina rolul noului Președinte ales al Republicii Moldova”, se mai arată în nota informativă a instituției.

Poziția României față de modificările legislative, aprobate de PSRM – Șor, care afectează atribuțiile președintelui R. Moldova

Astfel, Platforma îndeamnă deputații în Parlament ,,să respecte cu strictețe legea, voința poporului și să se abțină de la promovarea inițiativelor care subminează statulul de drept, independența instituțiilor publice, democrația și relațiile externe ale țării, precum și încurajează promovarea schemelor obscure în detrimentul intereselor și obiectivelor naționale”.

Totodată, reprezentanții Platformei îndeamnă Parlamentul să-și exercite pe deplin funcția de control parlamentar.

,,Să respecte principiile transparenței decizionale, să nu accepte spre aprobare documente care nu au respectat procedurile legale de consultarea cu publicul, iar instituțiile statului nu trebuie să-și schimbe subordinea în funcție de cine vine la Președinție”.

De asemenea, reprezentanții Platformei își manifestă îngrijorarea pentru faptul că ,,în ultima perioadă de timp deputații din majoritatea parlamentară au înregistrat în parlament mai multe proiecte de legi menite de reducă democrația parlamentară.

,,Tot în ședința din 3 decembrie 2020 a fost modificată componența biroului permanent al Parlamentului – organul care stabilește agenda parlamentară. A fost redus numărul reprezentanților Partidului Democrat din Moldova, care acum este în opoziție, pentru a asigura controlul majorității parlamentare asupra biroului permanent. Acest comportament este iresponsabil și nu poate decât să știrbească și mai mult încrederea în Parlament”, potrivit notei informative emise de Platforma Națională a FSC din PaE.

La ședința din 3 decembrie 2020, Parlamentul a adoptat următoarele acte:

  • În două lecturi în aceeași zi – legea privind trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului.
  • În două lecturi în aceeași zi – anularea legii din 2018 privind vânzarea terenului pe care s-a aflat stadionul republican pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova.
  • În prima lectură – modificarea legislației cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova.
  • În prima lectură – modificarea legislației audiovizuale.
  • În prima lectură – adoptarea politicii bugetar-fiscale, a bugetelor de stat și de asigurării sociale pentru anul 2021.

În timp ce în clădirea Legislativului se desfășura ședința plenară, afară, în fața instituției a avut loc protestul anunțat de către președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Scandal la Parlament: din fotoliul lui Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrâncea conduce ședința și pune la vot toate proiectele de pe agendă