Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chicu, despre bugetele pentru 2021:…

Chicu, despre bugetele pentru 2021: investiții masive în fondul rutier, fondul ecologic și majorări de salarii

Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a menționat luni, 23 noiembrie, că principalele subiecte discutate la „ședința conducerii de vârf a țării” au fost proiectele bugetelor pentru anul 2021.

În context, Chicu a declarat că proiectele privind Bugetul de stat și Politica bugetar fiscală sunt practic gata, iar până la sfârșitul lunii curente sau, cel târziu, la începutul lunii decembrie urmează să fie aprobate în Guvern și expediate pentru examinare în Parlamentului.

Tot aici, premierul Chicu menționeză că bugetul anual pentru 2021 „a fost elaborat având la bază aceeași abordare pe care a avut-o Guvernul în anul 2020, adică cu investiții masive în infrastructură și cu plăți sociale la nivel major”.

Avem la sfârșitul anului stringenta necesitate de a aproba în Parlament proiectul de Politică bugetar fiscală pentru anul 2021 și bineînțeles proiectele bugetelor anuale pentru 2021. Am discutat despre graficul prezentării în Parlament a acestor documente. La Guvern aceste proiecte vor fi examinate și aprobate fie luni, pe 30 noiembrie, fie marți, 1 decembrie, în funcție de colegii de la Ministerul Finanțelor, dacă reușesc să pregătească documentele în varianta finală după consultări. Avem aici o problemă pentru că mai mulți colegi și de la Ministerul Finanțelor și din alte instituții nu sunt la locul de muncă din cauza pandemiei, sunt infectați.

Noi o să punem toate eforturile pentru că aceste documente să fie aprobate în Guvern până la 1 decembrie. Imediat, vor merge la Parlament pentru examinarea în comisie și votarea în prima lectură, ca ulterior, peste 10 zile, așa cum prevede legislația, Guvernul să poată examina amendamentele deputaților și către 20 – 21 decembrie să fie aprobate în lectură finală.

Este important de menționat că bugetul pentru anul 2021 a fost elaborat având la bază aceeași abordare pe care am avut-o în anul 2020, adică cu investiții masive în infrastructură și cu plăți sociale la nivel major.

Dacă vorbim despre investiții în infrastructură, Fondul Rutier va fi destul de impresionant ca și în 2020. Preventiv, vor fi 1,7 miliarde în Fondul Rutier. Proiectul „Drumuri bune” de asemenea va fi finanțat în 2021, la etapa actuală este vorba de în jur de 900 de milioane.

În fondul ecologic la nivel național prevedem 500 de milioane de lei care vor merge pentru sisteme de apă și canalizare.

De asemenea, venim cu modificări la Legea 270 și cu majorare de salarii în sectorul bugetar. Aici mă refer la toate categoriile de angajați din sectorul bugetar. În plus și personalul medical, care este marea majoritate finanțat din fondul de asigurări obligatorii în medicină de la 1 ianuarie va avea majorare de salariu de 30 %.

De asemenea, pentru transferurile pentru autoritățile publice locale vor fi alocate mijloace, reieșind din modificările și Legea 270, dar și aceste investiții.

Este important ca acest proiect să fie finalizat și aprobat până la sfârșitul anului ca țară din 1 ianuarie să aibă acoperire legală pentru aceste cheltuieli. Politica bugetar fiscală care a fost foarte intens consultată cu publicul larg. Este finalizată și ea va fi aprobată tot conform aceluiași grafic. Aici este important că o să ofere mai multă flexibilitate autorităților publice locale pentru unele taxe. Guvernul nu renunță la intenția de a plafonat taxele locale pentru că este o măsură care vine să protejeze businessul de unele decizii nu tocmai inspirate a unor autorități publice locale. Transferurile de la bugetul de stat vor acoperit toate cheltuielile necesare pentru autoritățile publice locale.

De asemenea, bugetul și politica bugetar fiscală pentru 2021 prevede și măsuri de susținere a business-ului pentru că pandemia nu a plecat, iar business-ul va fi încă în situația în care trebuie să fie susținut în Guvern. Sunt mai multe măsuri incluse. Cea mai importantă este menținerea locurilor de muncă, subvenționarea impozitelor aferente salariilor. Vom acoperi, vom aloca 300 de milioane de lei la prima etapă și exclusiv pentru subvenționarea impozitelor aferente angajării persoanelor care la moment nu sunt în Republica Moldova sau nu lucrează oficial în Republica Moldova. Aceasta înseamnă dacă angajatorii vor lua la serviciu fie cetățenii noștri care sunt în diasporă, fie tinerii care iese acum de pe băncile facultăților, fie persoanele care se află în șomaj mai mult de un an, iată în asemenea condiții timp de 12 luni bugetul de stat va subvenționa impozitele pe salarii, ceea ce înseamnă în linii mari scutirea de circa 42 – 45 % din plăți raportate la fundul salarial”, sunt principale subiecte discutate la „ședința conducerii de vârf a țării”, spune Chicu.