Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Antony Blinken, după includerea lui…

Antony Blinken, după includerea lui Șor și Plahotniuc în lista persoanelor sancționate: „Statele Unite vor continua să sprijine democrația din R. Moldova și lupta împotriva corupției”

„Statele Unite sunt angajate să sprijine eforturile R. Moldova de a combate corupția, de a reforma sectorul justiției, de a consolida independența și transparența instituțiilor sale democratice și de a promova responsabilitatea pentru cei care încearcă să submineze democrația sa”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Astfel, SUA a desemnat doi oligarhi fugari, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, și un grup mai mare de persoane și entități „pentru implicarea lor în corupție și în eforturile legate de Kremlin de a interveni în alegerile democratice din Moldova”.

„Îi desemnăm pe Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și alte 19 persoane și entități legate de corupția sistemică și de interferența electorală legată de Kremlin în R. Moldova. Statele Unite vor continua să sprijine democrația din R. Moldova și lupta împotriva corupției”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Twitter a secretarului de stat Antony Blinken.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat miercuri, 26 octombrie, că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”.

Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au venit cu mai multe declarații în cadrul unei conferințe de presă, unde au salutat decizia Guvernului SUA.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că prin această decizie, astăzi, cetățenilor R. Moldova li s-a făcut dreptate.

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că „decizia Guvernului SUA este o recunoaștere a faptului că Plahotniuc și Șor sunt declarați infractori pe scară internațională”.