Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul turc la Chișinău, despre…

Ambasadorul turc la Chișinău, despre siguranța moldovenilor care se odihnesc sau muncesc în Turcia

Cetățenii moldoveni care se odihnesc în Turcia nu trebuie să-și facă griji pentru siguranța lor, deoarece zonele turistice, inclusiv aeroportul din Antalya, se află sub control sporit din partea autorităților, chiar dacă acolo nu au fost înregistrate careva conflicte violente. Pe când siguranța cetățenilor care muncesc în acolo ține de responsabilitatea angajatorilor turci. Declarațiile au fost făcute de amasadorul Republicii Turce la Chișinău, Mehmet Selim Kartal. Acesta a precizat că tentativa de lovitură de stat are drept obiectiv autoritățile și instituțiile statului și nu este îndreptată împotriva turiștilor. Niciun cetățean al R. Moldova nu a avut de suferit în urma evenimentelor violente din Ankara și Istanbul. Totodată, moldovenii aflați în Turcia se pot adresa la Consultatele onorifice ale Moldovei în Antalya, Marmaris și Izmir.

Conferința de presă referitor la evenimentele recente din Turcia, ținută de ambasador, a demarat cu un minut de reculegere în memoria victimelor tentativei de lovituri de stat. Mehmet Selim Kartal a mulțumit pentru mesajele de susținere și de condoleanțe venite din partea oficialilor moldoveni în adresa guvernului turc și a declarat că prietenia dintre popoare se testează anume în astfel de situații.

Ambasadorul a declarat că „în seara zilei de 15 iulie un grup al forțelor militare turce au încercat să producă o lovitură de stat în câteva orașe din Turcia, în special în Ankara și Isanbul. Cei care au stat în spatele acestei lovituri de stat, după toate indicațiile, ar fi  din grupul lui Fethullah Gülen, care locuiește acum în Statele Unite. Această viziune este împărțită de toate grupurile politice din Parlamentul Republicii Turce. De la început,  comandatul suprem al Turciei a depus rezistență împotriva acetei lovituri de stat, doar câteva grupări ai forțelor aeriene, jandarmerii, au făcut parte la această conspirație violentă.”

În urma tentativei de stat,  au fost arestate 6138 de persoane din forțele de securitate turce, 755 de procurori și judecători, dar și 650 de persoane civile. 1500 de funcționari publici au statut de bănuit la momentul actual. Bilanțul victimelor este unul tragic: audecedat 60 de polițiști, 3 soldați și 145 de civili, iar în total 1491 de oameni au fost răniți,  1001 dintre aceștia fiind reprezentanți ai forțelor militare, iar 390, populație pașnică.

Diplomatul a declarat că „nu ar trebui să existe  nicio îngrijorare” referitor la situația cetățenilor moldoveni din Turcia, deoarece acțiunile violente au fost îndreptate împotriva autorităților, nu a turiștilor, dar a precizat că decizia turiștilor de a merge acolo le aparține. Totodată, ambasadorul a subliniat că „măsurile de securitate au fost întărite, dar nu a fost declarată nicio stare de urgență până la moment. Toate stațiunile turistice, inclusiv hotelele, se află sub controlul camerelor de supravegehere. În mod special, aeroportul din Antalya se află sub control special. În zonele turistice maritime nu au fost careva ciocniri violente”. 

Citiți aici de ce turiștii care refuză să mai plece în Turcia nu-și vor putea restitui banii decât în instanță

Anual, circa 135 de mii de turiști moldoveni vizitează Turcia, dar date exacte despre numărul celor care se află la moment la odihnă nu sunt, a declarat ambasadorul. După evenimentele din 15 iulie în Turcia au fost create unități speciale pentru cetățenii străini, unde cei din urmă pot solicita ajutor. Cetățenii R. Moldova se pot adresa pentru informații sau pot solicita ajutor la Consultatele onorifice ale Moldovei în Antalya, Marmaris și Izmir.