Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A fost aprobat proiectul de…

A fost aprobat proiectul de lege privind asigurarea egalității de gen în spațiul public și politic

Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege privind asigurarea egalității de gen în spațiul public și politic.

Astfel, documentul prevede ca 40% din membrii Guvernului să fie femei, aceeaşi cotă fiind obligatorie şi pentru listele de candidaţi ale formaţiunilor politice la alegeri, dar şi la formarea Biroului permanent al Parlamentului. Mai mult,  documentul prevede ca bărbații să beneficieze de dreptul la un concediu paternal, de 14 zile calendaristice.

Pentru a beneficia de acest concediu, bărbații vor depune o cerere, în primele 56 de zile de la naşterea copilului, la care va fi anexată o copie a certificatului de naştere al copilului. Pe perioada concediului dat, salariatul beneficiază de o indemnizaţie paternală, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar pentru perioada respectivă, care este achitată din fondul de salarii al unităţii.

Cazurile în care angajatorii creează consecinţe negative pentru angajaţii care iau concediu paternal sunt considerate cazuri de discriminare din partea angajatorilor şi se sancţionează conform legii, prevede documentul.

Menționăm că asigurarea egalităţii de gen reprezintă şi un angajament al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este un angajament asumat de ţara noastră prin intermediul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, Convenţiei ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei, Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2013-2014 „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”, Planului Naţional de acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului 2011-2014.