Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pierderi nu avem, voluntari –…

Pierderi nu avem, voluntari – sute de mii. Discrepanțe între declarațiile lui Putin și realitate

Președintele rus Vladimir Putin/ Fotografie: Serviciul de presă al președintelui F. Ruse

Va exista un al doilea val de mobilizare în Rusia? Această întrebare îi îngrijorează nu numai pe ruși, dar și pe ucrainenii din teritoriile ocupate. După parțial regiunile Donbas, Zaporijjea și Herson au devenit așa-numite „regiuni noi”, locuitorii acestora ar putea fi înrolați în armata lui Putin. Într-o intervenție televizată, Vladimir Putin a susținut că nu este planificată o mobilizare, deoarece Federația Rusă ar avea suficienți soldați voluntari. Totuși cât de reale sunt cifrele declarate de liderul de la Kremlin? Detalii într-un material de Donbass News.

Dacă aproape o jumătate de milion de ruși au semnat contracte, de ce nu sunt lăsați acasă cei mobilizați?

„Începând de ieri seară mi s-a raportat (la 13 decembrie, n.r.) că au fost recrutați 486 000 de oameni, iar fluxul celor care sunt gata să apere interesele Patriei cu arma în mână nu se micșorează”, a fost răspunsul lui Putin la o întrebare despre probabilitatea unui nou val de mobilizare, lăsând să se înțeleagă că nu este nevoie de acest lucru.

Potrivit acestuia, Ministerul rus al Apărării planifica să recruteze aproximativ 410 000 de soldați voluntari până la sfârșitul anului, dar s-au dovedit a fi chiar mai mulți. Liderul de la Kremlin susține că, zilnic, 1500 de persoane sunt dispuse să se înroleze.

Moscova a lansat în acest an o campanie de propagandă privind soldații voluntari. Periodic, ba Putin, ba Șoigu sau Medvedev raportează cifre uriașe. În iunie, președintele rus a anunțat că peste 150 000 de persoane au semnat contracte pentru serviciul militar. La începutul lunii septembrie, se presupune că erau deja 280 de mii. Iar la 1 decembrie, Dmitri Medvedev a declarat că peste 452 de mii de persoane au fost acceptate pentru serviciul militar prin contract în decurs de 11 luni. Adică, în două săptămâni, până la 14 decembrie, ziua în care Putin a avut o intervenție televizată, numărul rezerviștilor voluntari era de 34 de mii – aproximativ 2500 de persoane pe zi. Este chiar mai mult decât anunțase liderul de la Kremlin.

Totodată, Putin nu a specificat cum sunt pregătiți rezerviștii voluntari, din ce regiuni sunt cei mai numeroși și unde anume în Ucraina sunt trimiși. Nici în mass-media rusească nu se găsesc date, deși reamintim încă o dată că campania de recrutare durează de aproape un an. De asemenea, liderul de la Kremlin nu a abordat nici problema motivelor pentru care persoanele mobilizate nu sunt lăsate acasă. Deși această întrebare era considerată una dintre cele mai principale înainte de intervenția televizată. Judecând după informațiile din grupurile tematice, femeile i-au adresat lui Putin zeci de întrebări în privința aceasta. Ele susțin că soții, fiii și frații lor se află pe front de mai bine de un an fără rotație, și nimeni nu răspunde la cererile, scrisorile și plângerile lor.

Anul trecut, Putin declarase că 318 000 de persoane au fost înrolate în timpul recrutării parțiale. Potrivit celor spuse de liderul de la Kremlin în timpul intervenției televizate, 41 de mii de mobilizați au fost trimiși acasă din cauza atingerii limitei de vârstă sau din motive de sănătate, în timp ce 244 de mii se află încă pe front. În primul rând, matematica simplă arată clar că, în acest fel, Putin a recunoscut, probabil, moartea a cel puțin 33 000 de oameni. În al doilea rând, dacă aproape o jumătate de milion de oameni au semnat contracte, de ce nu îi înlocuiesc pe cei care au fost mobilizați? La urma urmei, 11 luni este suficient timp pentru a instrui potențiali soldați care și-au exprimat ei înșiși dorința de a lupta. Sau Kremlinul exagerează totuși numărul celor care au semnat contracte. Comunitatea de experți presupune că această cifră variază între 150 000 și 300 000, dar nu mai mult de atât.

Experții sunt siguri că autoritățile ruse supraestimează numărul de soldați voluntari/ Fotografie ilustrativă: Ministerul Apărării al F. Ruse

Care este situația soldaților voluntari în regiunea ocupată Donețk?

În grupurile destinate recruților din regiunea Donețk, de cele mai multe ori, se scrie despre faptul că acestora nu li se plătesc salariile. De asemenea, mulți se referă la imposibilitatea de a rupe aceste contracte și de a se întoarce de pe linia frontului.

„Acum, soțul meu a ajuns la vârsta de 56 de ani și încă își face serviciul militar. Deoarece nu a semnat un contract, el trebuie să fie concediat din serviciul militar în conformitate cu legislația în vigoare. Părinții soțului meu sunt pensionari, se deplasează în cărucior și cu bastoane, au nevoie de ajutor din partea fiului lor!” – astfel de mesaje pot fi găsite în grupurile din Donețk.

Dar concedieri nu se fac. Deși în chat-urile din Donețk de mai bine de un an se vorbește despre faptul că pe front sunt mobilizați bărbați de peste 50 de ani. Din nou, dacă ar exista atât de mulți soldați benevoli cum susține Putin, această problemă ar fi fost probabil rezolvată. Cu toate acestea, în Donețk se scrie tot mai des despre somații și hărțuiri pentru abandonarea neautorizată a unităților. Iar unul dintre canalele de telegram a realizat în noiembrie un sondaj, care se referă la voluntari. La acesta au luat parte 824 de persoane care au participat la operațiuni de luptă sau ale căror rude au participat la acestea. Doar 27% dintre aceste persoane au semnat contracte. În august, același sondaj a arătat că doar 6% au semnat contracte în mod voluntar. Desigur, este dificil să numim aceste rezultate ale sondajului reprezentative. Totuși acestea arată o anumită tendință. Și, în mod clar, cuvintele lui Putin nu confirmă un număr mare de voluntari.

Apropo, în Rusia însăși, se scrie multe despre somațiile din toată țara. În ceea ce privește soldații voluntari, aceștia sunt literalmente forțați să încheie contractele. Adesea, în ultima vreme, sunt impuși să facă acest lucru emigranții ilegali. Sau bărbații care au pur și simplu nevoie de bani. De exemplu, recent, Forțele armate ale Ucrainei au capturat în regiunea Zaporijjea un cetățean din Nepal, care-și făcuse anterior studiile în Federația Rusă. Acesta a mărturisit că singurul motiv pentru care a decis să lupte au fost onorariile.

„Sunt din Nepal. Sunt aici doar de o lună și 20 de zile. Mi s-a terminat viza, nu aveam bani și m-am înrolat în armata rusă. Părinții mei sunt în Nepal. Am 22 de ani”, a declarat acesta.

Ce-i drept, în loc de cele 19 500 de ruble (circa 192,55 euro) promise, Ministerul Apărării i-a plătit doar 4000 de ruble (circa 39,50 de euro).

Pierderi nu avem

Voluntari sunt mii, pierderi nu avem. În timpul intervenției televizate, Putin a mai numit câteva cifre, dar nu a menționat nici morții, nici răniții. Deși, cu doar o zi înainte de discursul său, mai multe publicații occidentale, citând date declasificate ale serviciilor secrete americane, au scris că până la 315 000 de ruși au fost deja uciși și răniți în război.

„Acestea sunt niște cifre foarte mari. Dacă am compara cu războiul din Afganistan, vedem că aceste pierderi sunt catastrofale. Or, în Afganistan războiul a durat 10 ani (conform datelor oficiale, acolo au fost uciși 15 000 de militari, iar aproximativ 54 000 au fost răniți, n.r.). Dacă le comparăm cu pierderile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cifrele sunt, desigur, mai modeste. Dar teatrul de operațiuni este diferit față de perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul de oameni și echipamentele utilizate în prezent sunt diferite”, a comentat expertul militar Dmitri Sneghirev.

Acesta remarcă faptul că, în mai puțin de doi ani de război, Federația Rusă a distrus divizii întregi.

„Vorbim despre divizii de trupe aeropurtate. Aceasta este o specializare îngustă, iar pregătirea specialiștilor necesită un anumit timp. Sunt specialiști ai Direcției principale de informații a Statului Major General rus. Aceștia, în general, să zicem, sunt așa-numite unicate. Pregătirea unui ofițer de recunoaștere de calitate necesită o perioadă foarte lungă de timp. De asemenea, trebuie remarcat faptul că nu numai oamenii de rând, ci și personalul de comandă de vârf al forțelor de ocupație rusești și-au pierdut viața. Ei recunosc pierderile a aproximativ 15-20 de generali. Acest lucru este deja destul de grav”, consideră Sneghirev.

Cu toate acestea, în lumea Kremlinului numărul morților nu depășește, deocamdată, 6000. Această cifră a fost anunțată de Serghei Șoigu în septembrie anul trecut. De atunci, Moscova nu a emis alte date oficiale privind numărul celor morți.