Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   OPINIE/Paște cu război

OPINIE/Paște cu război

Nici Franța, nici Germania, nici Israelul, nici Italia, nici Turcia, nici Austria (pe rol de mediatori), nimeni nu l-a putut, cel puțin până acum, convinge pe Putin să oprească războiul, chiar dacă Kievul a făcut între timp mai multe compromisuri legate de NATO, neutralitate, statutul Crimeei și al Donbasului. Moscova a transferat tot dialogul cu Kievul pe câmpul de luptă.

Putin nu vrea să se oprească. Moscova a anunțat marți începutul fazei a doua a războiului în Ucraina, care „urmărește eliberarea completă a republicilor populare Donețk și Luhansk…. Cred că va fi un moment crucial”, anunța Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. De cealaltă parte, Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Zelensky, venea cu o declarație contrară: „bătălia nu va fi în favoarea Rusiei… Ofensiva lor va eșua, vă garantez 99%. Forțele Moscovei nu au capacitatea de a sparge apărarea ucraineană”, afirmă Arestovici.

În săptămâna Paștelui, încep zilele tot cu ochii pe știri. Caut să văd ce spun nou rapoartele operative ale comandamentelor militare de la Kiev și Moscova și cum evoluează negocierile de pace între Rusia și Ucraina. „Uvî”, cum zic rușii. Toate rămân pe vechi, nici cel mai mic semn de împăcare între Moscova și Kiev, deși toată lumea stă zilnic cu gura pe Putin și-i cere să oprească războiul… Ostilitățile continuă: bombardamente, sânge, violențe, violuri, masacre, lume șocată… Paște cu război.

Se va trece fără bombardamente și sânge în Noaptea Învierii? Greu de anticipat. Comandamentul trupelor ruse a anunțat deja că, în noaptea de 23 aprilie, în Ucraina se așteaptă „atacuri armate asupra mai multor biserici din partea batalioanelor naționaliste ucrainene” – fapt tratat de Kiev drept provocare din partea Rusiei, dar care, în cazul unui război fără reguli (cazul Bucea, Krematorsk, Mariupol) nu este de neglijat. Rusia puțin probabil să lase netaxată pierderea navei-amiral „Moskva” (caz similar cu nava de elită a lui Adolf Hitler, naufragiată în 1945 de Alexandru Marinescu, fapt pentru care Marinescu a fost declarat de führer dușmanul său personal). Așa sau altfel, ostilitățile în Ucraina cresc. Potrivit Statului Major ucrainean, Rusia a reluat săptămâna trecută bombardamentele în împrejurimile Kievului, au fost extinse atacurile asupra orașelor Harkiv și Mîkolaiv, se fac regrupări de forțe în jurul Odesei și nu încetează să fie „omorât” Mariupolul. Președintele Zelensky a anunțat, marți dimineața, că Moscova a pornit marea ofensivă asupra Donbasului. Iar la Moscova sunt în toi pregătirile pentru parada de 9 mai – ocazie cu care Putin vrea să sărbătorească în acest an pe Piața Roșie două victorii: una în cel de-al doilea război mondial și alta – asupra Donbasului, pentru care, potrivit Kievului, se vor da lupte grele.

Cine știe, poate nu se ajungea „la faza a doua” a războiului, dacă negocierile de pace nu ar fi intrat în impas, după ce Kremlinul a refuzat, de mai multe ori, organizarea unei întrevederi tête-à-tête dintre Putin și Zelensky. Nici Franța, nici Germania, nici Israelul, nici Italia, nici Turcia, nici Austria (pe rol de mediatori), nimeni nu l-a putut, cel puțin până acum, convinge pe Putin să oprească războiul, chiar dacă Kievul a făcut mai multe compromisuri legate de NATO, neutralitate, statutul Crimeei și al Donbasului. Moscova a trecut tot dialogul cu Kievul pe câmpul de luptă. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, ultimul dintre oficialii străini care a încercat să medieze pacea dintre Kremlin și Kiev, declara surprins, după întâlnirea sa de la Moscova cu Vladimir Putin, că președintele rus are „propria sa logică referitoare la război”, că pentru el „războiul este necesar pentru a-i fi asigurate garanții de securitate Federației Ruse” și că Rusia „va câștiga acest război”.

Total contrariat, după o convorbire telefonică cu Putin asupra situației din Ucraina, s-a declarat și premierul italian Mario Draghi. „Încep să cred că au dreptate cei care spun că este inutil să mai vorbești cu Putin și că acest lucru este doar o pierdere de timp”, consideră Draghi, precizând că, atunci când i-a cerut lui Putin să dispună încetarea focului, Putin i-a răspuns: „Încă nu a venit momentul”.

În nici două luni de zile, Rusia a pierdut peste 20 de mii de militari (chiar dacă admitem că aceste date nu sunt exacte sută la sută), 20 de ofițeri din corpul superior de comandă (7 dintre care generali), a pierdut această navă-amiral „Moskva” care era, probabil, un simbol și a fost o legendă a marinei militare ruse, ca să nu mai vorbim de cei peste 500 de membri ai echipajului, care s-au înecat odată cu ea, zecile, sutele, miile de unități de tehnică militară de o parte și de alta, circa 14 mii de militari ai armatei ucrainene (morți, răniți și prizonieri), mai mult de patru milioane de ucraineni plecați în refugiu, circa 400 de mii de ruși fugiți din țară după începerea războiului Rusiei cu Ucraina, peste 500 de copii morți sub bombardamente, alte câteva mii de civili morți, exterminați sau împușcați în plină stradă sau în casele lor, orașe bombardate și desfigurate… E greu să accepți că acest lucru putea să se întâmple în secolul XXI, iar țara care a pornit acest măcel și dezastru este Rusia, care nici până azi nu și-a revenit definitiv din cel mai mare război mondial.

Nu pot și nici nu vreau să cred că Rusia, cu potențialul ei intelectual, nu putea gândi nimic altceva mai bun decât acest război în discordiile ei cu Ucraina. Curios, ce ar zice Putin, dacă războiul ar fi să fie transferat de mâine și pe teritoriul suveran al Rusiei? Să fi uitat Rusia lecțiile războiului doi mondial? Și o întrebare în context: dacă nu acceptați și libertatea altora, la ce a trebuit să porniți „perestroika”? De ce v-ați deschis hotarele în fața Europei, Americii, lumii libere? De ce le-ați dat voie rușilor să vadă Europa, America, altă lume? De ce v-ați mai făcut casteluri în cele mai luxoase zone din lume, la ce v-ați cumpărat case în cele mai frumoase țări ale Europei și v-ați trimis copiii la școli în afara Rusiei? De ce? De ce mai mergeți la biserică, de ce mai sărbătoriți Paștele, dacă nu sunteți părtașii Învierii, ci ai morții?