Principală  —  IMPORTANTE   —   Soția bărbatului care și-a găsit…

Soția bărbatului care și-a găsit sfârșitul în lift: „Nici nu mai sper să mi se facă dreptate, nici nu-mi pun speranța în cele trei milioane de lei”

La mai bine de un an de la producerea accidentului fatal de muncă care i-a lăsat orfani de tată pe copiii familiei Hîțu, procesele, civil și penal, bat pasul pe loc. Cei vizați în concluziile clare ale Inspectoratului de Stat al Muncii cu privire la vinovăția persoanelor responsabile de asigurarea securității muncii refuză să vorbească public despre accidentul de muncă. Avocații acestora cer chiar scoaterea de pe rol a procesului civil în lipsa unei decizii în dosarul penal, care bate pasul pe loc. „Să nu meargă căruța înaintea cailor”, și-a motivat cererea unul dintre avocați. 

„Copiii noștri cresc fără tată și așa va fi mereu. Nici nu mai sper să mi se facă dreptate, nici nu-mi pun speranța în cele trei milioane de lei. Trebuie singură să caut soluții și să înfrunt situația în care ne aflăm din cauza neglijenței unor persoane”,  spune Alina, soția victimei, care luptă de mai bine de un an pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați de moartea subită a soțului ei. 

Joi, 11 aprilie, la Judecătoria Rîșcani a avut loc cea de-a treia ședință de judecată în cauza civilă a familiei Hîțu (Alina, mama și cei trei copii – Matei, Maria și Andrei) către companiile  „Fațade Autentice”, „Baslift” și „Alacvector”. 

În 2022, Andrei Hîțu, tată a trei copii, fiind angajat în calitate de manager în construcții la compania „Fațade Autentice”, a suferit un accident mortal de muncă, care a avut loc pe teritoriul șantierului de construcții de pe strada Calea Basarabiei 52, ce aparține firmei SRL „Alacvector”. Accidentul s-a produs „în urma căderii de la înălțime împreună cu cabina dispozitivului de transportat mărfuri.” Liftul ucigaș aparținea companiei „Baslift”.

Andrei Hîțu, 34 de ani, tată a trei copii, decedat 

„Nu-și închipuie că viața unui om nu poate fi răscumpărată cu nimic, oricâte milioane ai putea să dai”

În baza raportului elaborat atunci de către reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii, au fost  inițiate două procese: unul în baza articolului 183 al Codului Penal și altul – în baza Codului de Procedură civilă, articolul 192, în cadrul căruia familia Hîțu solicită recuperarea prejudiciilor aduse prin deces la locul de muncă. 

„Solicităm trei milioane de lei în calitate de prejudicii materiale, e salariul lui până la pensie. E vorba de trei copii minori. Toți trei (subiecți) se vaită când aud cifra de trei milioane, dar nu-și închipuie că viața unui om nu poate fi răscumpărată cu nimic, oricâte milioane ai putea să dai”, spune soția lui Andrei Hîțu, Alina Hîțu. 

Alina și cei trei copii ai familiei Hîțu

„E vorba de trei companii mari. Era în interesul lor să accepte o mediere cu noi, cu partea vătămată, dar ei nu au dat curs invitației venite de la noi. Dimpotrivă, au contestat toate concluziile prezentate în instanță”, susține avocatul familiei Hîțu, Dumitru Codreanu. 

Dumitru Codreanu, avocatul familiei Hîțu

La începutul lunii ianuarie 2024, când ZdG a documentat acest caz, toți cei trei subiecți vizați în raportul Inspectoratului de Stat al Muncii – compania „Fațade Autentice”, în persoana lui Ion Alexandru, SRL „Baslift”, în persoana maistrului Ruslan Taucci și firma „Alacvector”, în persoana Alei Cuzmina – au refuzat să se pronunțe asupra celor întâmplate.

La ședința din 11 aprilie, a treia la număr, pentru prima dată s-a prezentat Ala Cuzmina, administratoarea și fondatoarea firmei „Alacvector” SRL, căreia îi aparține clădirea în care a avut loc accidentul fatal. Ala Cuzmina și Andrei Pântea, avocatul acesteia, fostul prim-adjunct al Procurorului General, condamnat la doi ani de închisoare în 2015 pentru  depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul „Karamalak”, au motivat că nu s-au prezentat până acum la ședințele de judecată din motiv că nu ar fi fost înștiințați despre acestea. 

Ion Alexandru, directorul companiei „Fațade Autentice”, a fost reprezentat de către avocata sa, Marina Perebicovscaia. Unicul jurist împuternicit în apărarea intereselor Baslift era antrenat într-o altă ședință la Judecătoria Comrat. Din acest motiv, dar și din cauza faptului că avocatul Andrei Pântea a solicitat „timp pentru a face cunoștință cu actele și a-și formula poziția”, ședința de judecată s-a amânat. 

„Concluziile sunt așa… ca în R. Moldova”

Avocatul Andrei Pântea a mai inițiat o cerere de suspendare a procesului în legătură cu „existența unei cauze penale ce nu a fost expediată în instanța de judecată încă”. 

Andrei Pântea, avocatul Alei Cuzmina

„Nu există niciun act în cauza penală, etapele cauzei penale nu ne permit să prelungim cauza civilă”, și-a motivat Pântea solicitarea. 

„Concluziile de la Inspectoratul Muncii…, raportul e elaborat așa, ca să nu zic – ca în R. Moldova”, a specificat Andrei Pântea. 

* Raportul elaborat de către ISM scoate în evidență mai multe nereguli:

  • Utilizarea dispozitivului de ridicat mărfuri fără a fi dat în exploatare de către lucrătorii „Fațade Autentice”, cât și de alți lucrători;
  • Lucrătorii „Baslift”, înainte de a pleca de pe șantier, au deconectat dispozitivul de la curentul electric, însă cheile de la panou nu au fost transmise beneficiarului „Alacvector”, nu au luat toate măsurile de asigurare a integrității și paza dispozitivului de ridicare a mărfurilor, ceea ce a dus la folosirea dispozitivului de către persoane străine;
  • Andrei Hîțu a fost admis la lucru de către Ion Alexandru, directorul „Fațade Autentice”, fără instruire prin cursuri și verificarea cunoștințelor în domeniul securității și sănătății în muncă, fără instruirea la locul de muncă și periodică, fără evaluarea riscurilor profesionale la locul de muncă.  

„Dacă instanța civilă se va expune înaintea instanței penale, este o problemă. Nu poate să meargă căruța înaintea cailor, că și așa imaginea justiției din R. Moldova este așa cum este”, a mai precizat Pântea. 

Întrebat de către judecătoare dacă crede că instanța civilă nu se poate expune asupra faptelor independent de instanța penală, Andrei Pântea a răspuns că „va respecta decizia, oricare ar fi aceasta”. 

Și avocata Marina Perebicovscaia s-a pronunțat asupra faptului scoaterii de pe rol a cauzei civile până la pronunțarea unei decizii pe cauza penală. 

De cealaltă parte, avocatul părții vătămate, Dumitru Codreanu, a declarat că legislația permite examinarea cauzei civile separat de cauza penală. 

După deliberări, judecătoarea Veronica Jomiru-Niculiță a anunțat că se respinge cererea de suspendare a cauzei civile, dar ședința se amână „pentru a i se acorda termen avocatului Andrei Pântea de a face cunoștință cu datele din dosare, pentru a nu-i încălca dreptul la apărare.” 

Avocatul familiei victimei a ținut să precizeze pentru Andrei Pântea următoarele: „Cauza civilă trebuie examinată în mod prioritar și de urgență, așa cum e vorba de trei copii minori, pe când procesul academic cu studenții poate fi amânat.” Părțile au convenit asupra faptului că următoarea ședință de judecată va avea loc la 3 iunie 2024. 

„Refuz să dau vreo declarație”

După ce ședința de judecată a fost declarată închisă, ZdG i-a abordat pe Ala Cuzmina și pe avocatul ei, dar aceștia au refuzat să vorbească cu presa. 

„Refuz să dau vreo declarație. Până când instanța nu se pronunță, eu nu vreau să comentez nimic”, a declarat Ala Cuzmina, administratoarea clădirii în care s-a produs accidentul fatal. 

Ala Cuzmina, administratoarea și fondatoarea firmei „Alacvector” SRL, unde acum un an s-a produs accidentul fatal

Ala Cuzmina nu a vrut să spună cum pledează, de ce refuză medierea cu familia Hîțu și dacă ea consideră că trei milioane de lei pot răscumpăra viața unui om. 

Nici avocata lui Ion Alexandru, șeful companiei la care era angajat Andrei Hîțu, nu a dorit să facă declarații pentru presă.  

Alina Hîțu, văduva lui Andrei Hîțu, s-a declarat nemulțumită de mersul anchetelor. 

„Se tergiversează și se tot tergiversează. Ei motivează că au lecții, au sărbători, par să nu știe că de mai bine de un an, copiii noștri cresc fără tată și așa va fi mereu. Nici nu mai sper să mi se facă dreptate, nici nu-mi pun speranța în cele trei milioane de lei. Trebuie singură să caut soluții și să înfrunt situația în care ne aflăm din cauza neglijenței unor persoane”, a precizat Alina Hîțu. 

„Bine că măcar judecătoarea nu a pus pauză pe dosarul civil, așa cum au cerut avocații apărării”, a mai spus Alina Hîțu. 

„Persoane au statut procesual de bănuit, învinuit”

Pentru ZdG, procurorul Mihail Cebotari a declarat că dosarul penal pe faptul decesului lui Andrei Hîțu se află încă la faza de urmărire penală, pentru că mai este nevoie de unele investigații.

„Au parvenit niște obiecții de la Alina Hîțu, dar și de la alți subiecți, părți în dosar, care la rândul său, la fel urmează să fie, adică orice circumstanțe, toate trebuie să fie elucidate și respectiv, când vor fi efectuate întreg spectrul de acțiuni, va fi identificată și o soluție. În urma cercetărilor efectuate de către experții Centrului Național de Expertize Judiciare,  la fel sunt prezentate concluzii. Un pic diferă de concluziile Inspecției Muncii, de aceasta și se mai efectuează unele investigații suplimentare”, explică Mihail Cebotari. 

„Pe cauza penală nominalizată sunt persoane care au statut procesual de bănuit, învinuit”, a mai declarat procurorul de caz, fără a oferi nume.

Moartea lui Andrei a venit cu liftul” după un accident fatal de muncă produs la 16 noiembrie 2022 pe un șantier din capitală, care a fost provocat de căderea în gol a unui lift în care se afla un om ce transporta o cutie cu șuruburi. Accidentul a lăsat orfani de tată trei copii, unul dintre ei având doar 10 zile când s-a produs tragedia. Andrei Hîțu, în vârstă de 34 de ani, a decedat pe loc în urma traumatismelor incompatibile cu viața. 

Joi, 18 aprilie, ZdG a participat la o nouă ședință de judecată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. După ce fratele victimei, Vasile Hîțu, a solicitat să fie martor, părțile și judecătorul au convenit asupra faptului audieze repetat toți martorii din dosar.