Principală  —  Ştiri   —   Moldova, NATO și războiul hibrid…

Moldova, NATO și războiul hibrid rusesc

Astăzi la Varșovia, capitala Poloniei, și-a început lucrările Summit-ul NATO. Reprezentanți ai celor 28 de state membre NATO s-au adunat să discute despre provocările care afectează pacea la nivel global, dar și focarele militare din Europa de Est și despre cooperarea cu Ucraina, Georgia și Moldova. Experții consideră că e un summit istoric și marchează lansarea unui plan oficial de acțiuni după declanșarea celui de-al doilea război rece între Rusia și NATO.

În deschiderea Summitului, Andrzej Duda, Președintele Poloniei, a menționat importanța parteneriatelor NATO cu statele vecine, menționând parteneriatul cu Ukraina, Georgia, Moldova. Deși NATO are 26 de state partenere în întreaga lume, R.Moldova a fost menționată de mai multe ori, alături de Gerogia și Ucraina. Madeleine Albright, reprezentantă a Consiliului Atlantic al SUA a remarcat de asemenea că „NATO rămâne deschis pentru parteneri calificați” și că ”Este important ca relația cu Georgia și Moldova să fie fortificată”.

La summit participă și ministrul Apărării R.Moldova, Anatol Șalaru, care a declarat pentru ZdG că R.Moldova este interesată să aprofundeze relațiile cu NATO în special în condițiile acestui război hibrid lansat de Federația Rusă și care a cuprins o zonă politică extinsă, inclusiv mai multe state din Europa de Est.

La summit participă reprezentanți ai celor 28 de state membre NATO, inclusiv președintele SUA, Barack Obama.  ecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a făcut și el referință la insecuritatea în zona Europei de Est, mai ales după ce Rusia ”și-a triplat forțele militare în zonă”, adăugând că securitatea globală e amenințată de pericole create de terorism și agresiuni militare.