Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Medicul se va face responsabil,…

Medicul se va face responsabil, conform legii, de păstrarea secretului profesional: O inițiativă legislativă în acest sens a fost votată în prima lectură de Parlament

Close up of doctor giving prescription paper to patient at checkup appointment. Physician handing out document for treatment and medicine against disease. People meeting at consultation

Parlamentul a susținut în prima lectură, cu 57 de voturi pro, modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic. În textul Legii se va menționa inclusiv faptul că medicul este responsabil de păstrarea secretului profesional, care nu poate fi dezvăluit în timpul procesului de diagnosticare, după finalizarea tratamentului și nici după decesul pacientului, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Proiectul mai prevede detalierea și completarea cazurilor în care medicul are dreptul de a refuza efectuarea intervenției (cu excepția situațiilor de urgență) și de a trimite pacientul la alt medic. Mai exact, acest lucru va fi posibil în cazul în care pacientul sau însoțitorii săi sunt agresivi și prezintă pericol pentru sănătatea și integritatea medicului.

Scopul acestei inițiative legislative este de a racorda prevederile Legii la standardele noi, dictate de modernizarea proceselor, sistemelor și metodologiilor în exercitarea profesiei de medic. În acest sens, autorii documentului propun modificarea unor termeni, precum și definirea unor principii noi care se utilizează în sistemul de sănătate, însă nu sunt prevăzute în actul normativ. Astfel, Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic se completează cu noi definiții care se referă la actul medical, competența profesională, tratamentul personalizat, defăimarea etc.

Proiectul a fost elaborat de către deputații din fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate”, Ana Oglinda și Adrian Belîi, ambii medici de profesie, în cadrul unui grup de lucru extins din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ai Universității de Stat din Moldova, precum și ai organizațiilor societății civile din domeniul sănătății.

Documentul va fi propus spre examinare în lectura a doua în plenul Parlamentului.