Mai mulți lideri din Congresul SUA cer impunerea unor sancțiuni împotriva lui Plahotniuc, Platon și Șor
O serie de reprezentanți ai Congresului SUA i-au adresat președintelui Biden o scrisoare prin care solicită impunerea unor sancțiuni pentru Plahotniuc, Platon și Șor, se anunță într-un comunicat oficial al Comisiei pentru Relații Externe a Statelor Unite.
Gregory W. Meeks, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, Michael McCaul, membrul de rang, Bob Menendez, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului și Jim Risch, membrul de rang, îndeamnă administrația sa să susțină cu fermitate reforma democratică și agenda anticorupție a R. Moldova prin luarea unei hotărâri cu privire la impunerea de sancțiuni în conformitate cu Legea Globală Magnitsky privind responsabilitatea drepturilor omului cu privire la anumiți actori corupți din Moldova.
„În timp ce Statele Unite au impus restricții privind vizele oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, alte personalități notoriu corupte nu s-au confruntat până acum cu sancțiuni americane sau internaționale” , au scris parlamentarii. „Sancționarea personalităților corupte din Republica Moldova ale căror acțiuni destabilizază țara și împiedică statul de drept este esențială pentru a ne asigura că guvernul Republicii Moldova își realizează pe deplin agenda pro-democrație, construiește rezistența la influența malignă a Rusiei și își menține traiectoria occidentală”, se anunță în comunicat.
Liderii Congresului au enunțat că cei trei oligarhi care figurează în mai multe dosare, inclusiv în cel ce privește „Furtul Miliardului”, sunt responsabili de o serie de acte frauduloase atât în R. Moldova, cât și la nivel internațional. Aceștia de asemenea solicită prezentarea unui raport prin care președintele Biden să prezinte dacă intenționează sau nu să impună sancțiuni față de persoanele vizate în scrisoare.
„În temeiul Legii, solicităm ca administrația dumneavoastră să ia o hotărâre cu privire la impunerea de sancțiuni cu privire la persoanele străine de mai jos pe care le considerăm responsabile pentru acte semnificative de corupție în Moldova, inclusiv deturnarea bunurilor statului, exproprierea de bunuri private pentru câștig personal, luare de mită, spălare de bani și transferul veniturilor din corupție: Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor”.
De asemenea, în comunicat se anunță despre susținerea SUA în lupta cu corupția și realizarea reformelor în justiție a R. Moldova.
„Statele Unite trebuie să ajute Chișinăul nu numai să atenueze impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra stabilității și prosperității R. Moldova, ci și să continue să susțină puternic reforma democratică și agenda anticorupție a guvernului. Președintele Sandu și guvernul R. Moldova au făcut pași semnificativi pentru a-și demonstra angajamentul de a acorda prioritate eforturilor de eliminare a corupției”.