Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Peste 50 de…

LIVE TEXT Peste 50 de gospodării din orașul Kupiansk, avariate în urma unui atac rusesc. Război în Ucraina, ziua 1189

UPDATE 20:57 Conform procurorilor ucraineni, forțele armate ruse au efectuat în dimineața zilei de marți, 27 mai, un atac aerian asupra orașului Kupiansk din regiunea Harkiv. Mai mult de cincizeci de gospodării au fost avariate. Conform datelor preliminare, armata rusă a folosit un o rachetă ghidată FAB-500.

Tot astăzi, în jurul orei 16:30, dronele ruse au lovit satul Prikolotne din raionul Kupiansk. O casă și o mașină de poliție au fost avariate.

UPDATE 19:34 Rusia construiește linii electrice în sudul Ucrainei ocupate, într-o încercare aparentă de a conecta centrala nucleară Zaporijjea (ZNPP) la rețeaua sa energetică, a relatat New York Times la 27 mai, citând un nou raport Greenpeace, conform The Kyiv Independent.

Centrala din Zaporijjea, cea mai mare instalație nucleară din Europa și una dintre cele mai mari zece din lume, se află sub ocupație rusă din martie 2022.

Imaginile din satelit incluse în raport arată că, de la începutul lunii februarie 2025, forțele ruse au instalat peste 80 de kilometri de linii de înaltă tensiune între orașele ocupate Mariupol și Berdiansk, urmând linia de coastă a Mării Azov.

Experții Greenpeace consideră că construcția urmărește să conecteze noile linii la o substație mare din apropierea Mariupol, care, la rândul ei, ar putea fi conectată la centrala nucleară ZNPP, situată la aproximativ 225 de kilometri distanță.

Acesta se află în orașul Enerhodar din regiunea Zaporijjea din Ucraina, pe malul estic al râului Dnipro, care rămâne sub control rusesc. Autoritățile ucrainene nu au acces la sit sau la infrastructura din jurul acestuia.

Shaun Burnie, specialist în domeniul nuclear la Greenpeace, a declarat că dovezile din satelit oferă prima confirmare concretă a planurilor președintelui rus Vladimir Putin de a reporni centrala și de a o integra permanent în rețeaua Rusiei.

Construcția infrastructurii energetice indică intențiile pe termen lung de a prelua controlul deplin asupra activelor energetice ale Ucrainei în regiunile ocupate.

Rusia și-a revendicat în mod repetat dreptul de proprietate asupra centralei pe baza anexării ilegale a regiunii Zaporijjea în septembrie 2022, în ciuda faptului că Ucraina păstrează controlul asupra unei mari părți a regiunii, inclusiv asupra centrului său administrativ.

SUA ar fi propus ca controlul asupra ZNPP să revină Ucrainei, înainte de a transfera gestionarea acesteia în SUA pentru a furniza energie electrică zonelor aflate atât sub control ucrainean, cât și rusesc. Rusia a respins imediat sugestia.

UPDATE 15:44 Regatul Unit va utiliza veniturile suplimentare provenite din înghețarea activelor rusești pentru a înarma și repara echipamente pentru Ucraina. În conformitate cu acordul, Ucraina va primi 3 miliarde de dolari în perioada 2025-2026, a raportat Ministerul Apărării al Ucrainei, potrivit hromadske.

Fondurile vor fi utilizate pentru:

  • achiziționarea de produse de apărare fabricate în străinătate;
  • repararea și întreținerea echipamentelor militare;
  • punerea în aplicare a proiectelor comune care implică companii de apărare ucrainene și internaționale;
  • achiziționarea de alte materiale esențiale, inclusiv produse fabricate în Ucraina.

UPDATE 15:40 Uniunea Europeană a aprobat uriașul program de înarmare al țărilor membre și partenere (inclusiv Ucraina și UK). În valoare totală de 150 de miliarde de euro, acesta acordă credite pe termene de până la 45 de ani, cu 10 ani perioadă de grație, pentru achiziția de armament și investiții în infrastructura militară, scrie Biziday.

UPDATE 12:44 Președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, au discutat la Moscova despre eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina și despre evoluțiile de după discuțiile directe între părți, a declarat o sursă din Ministerul de Externe de la Ankara, informează Reuters.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan se află într-o vizită de două zile la Moscova, unde, potrivit sursei citate, s-a întâlnit luni cu liderul de la Kremlin și, de asemenea, cu negociatorul principal al Rusiei, Vladimir Medinski.

Fidan se va întâlni marți cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Deși nu a fost stabilit un calendar sau un loc pentru viitoarele discuții dintre Rusia și Ucraina, Turcia a afirmat în mod repetat că ar putea fi gazda unor astfel de negocieri.

Delegațiile Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit la Istanbul la începutul lunii mai pentru prima dată după martie 2022. În cadrul acestor discuții nu s-a convenit un armistițiu, dar părțile au fost de acord să schimbe 1.000 de prizonieri de război și să transmită, în scris, condițiile lor pentru un posibil armistițiu.

UPDATE 10:14 Rusia a atacat Ucraina cu 60 de drone de atac și drone de imitație în noaptea de marți spre miercuri, cu 43 de drone de tip Shahed neutralizate până la ora 09:00, au declarat forțele aeriene ale Ucrainei într-o declarație, potrivit BBC.

Nouă drone și-au atins țintele. Autoritățile din regiunea Dnipropetrovsk au raportat anterior două victime, iar autoritățile din regiunea Sumî au raportat că o clădire industrială a luat foc.

Anterior, Rusia a efectuat atacuri masive combinate cu drone și rachete trei nopți la rând. Rapoartele Forțelor Aeriene au declarat că acestea au fost cele mai ample atacuri de la începutul războiului – 355 de drone în noaptea de luni spre marți. Duminică, autoritățile au raportat 12 decese în rândul civililor.

Președintele american Donald Trump l-a condamnat în termeni duri pe președintele rus pentru loviturile asupra orașelor ucrainene. Armata rusă a susținut că a lovit ținte militare.

UPDATE 08:05 Letonia a predat Ucrainei încă 1 500 de drone de atac, ca parte a Coaliției internaționale a dronelor, a anunțat ministrul leton al apărării, Andris Spruds.

„Încă 1 500 de drone de atac sunt livrate de Letonia Ucrainei. Două companii letone vor livra 12 000 de drone în prima jumătate a anului ca parte a Coaliției internaționale a dronelor”, a scris Spruds.