Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Unul dintre adjuncții fostului procuror…

Unul dintre adjuncții fostului procuror general Stoianoglo – candidat la funcția de șef al Inspecției procurorilor. CSP a examinat dosarele candidaților la funcția de inspector

Colaj ZdG

Examinând în ședință închisă dosarele candidaților la funcția de inspector-șef și inspector în cadrul Inspecției procurorilor, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a constatat îndeplinirea condițiilor de admisibilitate la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de inspector-șef de cei doi foști procurori care au aplicat, Mircea Roșioru și Artur Reguș. Totodată, și cei șapte candidați la funcția de inspector au îndeplinit condițiile.

La funcția de inspector-șef al Inspecției procurorilor și-au depus dosarele doi candidați: fostul procuror și inspector Mircea Roşioru și ex-procurorul și avocatul Artur Reguș.

Pentru cele 8 funcții de inspector au depus dosarele: fostul procuror și ex-judecător Anatolie Galben, fostul judecător și avocat Evghenii Sanduța, ex-procurorul și fostul inspector Ghenadie Gurițanu, ex-ofițerul de urmărire penală și consultat în Procuratura Anticorupție Ion Vîrlan, fostul procuror și consultant al procurorilor în Procuratura raionului Orhei Igor Eșanu, fostul procuror și ex-inspector Mircea Roşioru și fostul procuror și ex-inspector Tudor Gratii.

CSP a stabilit data de 20 februarie pentru desfășurarea probei scrise în cadrul concursului pentru selectarea inspectorilor în cadul Inspecției procurorilor, iar data de 14 martie – ziua de desfășurare a probei scrise pentru selectarea inspectorului-șef.

Mircea Roșioru, fostul adjunct al ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo, a fost scos de sub urmărire penală, la sfârșitul anului 2021, în unul dintre dosarele pornite pe numele lui Stoianoglo. Roșioru a fost anterior și adjunctul foștilor procurori generali Eduard Harunjen și Dumitru Robu.

Mircea Roșioru

Artur Reguș a fost desemnat, în februarie 2022, în calitate de membru din partea CSP în componența Comisiei de evaluare a performanțelor ex-procurorului general, atunci suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Artur Reguș

Anatolie Galben, judecător la Curtea de Apel Chișinău și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și-a depus cererea de demisie din funcția de magistrat acum un an, fiind aprobată la 14 februarie 2023.

Anatolie Galben

Evghenii Sanduța și-a dat demisia din funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău la sfârșitul anului 2016. Acesta candidează și la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor.

Evghenii Sanduța

Ghenadie Gurițanu a lucrat în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale  (PCCOCS) până în februarie 2022, după care a fost numit inspector. Acesta a ocupat anterior și funcția de șef al Procuraturii raionului Fălești.

Ghenadie Gurițanu

Ion Vîrlan ocupă, din 2019, funcția de consultant al procurorului în Procuratura Anticorupție.

Igor Eșanu s-a angajat în funcția de consultant al procurorului la Orhei din august 2023. Anterior, a ocupat funcția adjunct al procurorului-șef de la Ialoveni.

Tudor Gratii a fost numit în 2008 la Procuratura raionului Sîngerei. În perioada 2017-2021 a activat în cadrul PCCCOCS, iar din 2022 a fost inspector.

Potrivit modificărilor legislative, în vigoare din august 2023, Inspecției procurorilor a fost transferată din subordinea procurorului general, în subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, ca organ cu autonomie funcțională. Astfel, Inspecția procurorilor este un organ din subordinea CSP, care este constituit din 9 inspectori. Durata mandatului de inspector este de 6 ani. Inspectorul poate fi numit doar pentru un singur mandat. În funcția de inspector nu pot fi numiți procurori în funcție.

În funcția de inspector este numită persoana, aleasă prin concurs public, care întrunește următoarele condiții:

a) deține diplomă de licențiat în drept sau echivalentul acesteia;

b) are o vechime în specialitatea juridică de cel puțin 10 ani;

c) nu i-a fost, anterior, constatată vinovăţia pentru săvârşirea unei infracţiuni;

d) se bucură de reputaţie ireproşabilă în condiţiile stabilite la art. 20 alin. (2).

Inspecţia procurorilor are următoarele competențe:

  • efectuează verificarea activității procurorilor și activității organizatorice a procuraturilor;
  • examinează sesizările cu privire la faptele ce pot constitui abateri disciplinare;
  • se autosesizează cu privire la faptele ce pot constitui abateri disciplinare;
  • prezintă dosarul disciplinar în fața Colegiului de disciplină și etică, a Consiliului Superior al Procurorilor și a instanțelor de judecată cu dreptul de a contesta în condițiile legii hotărârile pronunțate;
  • efectuează, la solicitarea Consiliului Superior al Procurorilor, verificări privind independența și reputația procurorilor;
  • studiază temeiurile respingerii de către președintele Republicii Moldova a candidaturii propuse de Consiliul Superior al Procurorilor pentru numirea în funcția de procuror general sau, după caz, în funcția de procuror general interimar, cu prezentarea unei note informative Consiliului Superior al Procurorilor;
  • gprezintă Consiliului Superior al Procurorilor, până la data de 31 martie a anului în curs, raportul anual cu privire la activitatea sa în anul precedent, care se publică pe pagina web oficială a Consiliului Superior al Procurorilor;
  • are alte atribuții prevăzute de legislație sau regulamentele de activitate.

Activitatea inspectorului este supusă evaluării o dată la doi ani de către Consiliul Superior al Procurorilor. Inspectorul evaluat negativ se eliberează din funcție în baza hotărârii CSP.