Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kremlin Leaks: cum regimul de…

Kremlin Leaks: cum regimul de la Moscova a investit peste 1 miliard de euro pentru a asigura victoria lui Putin la alegerile din martie

Foto: TASS

Publicația Delfi Estonia a ajuns în posesia unor documente proaspăt scurse din administrația președintelui rus Vladimir Putin, care oferă o perspectivă detaliată asupra modalităților prin care Kremlinul încearcă să îi asigure victoria lui Putin la alegerile prezidențiale din martie. Potrivit jurnaliștilor, regimul de la Moscova a alocat, în acest scop, o sumă de 1 miliard de euro pentru crearea unei rețele naționale de propagandă și a unor mecanisme de cenzură pe internet, sub pretextul unui război informațional, dar și pentru spionarea online a cetățenilor din Rusia și din teritoriile ocupate din Ucraina, utilizând sisteme informatice sofisticate.

Potrivit documentelor, activitățile de propagandă sunt numite direct „război informațional”, notează platforma de investigații VSquare, chiar dacă este vorba despre activități care vizează propria societate civilă. Bugetul pentru aceste activități, care ajunge la ajunge la 1,1 miliarde de euro, cuprinde trei categorii principale: alegerile prezidențiale, războiul informațional și zonele ocupate din Ucraina.

Fișierele scurse prezintă în detaliu nu doar acțiunile și bugetele alocate, dar și organizațiile sau persoanele care sunt implicate ori care aprobă finanțările. Astfel, în unele cazuri, persoana responsabilă este prim-ministrul rus, Mihail Mișustin. Alteori, implicat este Vladimir Putin însuși.

Onorariile propagandiștilor

Unul din documente se referă la Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai Kremlinului. Potrivit informațiilor scurse, Soloviov a primit 1,5 miliarde de ruble din bugetul de stat rus în 2023, adică aproximativ 15 milioane de euro. Pentru acest an, însă, acesta ar urma să obțină o sumă dublă, și anume 30 de milioane de euro.

Vladimir Soloviov. Sursa foto: Profimedia Images

Maria Lvova-Belova, comisara pentru drepturile copilului din cadrul biroului președintelui rus, dată în căutare de Curtea Penală Internațională și sancționată de UE pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia, va primi anul acesta 420 000 de euro, potrivit dosarelor obținute de publicația estoniană. În document se menționează că banii vor fi oferiți în mod special „pentru îndepărtarea copiilor din zona specială de ocupație militară”.

Președintele rus Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova. Sursa foto: Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse

„Conținut creativ pentru alegeri”

Un alt document intrat în posesia jurnaliștilor se numește „conținut creativ pentru alegeri”. Conform acestuia, fiecare film care are premiera înainte de alegeri trebuie să evoce unul dintre cele patru sentimente în rândul publicului:

  • Apărarea intereselor naționale, inclusiv a valorilor culturale și tradiționale;
  • Schimbările calitative în viața din Rusia ca tendință permanentă;
  • Eroii zilelor noastre, motive de mândrie și nume mari ale Rusiei;
  • Suntem împreună – proiecte destinate locuitorilor din noile teritorii, tema operațiunii militare speciale.

Brigăzile „Lumii ruse”

Documentele arată, de asemenea, în detaliu, modul în care Kremlinul intenționează să integreze teritoriile ocupate din Ucraina în Rusia, pentru a se asigura de loialitatea populației locale și, bineînțeles, de sprijinul acestora pentru Putin la viitoarele alegeri.

Un dosar din decembrie 2023, care se referă în mod specific la finanțarea pentru „noile regiuni”, indică intenția de a aloca 2,4 milioane de euro partidului rus de guvernământ Rusia Unită, pentru a „sprijini filialele regionale”. Cea mai mare parte din această sumă, adică 730 000 de euro, este alocată pentru Donețk, 609 000 de euro pentru regiunea Herson și 530 000 de euro pentru regiunile Luhansk și Zaporojie.

Totodată, începând cu 2023, există planuri de a organiza în teritoriile ocupate din Ucraina „evenimente culturale și educaționale” timp de trei ani consecutivi, cu un buget de 3 milioane de euro: Ziua Apărătorului Patriei, Ziua Unității Naționale sau Ziua Eroilor Patriei.

Alegeri prezidențiale în Rusia

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc între 15 și 17 martie 2024.

Liderul de la Kremlin candidează pentru un al cincilea mandat de președinte al Rusiei. Se așteaptă ca acesta să obțină un mandat care îl va menține în funcție până în 2030. El este acum cel mai longeviv conducător rus de la dictatorul sovietic Iosif Stalin încoace.

Deși Constituția rusă nu permite unui președinte să dețină funcția de mai mult decât de două ori, precedentele patru mandate ale lui Putin au fost „anulate” datorită modificărilor din 2020.