Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Își vor mai primi banii…

Își vor mai primi banii pentru bilete înapoi pasagerii a căror zboruri au fost anulate? Ce spune Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii

Colaj ZdG

După ce mai multe curse operate de Air Moldova au fost anulate în 2023, încă nu toți pasagerii au reușit să își returneze banii cheltuiți pentru bilete. Întrebat despre cum comentează acest lucru, ministrul Infrastructurii Andrei Spinu a declarat în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV că urmează a fi înregistrat un proiect de lege care prevede ca, în procesul de restructurare, primii care să-și primească banii înapoi să fie pasagerii.

Potrivit ministrului, circa 75 000 de cetățeni nu au reușit încă să-și returneze banii pentru bilete.

„Decizia judecății după ce această companie (Air Moldova n.r.) și-a întrerupt activitatea este ca să treacă printr-un proces de restructurare, mai simplu vorbind, să ajungă să întoarcă toate datoriile. Datoriile estimate până la final de 2023 erau de 2 miliarde de lei.

Autoritatea Aeronautică Civilă a cerut autorității să permită întoarcerea banilor celor care au cumpărat cu cardul biletele. (…) Până când nu este un răspuns de la judecată.

În al doilea rând, noi la minister am discutat cu Parlamentul ca să înregistrăm un proiect de lege prin care să obligăm ca, în momentul procesului de restructurare, primii care să fie avantajați să fie pasagerii. Deci în săptămânile următoare colegii din Parlament vor înregistra un proiect de lege ca să oblige grupul de creditori ca, în momentul în care vor începe să întoarcă banii, primii care să-și primească banii să fie pasagerii”, a explicat Andrei Spînu.

Începând cu luna februarie 2023, Air Moldova a anulat o serie de zboruri. Reprezentanții companiei aeriene au declarat că se confruntă cu „dificultăți operaționale, motivul fiind deficiența de flotă”. La rândul său, Autoritatea Aeronautică Civilă a informat că monitorizează îndeaproape situația curentă a companiei, care riscă să-i fie suspendat certificatul de operator aerian.

Pe 2 mai 2023, compania privată „Air Moldova” a anunțat că a depus în instanță o „cerere de aprobare a restructurării accelerate a companiei, care este un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor”. 

Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a anunțat că a suspendat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova, din cauza lipsei a cel puțin o aeronavă ce ar deține un certificat de navigabilitate valabil.

În urma efectuării unui controlul de stat inopinat, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a constatat că „operatorul aerian Air Moldova a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate”. Astfel, potrivit comunicatului publicat sâmbătă, 29 aprilie, de către AAC, compania aeronautică a fost sancționată.

„AAC a emis următoarea prescripție: Air Moldova S.R.L. va rambursa în termen de 7 (șapte) zile întregul cost al biletelor, tuturor pasagerilor solicitanți, afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 – până la data limită de 02 mai 2023.” se arată în comunicatul AAC.

Totodată, operatorul aerian a fost bligat să prezente tuturor pasagerilor afectați de anularea a 46 zboruri în perioada 21-25 aprilie 2023 o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) în care vor fi precizate normele de compensare și asistență în termen de 24 de ore.