Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din țară au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că au fost depuse primele dosare de conectare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Prin prezentarea acestor cereri, băncile din R. Moldova inițiază procesul de aderare la SEPA Credit Transfer (SCT) – o etapă esențială pentru integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european, transmite MOLDPRES.
„Acest moment marchează angajamentul ferm al băncilor din Moldova pentru participarea activă în SEPA și conectarea la infrastructura europeană de plăți”, scrie BNM.
Guvernatoarea BNM, Anca Dragu a declarat că aderarea R. Moldova la SEPA înseamnă o deschidere reală către Uniunea Europeană, o punte financiară sigură între Moldova și cetățenii săi, oriunde s-ar afla.
„Prin acest angajament, conectăm familii, sprijinim diaspora, ușurăm viața oamenilor și susținem dezvoltarea companiilor moldovenești. Transferurile devin mai rapide, mai sigure și mai ieftine, iar fiecare tranzacție ne apropie de standardele unei economii europene moderne și echitabile”, a declarat guvernatoarea BNM, cu prilejul primelor cereri depuse.
Potrivit BNM, aderarea la SEPA Credit Transfer oferă mai multe beneficii, inclusiv transferuri rapide și sigure în euro către cele 40 de țări membre SEPA, reducerea costurilor și creșterea transparenței în procesul de plată, eficiență sporită pentru cetățeni, întreprinderi și companii cu activitate internațională.
Astfel, pentru moldovenii care lucrează în UE și trimit bani acasă, SEPA înseamnă transferuri mai rapide, mai ieftine și mai eficiente.
„Nu vor mai trebui să plătească taxe exagerate doar pentru a-și ajuta familia. De exemplu, astăzi, un transfer internațional în euro pentru moldoveni costă între 20 și 200 de euro, însă după aderarea la SEPA, același transfer ar putea costa doar 1-2 euro sau chiar 50 de cenți”, explică BNM.