FSB susține că a reținut un alt moldovean, presupus agent al serviciilor ucrainene

Serviciul Federal de Securitate (FSB) anunță despre un alt caz în care un cetățean moldovean ar fi fost reținut pentru că ar fi planificat, la indicațiile serviciilor de securitate ucrainene, un act terorist. Anterior, FSB a anunțat despre reținerea a patru „agenți ai Ucrainei”, care ar fi fost recrutați în R. Moldova – doi cetățeni ruși și doi cetățeni moldoveni – care, de facto, au fost arestați încă în 2023-2024.
Potrivit FSB, moldoveanul, născut în 1977, ar fi transportat în microbuzul său personal Mercedes Sprinter, prin Polonia, Lituania și Belarus, componentele unui dispozitiv exploziv improvizat, camuflate într-o șurubelniță fără fir și o lumânare parfumată, în Districtul autonom Hantî-Mansi. Dispozitivul i-ar fi fost dat în Ivano-Frankivsk de un agent al serviciilor de securitate ucrainene, Pavliuk Valentin, născut în 1986.
Inculpatul a fost plasat în arest. O așa-zisă anchetă este în curs de desfășurare, potrivit FSB.
„Serviciul Federal de Securitate al Rusiei constată că teritoriul R. Moldova și cetățenii săi, cu conivența regimului Sandu, continuă să fie utilizați de serviciile speciale ucrainene pentru a recruta și instrui agenți, pentru a-i aproviziona cu mijloace teroriste și pentru a-i trimite apoi în Rusia pentru a comite acte teroriste și sabotaje”, se arată în comunicatul Serviciul Federal de Securitate.
Pe 14 aprilie 2025, FSB a anunțat reținerea altor patru „agenți ai Ucrainei” recrutați în R. Moldova: doi cetățeni ruși și doi cetățeni moldoveni. Potrivit The Insider însă, toate aceste persoane au fost arestate încă 2023-2024.
- Cei patru „agenți ai Ucrainei” care ar fi fost recrutați în R. Moldova au fost arestați în 2023-2024
Zece zile mai târziu, FSB a acuzat că un pretins fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar fi „colectat date” despre „planurile conducerii ruse în legătură cu R. Moldova”. Astfel, potrivit presei afiliate Kremlinului, acesta a fost expulzat din Federația Rusă.
Pe de altă parte, sursele ZdG din cadrul SIS ne-au confirmat că Dmitri Rusnac oficial nu a activat niciodată în calitate de ofițer de informații și securitate.
O zi mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a emis o alertă de călătorie pentru R. Moldova, afirmând că zilnic, autoritățile moldovenești, nu permit intrarea pe teritoriul R. Moldova pentru „zeci de cetățeni ruși”.
Într-o notă informativă din 24 aprilie Ministerul rus de Externe a acuzat autoritățile de la Chișinău de discriminare față de cetățenii ruși care intră în R. Moldova, afirmând că la sosirea pe aeroportul din Chișinău, deținătorii de pașapoarte rusești sunt adesea supuși unor „proceduri umilitoare de inspecție părtinitoare care pot dura mai multe ore”.
„În timpul acestor controale, cetățenilor ruși, inclusiv copiilor, nu le sunt asigurate condițiile de viață de bază, inclusiv apă, hrană și comunicare cu lumea exterioară. După aceasta, cetățenilor li se refuză adesea intrarea sub pretexte nefondate sau fără explicații. Zilnic autoritățile moldovenești nu permit intrarea pe teritoriul R. Moldova pentru zeci de cetățeni ruși”, afirmă Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.
Ce spun autoritățile despre aceste cazuri?
Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova (MAE) a catalogat declarațiile autorităților ruse cu referire la discriminarea cetățenilor ruși și a unor controale la vamă drept nefondate. Instituția nu a comentat însă niciunul dintre cazurile cetățenilor moldoveni care ar fi „spionat” și „pregătit acte teroriste” pe teritoriul Rusiei.
În cazul așa-zisului fost angajat SIS, purtătorul de cuvânt al președinției a declarat pentru presă că informațiile sunt false, fără a oferi alte detalii.
Expert: „Kremlinul are planuri ofensive în legătură cu R. Moldova”
Potrivit expertului Watchdog Andrei Curăraru, majoritatea cazurilor despre care au anunțat autoritățile ruse în ultimele două săptămâni sunt „cusute cu ață albă”.
Potrivit lui Curăraru, „Kremlinul are planuri ofensive în legătură cu R. Moldova, inclusiv în contextul alegerilor parlamentare din toamnă, iar prin aceste cazuri, Rusia confirmă că dorește crearea imaginii unei R. Moldova agresive, care este un dușman al Federației Ruse”.
Mai multe detalii găsiți aici.