Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   E oficial. Alegerile la conducerea…

E oficial. Alegerile la conducerea FMF se vor desfășura cu un singur candidat: Radu Rebeja nu a fost înregistrat în cursă

Cu o zi înainte de alegerile pentru funcția de președinte a Federației Moldovenești de Fotbal, Comitetul Executiv al asociației de fotbal a decis să nu înregistreze candidatura fostului internațional și actualul deputat PDM în cursă. Potrivit unui comunicat al FMF, decizia a fost luată unanim de toți cei 15 membri ai comitetului. În aceste condiții, alegerile se vor desfășura cu un singur candidat – Leonid Oleinicenco, actualul președinte al forului fotbalistic.

De menționat că lucrările congresului se vor desfășura fără prezența mass-media. Despre asta anunță un comunicat al FMF care face referire la decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. În textul acesteia însă, nu apare nicio restricție privind prezența reprezentanților mass-media în sala de Congres.

Oleinicenco este angajat în structurile FMF din 2009, timp în care a ocupat diverse funcții adiministrative de director financiar, apoi executiv și a fost numit în funcție după ce fostul președinte al federației, Pavel Cebanu a decis să-și dea demisia după 22 de ani. Anterior, Leonid Oleinicenco a activat în cadrul Agenției pentru Supraveghere tehnică și Curții de Conturi.

Pentru a putea candida, un pretendent la funcția de șef al FMF avea nevoie să îndeplinească mai multe condiții printre care să dețină în ultimii 3 ani consecutiv o funcție de conducere în cadrul FMF sau în cadrul unui membru afiliat FMF și să prezinte susținerea din partea a minim 20 de membri afiliați.

Potrivit unui comunicat al FMF, Oleinicenco a prezentat 104 de înaintări din 118 de posibile, iar astfel a fost practic imposibil pentru orice alt candidat să se poată înregistra.

De cealaltă parte, Radu Rebeja care potrivit deciziei comisiei speciale de organizare a Congresului FMF nu a adunat numărul suficient de voturi, acuză conducerea federației de abuz și că a lansat o campanie de a împiedica participarea sa folosind resursa administrativă și obligând membrii afiliați să semneze pentru Oleinicenco. În semn de protest, susținătorii lui Rebeja au ieșit la un miting în fața sediului FMF.

„Referitor la protestul de astăzi din fața sediului central al FMF, Federația de fotbal susține dreptul fiecăruia de a protesta, dar nu comentează acțiunile și declarațiile protestatarilor. Trăim într-un stat democratic și fiecare are dreptul la o părere”, se arată în comunicatul FMF.

Între timp, Ziarul Național anunță că Radu Rebeja a dat Federația Moldovenească de Fotbal în judecată pentru că l-ar fi înregistrat în cursă pe Leonid Oleinicenco. Potrivit cererii depuse la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, actualul președinte al federației nu avea dreptul să candideze pentru că nu respecta condiția să dețină în ultimii 3 ani consecutiv o funcție de conducere în FMF sau în cadrul unui club afiliat. Rebeja spune că funcția de director executiv pe care a deținut-o Oleinicenco anterior nu este una de conducere, potrivit Statutului FMF.

Recent, Radu Rebeja a depus dosarul pentu a fi înscris în cursa pentru șefia FMF, iar în seara zilei de vineri, 15 ianuarie, Comisia specială din cadrul Federației condusă de Secretarul General al forului fotbalistic din Moldova, Nicolae Cebotari, a decis neînregistrarea lui Rebeja după ce a depistat mai multe nereguli. Cu toate acestea, comisia a recomandat Comitetului Executiv al FMF să ia o decizie finală.

Decizie Comisie Fmf Din 15…. by Ziarul de Gardă

Alegerile pentru funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal urmează să aibă loc la 22 ianuarie. FMF este cea mai mare și importantă federație de profil din Moldova cu un buget anual de peste 10 milioane de Euro, format în mare parte din fonduri directe pe care le primește de la FIFA și UEFA. Scrutinul vine după ce în aprilie 2019, fostul președinte al FMF, Pavel Cebanu care a deținut funcția timp de 22 de ani și-a anunțat demisia. În locul său a fost ales pe o perioadă de un an, fostul director financiar și executiv al FMF, Leonid Oleincenco. Atunci, actualul șef a fost de asemenea singurul candidat înscris obținând semnăturile a 109 membria filiați din 120.