Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Lupta” fără concurență pentru…

VIDEO „Lupta” fără concurență pentru tronul FMF

Candidatura lui Leonid Oleinicenco la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) a fost aprobată miercuri, 22 mai, în cadrul unui Congres Extraordinar al FMF, cu votul unanim al membrilor delegați. Oleinicenco a fost singurul candidat înscris în cursă, după ce, în ianuarie, curent, au fost operate modificări la statutul FMF, care au complicat procedura de înregistrare și au redus numărul potențialilor candidați pentru fotoliul de șef al fotbalului moldovenesc.

Leonid Oleinicenco are 37 de ani și este economist de profesie. A absolvit facultatea Finanțe și Contabilitatea Firmei a Academiei de Studii Economice din Moldova.

În 2006-2009, a fost angajat al Curții de Conturi. În ultimii 10 ani, din 2009 până în prezent, a deținut diverse funcții în cadrul FMF: a fost director financiar, dupăc are director executiv, funcție introdusă în structura FMF în aprilie 2016.

Candidat fără concurență

Leonid Oleinicenco a fost singurul candidat înscris în cursa pentru fotoliul de președinte al FMF.

Deși, conform Statutului FMF, unui candidat la funcția de președinte al forului fotbalistic îi sunt suficiente semnăturile a 20 de membri afiliați, Oleinicenco a adunat semnăturile a 109 din totalul de 120 de membri afiliați FMF. Doar 11 membri nu au semnat scrisori de sprijin pentru înaintarea lui Oleinicenco în calitate de candidat.

Astfel, dat fiind faptul că fiecare dintre cei 120 de membri afiliați poate semna în susținerea unui singur candidat, nicio altă persoană nu a mai putut să se înscrie în cursa pentru șefia forului fotbalistic național.

Întrebați ce părere au despre lipsa de concurență pentru postul de președinte al FMF, unii delegați nu au știut ce să ne răspundă, iar alții au spus că de vină ar putea fi termenul redus pentru care a fost ales noul șef al fotbalului moldovenesc – până în ianuarie 2021, când urmează a fi organizate alegeri noi.

„Eu singur nu înțeleg de ce nu sunt doritori de a participa. Cred că motivul e că, până în 2021, a rămas puțin timp și vor candida deja la celălalt congres, după ce-și va termina mandatul actualul executiv. În lumea fotbalului, dacă omul este cunoscut că activează în fotbal, este susținut. Eu sper că la următoarele alegeri vor fi mai mulți candidați”, ne-a spus Leonid Pascaru, directorul clubului sportiv Petrocub Hâncești.

Șefia FMF, transmisă cu unanimitate de voturi de la Cebanu la Oleinicenco

Miercuri, 22 mai, în cadrul celui de-al XVIII-lea Congres Extraordinar al FMF, alegerea lui Leonid Oleinicenco în fruntea FMF a fost o simplă formalitate. Membrii delegați nu au făcut decât să-și confirme sprijinul acordat anterior prin scrisorile de înaintare.

La Congresul FMF din 22 mai, Leonid Oleinicenco a fost votat unanim în funcția de președinte al FMF, iar fostul președinte, Pavel Cebanu, a fost numit președinte de onoare al Federației

Cei 115 delegați cu drept de vot care au participat la congres au votat unanim pentru candidatura lui Oleinicenco. Niciun vot contra, nicio abținere. Modul de votare a lui Leonid Oleinicenco în fruntea FMF a fost tras la indigo cu ultima numire a lui Pavel Cebanu în 2017, atunci când acesta a fost ales tot cu unanimitate de voturi fiind singurul candidat înregistrat.

Întrebat cum a reușit într-un termen atât de redus să obțină sprijinul a tocmai 109 membri afiliați, făcând astfel imposibilă participarea altor potențiali candidați, Oleinicenco ne-a spus, în cadrul conferinței de presă organizate după încheierea congresului, că membrii afiliați au trimis din proprie inițiativă scrisori în sprijinul candidaturii sale.

„Nu sunt o persoană nouă în managementul fotbalistic din țară. Membrii federației de fotbal mă cunosc, acest număr de înaintări l-am obținut în termen destul de scurt, sincer vorbind nu am reușit să discut cu fiecare dintre membrii noștri, dânșii deja transmițând procesele verbale de înaintare a mea în calitate de candidat. Aceasta mă face convins de faptul că voi avea suportul necesar din partea societății fotbalistice în promovarea și implementarea programului meu de activitate”, a afirmat proaspătul președinte al FMF.

Modificările din ianuarie 2019

Pentru a putea candida la cea mai înaltă funcție din fotbalul moldovenesc, o persoană trebuie să corespundă unui lung șir de cerințe: să dețină cetățenia R. Moldova, să aibă studii superioare, să dețină un cazier judiciar impecabil, să cunoască limba de stat, să fie apolitic, să fi locuit stabil în ultimii trei ani pe teritoriul R. Moldova ș.a.

Una dintre cele mai importante cerințe însă, introdusă recent, la Congresul din 25 ianuarie 2019, prevede că pretendenții la funcția de președinte al FMF trebuie să fi „activat în domeniul fotbalistic în cadrul FMF sau al unui membru afiliat FMF cel puțin în ultimii 3 ani consecutivi în funcție de conducere (președinte, secretar general, vicepreședinte, membru al Comitetului Executiv sau funcții similare acestora ca competență)”. Anume această prevedere, spun oamenii din fotbal cu care am discutat neoficial, îi elimină automat din cursa pentru fotoliul de președinte pe foștii jucători ai echipei naționale sau alți oameni din fotbal care nu au deținut funcții de conducere la FMF sau la un club afiliat Federației în ultimii trei ani.

Oleinicenco: „Nu știu dacă aceste modificări au fost un impediment”

„Nu mă pot expune în acest sens, nu am fost membru al Comitetului Executiv și nu am acordat eu această propunere. Au fost mai multe modificări în statutul FMF, nu doar legate de viitorul candidat sau eventualele viitoare alegeri și procedura de alegere. Nu știu dacă aceste modificări au fost un impediment pentru a prezenta dosarele de înaintare a candidaților. Suntem familie fotbalistică și noi ne-am condus, cred eu, de tendința europeană în acest sens pentru a nu permite pătrunderea în cadrul fotbalului a persoanelor străine, care nu sunt crescuți și instruiți de către familia fotbalistică. Persoana care poate candida ar trebui să cunoască despre sarcinile, scopurile, misiunea și obiectivele atât a FMF, cât și a membrilor săi, pentru că FMF este o asociație obștească compusă din peste 120 de membri”, ne-a declarat Leonid Oleinicenco atunci când l-am întrebat despre modificările operate la statutul FMF cu patru luni în urmă.

Casa „fără comentarii” a noului președinte FMF

Leonid Oleinicenco locuiește, împreună cu familia sa, într-o casă din sectorul Ciocana. Potrivit informațiilor din actele cadastrale, imobilul are suprafața de 169 m.p., iar în curte se mai găsesc două construcții accesorii de 62 și de 28 m.p.

Casa lui Leonid Oleinicenco din sectorul Ciocana al capitalei

Leonid Oleinicenco nu este însă singurul proprietar din acte al imobilului, cote părți egale mai deținând mama, fratele și sora președintelui FMF. Toți patru au intrat în posesia cotelor părți din imobil în temeiul unui certificat de moștenire din 2007.

Leonid Oleinicenco a evitat să ne spună dacă a făcut vreo investiție financiară în imobilul în care locuiește. „Fără comentarii” – a fost răspunsul scurt al președintelui FMF la acest subiect.