Dosarul Glorinal. Avocații companiei de construcții susțin că persoanele încătușate au fost reținute abuziv: „Sperăm că justiția își va arăta independența” – Ziarul de Gardă
 • Dosarul Glorinal. Avocații companiei de construcții susțin că persoanele încătușate au fost reținute abuziv: „Sperăm că justiția își va arăta independența”

  Dosarul Glorinal. Avocații companiei de construcții susțin că persoanele încătușate au fost reținute abuziv: „Sperăm că justiția își va arăta independența”
  de
  15 septembrie 2020 | 16:29

  8 actuali și ex-factori de decizie din cadrul companii de construcții Glorinal au fost reținuți abuziv în cadrul unor dosare exclusiv civile, or, arestul acestora nu contribuie în niciun fel la rezolvarea situației investitorilor – este concluzia avocaților care prezintă interesele companiei de construcții Glorinal.

  Avocații Victor Munteanu și Ala Raevscaia susțin că compania de construcții Glorinal „mereu și-a îndeplinit obligațiunile față de investitorii săi”, iar faptele care au fost aduse la cunoștință opiniei publice sunt eronate.

  Anumite persoane încearcă să inducă în eroare opinia publică privind legalitatea acțiunilor din partea companiei și, în primul rând, administrației Glorinal”, a menționat Victor Munteanu, avocatul ce apără interesele fondatorului companiei Glorinal Vasile Chirică.

  În anul 2008 compania Glorinal a inițiat câteva proiecte de construcție a locuințelor și spațiilor comerciale, în acest scop fiind încheiate contracte de investiții cu persoane fizice și juridice. Avocatul Victor Muntea a menționat că în contextul în care nu toți investitorii au achitat integral sumele pentru spațiile dorite, compania Glorinal a contractat un credit de la o bancă comercială pentru a finaliza lucrările de construcție a imobilelor. Compania de construcții a pus în gaj imobilele sale pentru a obține banii de la bancă ca să finalizeze lucrările de construcție a imobilelor.

  Toate blocurile au fost construite, iar din perioada anilor 2017-2018 investitorii au trecut cu traiul în apartamentele sale. Încă o dată confirm că nu a fost un proiect de escrocherie, dar a fost unul cu scop de a face proprietari oamenii care urmau să locuiască în acele apartamente, cu excepția a două persoane”, a mai adăugat Munteanu.

  Publicitate

  Avocatul s-a referit la doi dintre investitorii în acele construcții – frații Vladimir și Oleg Nemțanu, care au investit suma de circa 880 mii euro. Potrivit lui Munteanu, la finalizarea lucrărilor de construcție a imobilelor și imediat înainte de semnarea actelor de primire-predare a imobilelor către investitori, frații Nemțanu au refuzat să semneze actele de primire predare, astfel, nici restul investitorilor nu au putut continua procesul de finalizare a intrării în proprietate a apartamentelor lor.

  Victor Munteanu a mai precizat că frații Nemțanu au inițiat un proces de judecată pentru rezilierea contractelor de investiție în cadrul cărora au fost aplicate sechestre nu doar pe bunurile pe care le-au cumpărat aceștia, ci pe toate activele și conturile companiei Glorinal, în valoare de peste 6 milioane de euro, activitatea acesteia fiind paralizată. Adițional, în anul 2017, de către frații Nemțeanu a fost pornit procesul de insolvabilitate a companiei de construcții, fiind înlăturată de la conducere administrația companiei, toate procesele de primire-predare a apartamentelor către investitori fiind blocată. Această situație continuă până în prezent, potrivit avocatului.

  Victor Munteanu a punctat faptul că în 2017, pentru o perioadă scurtă, administrarea companiei Glorinal a fost asigurată de administratorul de insolvabilitate Ruslan Vasiliev, care în cadrul unui alt proces de insolvabilitate, scop al căruia a fost ridicarea sechestrelor de pe apartamentele investitorilor, separarea bunurilor în vederea transmiterii către investitori, și revenirea companiei la activitatea curentă, aceleași personaje au contribuit la intentarea unui proces penal împotriva administratorului de insolvabilitate și înlăturarea acestuia de la procesul de transmitere a apartamentelor către investitorii, care au achitat integral apartamentele.

  Totodată, potrivit apărării, după schimbarea administratorului de insolvabilitate, procesul de transmitere a apartmantelor către investitori a fost complet blocat, nefiind întreprinse măsuri pentru deblocarea situației. 

  Sperăm că justiția își va arăta independența și o să investigheze conform legii”, a mai adăugat Munteanu.

  În opinia apărătorilor, toate încercările din partea administrației companiei Glorinal de a debloca situația pentru a înregistra la Oficiul Cadastral apartamentele pe numele beneficiarilor finali au fost blocate cu vehemență, presupunerea conducerii companiei fiind că se vrea preluarea activelor de peste 6 milioane de euro, care aparțin companiei de construcții. Avocații susțin că dovada acestui fapt o constituie două încercări de a răscumpăra bunurile fraților Nemțanu de către doi investitori pentru a semna actele de primire-predare și de a încheia definitiv disputa.

  Cu regret, aceștia au refuzat categoric oferta, perpetuând situația de incertitudine a investitorilor și blocând activitatea companiei Glorinal”, a spus Munteanu. 

  Publicitate

  Mai multe declarații oferite de avocați în cazul Glorinal:

  Pe 7 septembrie curent, cei de la Direcția Generală Urmărire Penală (DGUP) a IGP în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) și ofițerii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziții simultane la mai multe adrese, cât și la compania de construcții „Glorinal”.

  În urma acțiunilor de urmărire penală, 8 foști angajați din cadrul companiei au fost reținute, inclusiv directorul Vasile Chirică.

  Peste 3 zile, la data de 10 septembrie, Procuratura Generală anunță că șase din cei opt foști angajați ai companii de construcții Glorinal, reținuți în cadrul efectuării perchezițiilor, în ziua de 7 septembrie, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Un alt figurant a fost plasat în arest la domiciliu, iar în cazul celui de-al optulea reținut, procurorii au dispus eliberarea acestuia, după înaintarea învinuirii  formulate.

  Acum 2 ani, Ziarul de Gardă a realizat o anchetă despre amânarea dării în exploatare a cinci blocuri construite de compania „Glorinal”. Mai multe apartamente, care aparțineau investitorilor în baza contractelor de investiții, fuseseră gajate pentru un credit luat de „Glorinal” de la Moldova-Agroindbank iar banca, la rândul său, își revendica, prin intermediul instanțelor de judecată, dreptul de proprietate asupra locuințelor.

  La mijlocul lunii decembrie 2019, la compania de construcții „Glorinal” procurorii au mai efectuat percheziții în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu comise de factorii de decizie ai companiei, atunci când aceștia nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională (CC) hotărârea Parlamentului, din 23 iunie 2022, privind prelungirea stării de urgență. Contestația la CC a fost depusă de depu…
  Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler