Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul Glorinal. Avocații companiei de…

Dosarul Glorinal. Avocații companiei de construcții susțin că persoanele încătușate au fost reținute abuziv: „Sperăm că justiția își va arăta independența”

8 actuali și ex-factori de decizie din cadrul companii de construcții Glorinal au fost reținuți abuziv în cadrul unor dosare exclusiv civile, or, arestul acestora nu contribuie în niciun fel la rezolvarea situației investitorilor – este concluzia avocaților care prezintă interesele companiei de construcții Glorinal.

Avocații Victor Munteanu și Ala Raevscaia susțin că compania de construcții Glorinal „mereu și-a îndeplinit obligațiunile față de investitorii săi”, iar faptele care au fost aduse la cunoștință opiniei publice sunt eronate.

Anumite persoane încearcă să inducă în eroare opinia publică privind legalitatea acțiunilor din partea companiei și, în primul rând, administrației Glorinal”, a menționat Victor Munteanu, avocatul ce apără interesele fondatorului companiei Glorinal Vasile Chirică.

În anul 2008 compania Glorinal a inițiat câteva proiecte de construcție a locuințelor și spațiilor comerciale, în acest scop fiind încheiate contracte de investiții cu persoane fizice și juridice. Avocatul Victor Muntea a menționat că în contextul în care nu toți investitorii au achitat integral sumele pentru spațiile dorite, compania Glorinal a contractat un credit de la o bancă comercială pentru a finaliza lucrările de construcție a imobilelor. Compania de construcții a pus în gaj imobilele sale pentru a obține banii de la bancă ca să finalizeze lucrările de construcție a imobilelor.

Toate blocurile au fost construite, iar din perioada anilor 2017-2018 investitorii au trecut cu traiul în apartamentele sale. Încă o dată confirm că nu a fost un proiect de escrocherie, dar a fost unul cu scop de a face proprietari oamenii care urmau să locuiască în acele apartamente, cu excepția a două persoane”, a mai adăugat Munteanu.

Avocatul s-a referit la doi dintre investitorii în acele construcții – frații Vladimir și Oleg Nemțanu, care au investit suma de circa 880 mii euro. Potrivit lui Munteanu, la finalizarea lucrărilor de construcție a imobilelor și imediat înainte de semnarea actelor de primire-predare a imobilelor către investitori, frații Nemțanu au refuzat să semneze actele de primire predare, astfel, nici restul investitorilor nu au putut continua procesul de finalizare a intrării în proprietate a apartamentelor lor.

Victor Munteanu a mai precizat că frații Nemțanu au inițiat un proces de judecată pentru rezilierea contractelor de investiție în cadrul cărora au fost aplicate sechestre nu doar pe bunurile pe care le-au cumpărat aceștia, ci pe toate activele și conturile companiei Glorinal, în valoare de peste 6 milioane de euro, activitatea acesteia fiind paralizată. Adițional, în anul 2017, de către frații Nemțeanu a fost pornit procesul de insolvabilitate a companiei de construcții, fiind înlăturată de la conducere administrația companiei, toate procesele de primire-predare a apartamentelor către investitori fiind blocată. Această situație continuă până în prezent, potrivit avocatului.

Victor Munteanu a punctat faptul că în 2017, pentru o perioadă scurtă, administrarea companiei Glorinal a fost asigurată de administratorul de insolvabilitate Ruslan Vasiliev, care în cadrul unui alt proces de insolvabilitate, scop al căruia a fost ridicarea sechestrelor de pe apartamentele investitorilor, separarea bunurilor în vederea transmiterii către investitori, și revenirea companiei la activitatea curentă, aceleași personaje au contribuit la intentarea unui proces penal împotriva administratorului de insolvabilitate și înlăturarea acestuia de la procesul de transmitere a apartamentelor către investitorii, care au achitat integral apartamentele.

Totodată, potrivit apărării, după schimbarea administratorului de insolvabilitate, procesul de transmitere a apartmantelor către investitori a fost complet blocat, nefiind întreprinse măsuri pentru deblocarea situației. 

Sperăm că justiția își va arăta independența și o să investigheze conform legii”, a mai adăugat Munteanu.

În opinia apărătorilor, toate încercările din partea administrației companiei Glorinal de a debloca situația pentru a înregistra la Oficiul Cadastral apartamentele pe numele beneficiarilor finali au fost blocate cu vehemență, presupunerea conducerii companiei fiind că se vrea preluarea activelor de peste 6 milioane de euro, care aparțin companiei de construcții. Avocații susțin că dovada acestui fapt o constituie două încercări de a răscumpăra bunurile fraților Nemțanu de către doi investitori pentru a semna actele de primire-predare și de a încheia definitiv disputa.

Cu regret, aceștia au refuzat categoric oferta, perpetuând situația de incertitudine a investitorilor și blocând activitatea companiei Glorinal”, a spus Munteanu. 

Mai multe declarații oferite de avocați în cazul Glorinal:

Pe 7 septembrie curent, cei de la Direcția Generală Urmărire Penală (DGUP) a IGP în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) și ofițerii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziții simultane la mai multe adrese, cât și la compania de construcții „Glorinal”.

În urma acțiunilor de urmărire penală, 8 foști angajați din cadrul companiei au fost reținute, inclusiv directorul Vasile Chirică.

Peste 3 zile, la data de 10 septembrie, Procuratura Generală anunță că șase din cei opt foști angajați ai companii de construcții Glorinal, reținuți în cadrul efectuării perchezițiilor, în ziua de 7 septembrie, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Un alt figurant a fost plasat în arest la domiciliu, iar în cazul celui de-al optulea reținut, procurorii au dispus eliberarea acestuia, după înaintarea învinuirii  formulate.

Acum 2 ani, Ziarul de Gardă a realizat o anchetă despre amânarea dării în exploatare a cinci blocuri construite de compania „Glorinal”. Mai multe apartamente, care aparțineau investitorilor în baza contractelor de investiții, fuseseră gajate pentru un credit luat de „Glorinal” de la Moldova-Agroindbank iar banca, la rândul său, își revendica, prin intermediul instanțelor de judecată, dreptul de proprietate asupra locuințelor.

La mijlocul lunii decembrie 2019, la compania de construcții „Glorinal” procurorii au mai efectuat percheziții în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu comise de factorii de decizie ai companiei, atunci când aceștia nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani.