Principală  —  Ştiri   —   Doi ani de război în…

Doi ani de război în Ucraina: Copiii din zonele de lângă linia frontului au trăit până la 5 000 de ore, echivalent cu șapte luni, în adăposturi subterane

Copiii din zonele fierbinți ale Ucrainei au fost obligați să petreacă între 3 000 și 5 000 de ore, echivalent cu între patru și aproape șapte luni, în subsoluri și stații de metrou subterane în ultimii doi ani, pe măsură ce alertele de raid aerian răsunau continuu, comunică UNICEF.

De la escaladarea războiului, atacurile neîncetate, rezultând în circa 3 500 de alerte de raid aerian în regiunile Zaporojie și Harkov și aproape 6 200 în regiunea Donețk, au avut un impact devastator asupra sănătății mintale a copiilor și asupra capacității lor de a învăța eficient. Perioada rece a anului a fost cea mai dificilă. Mii de oameni au fost nevoiți să se adăpostească în subsoluri reci și umede, iar familiile au rămas fără agent termic, acces la apă și electricitate.

„Războiul din Ucraina a afectat sănătatea mintală și capacitatea copiilor de a învăța. Copiii au avut parte de doi ani de violență, izolare, separare de familii, pierderea celor dragi, deplasare și întreruperi în educație și îngrijire medicală. Acest coșmar trebuie să se încheie. Atacurile continue lasă puține oportunități pentru copiii Ucrainei să se recupereze din traumele asociate atacurilor. Fiecare sirenă și explozie aduc mai multă anxietate. Educația este un pilon al speranței, oportunității și stabilității în viața copiilor, dar continuă să fie întreruptă sau inaccesibilă pentru milioane de copii din Ucraina”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Potrivit datelor din sondaj, jumătate dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani au dificultăți de a dormi, iar unul din cinci copii au manifestări tipice ale tulburării de stres post-traumatic. Trei sferturi dintre copii și tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 34 de ani au raportat recent nevoia de sprijin emoțional sau psihologic. Cu toate acestea, mai puțin de o treime au cerut ajutor.

Părinții din Ucraina raportează niveluri ridicate de anxietate, frică excesivă, fobii, tristețe, implicarea redusă la școală, sensibilitate la zgomote puternice și probleme de somn la copii. Într-un moment în care sprijinul parental este cel mai necesar, jumătate dintre părinții chestionați declară că au dificultăți în a-și sprijini copiii. În întreaga țară, 40% dintre copiii Ucrainei nu pot accesa serviciile de educație din cauza lipsei de facilități. În zonele mai apropiate de linia frontului, jumătate dintre copiii în vârstă școlară nu pot accesa curricula școlară.

De la escaladarea războiului acum doi ani, UNICEF și-a extins activitatea în Ucraina și este prezent în Kiev, Liov, Odesa, Dnipro, Poltava, Mikolaiv și Harkov pentru a furniza asistență umanitară și sprijin critic copiilor și familiilor. Activitatea UNICEF în Ucraina este concentrată pe asigurarea accesului copiilor la îngrijire medicală, imunizare, sprijin nutrițional, protecție, educație, apă și produse de igienă, protecție socială și sprijin pentru sănătatea mintală și psihosocială. În țările gazdă pentru refugiați, UNICEF lucrează cu guvernele și partenerii locali pentru a consolida sistemele naționale, care oferă copiilor refugiați și copiilor marginalizați din comunitățile gazdă educație de calitate, îngrijire medicală și servicii de protecție.

„Principiile umanitare, dreptul internațional umanitar și dreptul internațional al drepturilor omului trebuie respectate. Copiii au nevoie de o șansă să se recupereze, iar cea mai bună modalitate de a face acest lucru este prin încheierea acestui război,” a declarat Russell.

Trei sferturi dintre copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 34 de ani au raportat recent că au nevoie de sprijin emoțional sau psihologic.