Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un deputat cere CC…

DOC Un deputat cere CC să suspende legea prin care Anatol Pahopol a fost numit membru iar ulterior a devenit președinte al CSM. Pahopol, gata să-și dea demisia, dacă Înalta Curte va decide că a fost numit neconstituțional

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a depus încă o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care cere Înaltei Curți, în regim de urgență, să suspende legea prin care Anatol Pahopol a fost numit membru iar ulterior a devenit președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

La 29 august, deputații Dinu Plîngău și Vasile Năstase au solicitat ca magistrații Curții Constituționale să exercite controlul constituționalității asupra Legii care a permis ca Anatol Pahopol să fie numit președinte interimar al CSM.

Iar astăzi, parlamentarul a mai depus o sesizare prin care, în regim de urgență, solicită să suspende legea prin care Anatol Pahopol a devenit membru iar ulterior a fost numit în fruntea CSM, din motiv că la următoarea ședință CSM „urmează să fie promovați alți judecători compromiși”.

„Din momentul introducerii de către coaliția parlamentară majoritară a judecătorului Pahopol Anatolie în componența membrilor CSM cu preluarea imediată de către acesta a interimatului prin intermediul unei „acrobații legislative”, s-au înregistrat cazuri de promovare în funcție administrative a unor judecători care au provocat acțiuni de protest și critici dure atât la nivel național cât și din partea partenerilor de dezvoltare”, menționează autorul sesizării.

Președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol, a negat acuzațiile precum că instituția pe care o conduce ar promova judecători compromiși și a declarat că este gata să-și depună cererea de demisie dacă magistrații CC vor declara că a fost numit anticonstituțional.

„Eu nu am participat la elaborarea acestei legi. Curtea Constituțională lasă să decidă numirea mea dacă a fost constituțională sau anticonstituțională. Dacă va spune că este neconstituțională și nu am dreptul să ocup această funcție, eu îmi voi depune cererea de demisie.

Se promovează acei judecători care participă la concursuri. Dacă la concurs participă doi judecători, atunci unul dintrei ei câștigă. Dacă nu câștigă concursul un judecător care e dorit de cineva și trebuie să rupem concursul, apoi atunci nu se numește concurs dar comisie de numire a persoanei în funcție. Urmăriți ședințele CSM și o să vedeți că nu promovez pe nimeni”, ne-a comunicat Pahopol.

Anatol Pahopol a devenit președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. Pahopol a ajuns în funcția respectivă urmare a unor modificări aprobate anterior de către Parlament la Legea cu privire la CSM.

El a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM, care prevăd că „până la alegerea noilor membri ai CSM din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al CSM”.

Anatol Pahopol a fost ales în calitate de membru suplean al CSM în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din 20 octombrie 2017. Pahopol a deținut anterior funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, și a activat în calitate de judecător în cadrul CA Chișinău. Potrivit magistrat.md, magistratul a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă în 2000.