Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ O magistrată solicită membrilor…

DOC O magistrată solicită membrilor CSM să îi ceară scuze publice, după ce ar fi fost discriminată în cadrul concursului pentru transferul judecătorilor

Judecătoarea Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, a depus o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită membrilor CSM scuze publice și să fie trași la răspundere, după ce aceștia ar fi admis tratament discriminatoriu în privința magistratei, în cadrul concursului pentru transferul judecătorilor. 

Judecătoarea solicită examinarea cererii sale în ședință publică și comunică că va depune o declarație la ședința CSM în acest sens.

Ca urmare a acestor evenimente, solicit scuze publice și atragerea la răspundere, conform Legii, a membrilor CSM, care au admis încălcarea gravă a obligațiunilor de serviciu și au admis încălcarea dreptului la nedescriminare și egalitatea șanselor în privința mea”, spune magistrata în cererea sa.

Solicitată de Ziarul de Gardă, judecătoarea Marina Curtiș a declarat că s-a simțit descriminată în urma adresării întrebărilor ce i-au fost adresate de membrii CSM în cadrul concursului. Aceasta susține că nu este sigură că cererea sa va fi acceptată, însă „sunt convinsă că trebuie de spus odată care sunt limitele ce nu trebuie să fie depășite!”.

„Cererea mea a fost depusă referitor la întrebările ce mi-au fost adresate în timpul desfășurării concursului pentru transferul judecătorilor. Eu mă refer la întrebările legate de copiii mei, cum eu reușesc eu cu 5 copiii, cum am reușit să lucrez, întrebări legate de viața mea personală privind cine e cu copiii în timp ce eu sunt la lucru. Și referitor la întrebarea ce m-a deranjat foarte mult – dacă merită lucrul judecătorului atâta sacrificiu. Această întrebare nu manifestă stimă față de meseria judecătorului. Vreau să spun că fiecare lucru necesită sacrificiu, chiar și cea a jurnalistului. De fiecare dată, atunci când sunt invitată la ședința CSM, nu are importanță pe care subiect, primesc întrebări legate de copiii mei”, ne-a comunicat magistrata.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au respins marți, 30 iunie, repetat solicitarea de transfer a judecătoarei Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, la o altă instanță din municipiul Chișinău. Magistrata, care are cinci copii și locuiește cu familia în capitală, a solicitat să fie transferată la o judecătorie din apropierea domiciliului și acum un an, însă membrii CSM i-au respins solicitarea.