Principală  —  Ştiri   —   Cum e să fii profesor…

Cum e să fii profesor pe timp de război. Artur Proidacov își continuă activitatea de pedagog, în condițiile războiului din Ucraina

Colaj ZdG

Să fii profesor pe timp de război înseamnă să fii pregătit pentru orice, să te poți adapta cu ușurință oricărei situații, iar dacă apar avertismente de risc, să poți să organizezi clasele pentru a se ascunde în adăposturile speciale, spune Artur Proidacov, profesor de limbă și literatură ucraineană, pentru Ziarul de Gardă. Artur Proidacov se numără printre profesorii care au decis să-și continue activitatea, acasă, în ciuda pericolului războiului din Ucraina.

Întrebat de ZdG cum e să fii profesor în această perioadă, Artur Proidacov a povestit despre ziua de 10 octombrie 2022, când orașul Kiev a fost lovit intens de rachete. „Atunci, 75 de rachete au atacat aproape simultan orașele Kiev, Hmelnîțkîi, Dnipro, Vinița, Ivano-Frankivsk, Zaporijjea, Harkiv, Sumî și Kirovograd. În acea zi, în urma bombardării centrului orașului Kiev, un parc și mai multe clădiri de infrastructură, printre care și clădirea Filarmonicii, două muzee și o universitate, au fost avariate. Ce o fi simțit atunci copiii noștri?”, se întreabă profesorul.

Atunci când se întrevede un pericol iminent, cum este cazul bombardamentelor, toți elevii și profesorii se retrag în adăposturi, în siguranță. Artur Proidacov a subliniat că în astfel de momente, condițiile nu-ți mai permit să mai poți vorbi despre literatură, despre limbă sau istorie: „Ne-am detașat de programul școlar și am vorbit cu elevii despre alte subiecte, mai bine zis, despre ce au vrut ei să vorbim, pentru a-i susține în acea situație”.

Profesorul de limbă și literatură ucraineană a povestit despre ce cred copiii despre războiul din Ucraina și ce impact are acesta asupra copilăriei lor, subliniind că elevii încep să se obișnuiască: „Copiii se împacă cu viața în condițiile de război, ei se împacă și cu gândul că iată, copilăria lor trece pe timp de război. Noi, din copilăria noastră, păstrăm amintiri despre prima dragoste, despre primul dans, despre primele flori oferite prietenei… Din păcate, elevii noștri nu vor avea parte de astfel de amintiri, războiul estompând toate amintirile firești pe care oamenii le păstrează de la această vârstă”.

Artur Proidacov a menționat că își începe lecțiile cu imnul Ucrainei, urmat de un minut de reculegere pentru cei căzuți în război și deseori le amintește elevilor că sunt la ore și pot să-și continue lecțiile datorită acelor curajoși care le apără Patria: „Le aduc exemplul celor care și-au pierdut viața, vorbim despre acești oameni. Analizăm de ce ei au făcut această alegere – de a lupta. De ce unii au revenit în Ucraina, deși ar fi putut să-și refacă viața peste hotare. Noi vorbim despre asta și elevii singuri concluzionează că patriotismul e un sentiment extrem de important, în special în condiții de război. Ei spun că datorită acestor patrioți Ucraina rezistă și se poate dezvolta ca stat”. 

Deși până la vârsta de 24 de ani a locuit în Stahanov, regiunea Donbas, unde se vorbea doar rusește, în 2014 profesorul a trecut la comunicarea exclusiv în limba ucraineană. „De altfel, după începutul războiului, după declanșarea acestui coșmar, mulți oameni din Ucraina, chiar și etnici ruși au refuzat să mai vorbească rusește, ca să nu fie asociați cu ocupanții ruși. Eu nu mai vreau să vorbesc rusa. De altfel, mama mea e un exemplu în acest sens. Ea are 66 de ani, s-a refugiat în străinătate, comunică exclusiv în limba ucraineană, refuzând să vorbească rusește, deși o viață a comunicat în această limbă aici, în Ucraina. Acum tot mai mult oamenii asociază orice acțiune rusească cu răul, cu agresiunea. Atunci când zilnic oamenii devin victime ale atacurilor rusești asupra Ucrainei, cum poți să te gândești de bine despre acest stat? Pe 24 februarie 2022, Rusia pur și simplu și-a scos masca de pe chipul său hidos”, a adăugat Artur Proidacov. 

  • Prima zi de război. Putin a atacat Ucraina și a amenințat țările care se vor implica. „Vor fi consecinţe cum nu aţi mai experimentat vreodată în istoria voastră. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar întâmpla. Sper că sunt auzit.”
  • Recunoașterea de către Rusia a independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Consiliul UE a publicat pachetul de sancțiuni impuse Rusiei: înghețarea activelor și interdicții de călătorie asupra a 23 de persoane.
  • Petru Grozavu/ editorial: 500 de zile de război și 70 de mii de crime.

Găsiți AICI interviul integral cu Artur Proidacov, profesorul de limbă și literatură ucraineană, desemnat recent ca fiind unul dintre cei mai buni 50 profesori din lume – deținător al Premiului Global în Pedagogie 2023.