Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CtEDO a recunoscut legitimitatea neplății…

CtEDO a recunoscut legitimitatea neplății pensiilor locuitorilor din regiunea Donbas, care nu se află sub controlul Ucrainei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut drept legitim refuzul Ucrainei de a efectua plăți sociale locuitorilor regiunilor Lugansk și Donetsk care nu sunt sub controlul guvernului ucrainean.

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Ministerului de Politică Socială.

Guvernul constată că plățile au fost suspendate pentru a asigura viața și sănătatea angajaților instituțiilor bancare și a clienților acestora, și pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar al Ucrainei în ansamblu. Pe teritoriile ocupate nu funcționează nici oficiile Poștei Ucrainei care, de asemenea, pot efectua plăți.

Reclamanții, la momentul când s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului, au susținut că nu pot contesta suspendarea plăților, deoarece instanțele ucrainene nu funcționează în aceste teritorii. De asemenea, guvernul a constatat că instanțele au fost transferate pe teritoriile aflate sub controlul Ucrainei. CtEDO justifică această decizie prin faptul că, din cauza unui conflict armat, activitatea instituțiilor de stat din teritoriile ocupate de militanți a devenit imposibilă.

Sursa: Hromadske