Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   „Semnal alarmant” și „jocuri de…

„Semnal alarmant” și „jocuri de culise”. Cum văd avocații din R. Moldova situația de la CC

Sursa: Uniunea Avocaților din R. Moldova/Facebook

Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM) solicită „forței politice actuale” să-și revizuiască prioritățile și declară că actuala situație de la Curtea Constituțională știrbește „total încrederea în sistemul de drept din R. Moldova”. Avocații ma susțin că au loc „jocuri de culise”, că reformele din domeniul judiciar trezesc discuții, iar „instituţia avocaţională” este ignorată și asistă ca simplu spectator în cadrul acestor reforme.

Declarația este formulată de UAM în cadrul unei declarații publice, prin intermediul căreia avocații fac apel către clasa politică la „păstrarea cu demnitate a importanţei unui stat de drept echidistant, obiectiv şi corect”.

„Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova se arată îngrijorată de ultimele evenimente ce au loc pe scena politică şi iminent afectează procesul de înfăptuire a justiţiei, precum şi planurile de viitor la acest capitol. După ce instituţia avocaţională a fost neglijată în ultima perioadă, nefiind participant la elaborarea proiectelor cu privire la reforma sistemului judiciar şi asistând ca simplu spectactor, situaţia de astăzi reprezintă un semn de alarmă pentru avocaţi”, este menționat în declarația publică a UAM, unde mai scrie că situaţia de la CC reprezintă „un semnal alarmant”, care „va ştirbi total încrederea în sistemul de drept din Republica Moldova”.

Deputatul socialist Vladimir Țurcan a fost ales ieri, 19 august, președinte al Curții Constituționale. Pentru această funcție au fost înaintate două candidaturi: Liuba Șova și Vladimir Țurcan, însă cel din urmă, care singur și-ar fi înaintat candidatura, a câștigat cu voturile a patru dintre cei șase judecători constituționali. 

Liuba Șova a declarat public că a votat pentru sine și consideră și că judecătorul Nicolae Roșca, care i-a întaintat candidatura, a votat tot pentru ea. În aceste circumstanțe, ceilalți patru judecători, Vladimir Țurcan, Domnica Manole, Serghei Țurcanu și Eduard Ababei ar fi votat, respectiv, pentru candidatura lui Vladimir Țurcan.

Contactați ieri telefonic, niciunul dintre cei patru nu au vrut să spună public pentru cine au votat, invocând că votul a fost secret.

Alegerea lui Țurcan la conducerea CC a generat nemulțumiri și critici din partea conducerii Blocului ACUM. Maia Sandu a declarat că că desemnarea unui exponent al PSRM la șefia CC este „un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”, iar Andrei Năstase a solicitat membrilor CC „să-și asume public opțiunea lor de vot”, preîntâmpinându-i că în caz contrar va solicita demisia acestora”.

În dimineața zilei de astăzi, 20 august, judecătoarea Domnica Manole a depus la CC o cerere de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC.

Judecătoarea CC Liuba Șova a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”. Aceasta a făcut public și un mesaj pe care l-ar fi primit de la un angajat al Parlamentului.

Procuratura Generală (PG) a declarat astăzi, pentru ZdG, că nu a fost sesizată de niciun judecător al Curții Constituționale în legătură cu faptul că ar fi fost intimidat sau influențat.