Codul galben de înghețuri, prelungit. Recomandările Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit codul galben de înghețuri emis pe 25 septembrie. Astfel, fenomenul va aționa până pe 29 septembrie.
„În orele nocturne și ale dimineții, pe arii extinse la suprafața solului și izolat în aer se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C”, au subliniat meteorologii.
Avertizarea vizează toată țara.

În acest context, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare recomandă fermierilor să întreprindă următoarele măsuri de protecție:
- acoperirea culturilor cu folie agril, paie, rogojini sau folie de plastic;
- încălzirea improvizată a serelor, prin sobe mobile, generatoare de aer cald, brichete de paie;
- fumigații în livezi și vii, prin arderea controlată a materialelor vegetale (paie, coceni umezi);
- irigarea prin aspersiune sau udarea solului din livezi și vii;
- aplicarea produselor foliare antistres, pentru reducerea efectelor negative;
- mușuroirea la vița-de-vie.
Potrivit datelor medii multianuale ale SHS, înghețurile timpurii din luna septembrie apar, în medie, o dată la șapte ani, iar în octombrie – aproape anual. Acestea pot provoca efecte negative asupra culturilor aflate încă în vegetație, motiv pentru care se recomandă aplicarea măsurilor de protecție.
Totodată, regimul termic din această perioadă asigură în mod obișnuit coacerea culturilor târzii (porumb, floarea-soarelui, mere, pere, struguri), precum și desfășurarea lucrărilor de semănat al culturilor de toamnă. Fermierii sunt încurajați să monitorizeze prognozele meteo și să-și planifice activitățile agricole ținând cont de aceste condiții.