Principală  —  Blog   —   Editorial/ Cele 10 porunci ale…

Editorial Cele 10 porunci ale „războiului (NE)sfânt”

În Postul Mare, Patriarhul Kiril al Rusiei a declarat războiul din Ucraina drept unul „sfânt”. Cu alte cuvinte, cea mai importantă „față bisericească” din Rusia nu doar îndreptățește atrocitățile acestui popor în țara vecină, dar îl îndeamnă chiar la continuarea vărsării de sânge.

Repet, asta se întâmplă în perioada postului Paștelui, când credincioșii ortodocși (iar rușii se declară a fi „mari credincioși”) se abțin atât de la bucatele înfruptate, cât, mai ales, de la păcătuirea prin fapte, această perioadă ortodocșii urmând s-o petreacă în rugăciuni pentru curățarea sufletului. 

Și cum își „curăță” sufletul rușii? Prin vărsarea de sânge în țara vecină? Cum se încadrează declararea războiului din Ucraina drept unul „sfânt” în cele 10 porunci? Să le luăm pe rând.

1. „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău: să nu ai alți dumnezei afară de Mine.”

Averea Patriarhului Kiril este estimată la circa 2,8 miliarde de dolari, acesta deținând în propria posesie sau prin intermediul rudelor mai multe bunuri imobiliare, și nu doar. Oare acest „slujitor al Domnului” nu și-a creat alți dumnezei cu chipuri „cioplite” pe niște bancnote  cărora li se închină? 

Astfel încălcând și cea de-a

2 poruncă: „Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor… Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.”

3. „Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău…”

În retorica rusă tot mai des răsună lozinca „Domnul este cu noi”. Dar a cerut Domnul vreodată vărsare de sânge? Unde scrie în Biblie că Dumnezeu ar susține atacul armat asupra vreunui popor? Din contra, în Scriptură citim „Pune-ţi sabia la locul ei, căci toţi cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 26:52-56). 

4. „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești…”

Zilele de duminică, cele destinate rugăciunilor, nu fac o excepție pe timp de război – poporul ucrainean continuă să fie asaltat cu rachete, drone, puști și în zilele de odihnă, agresoare fiind chiar țara care se declară drept una creștină, dar care și duminica preferă să atace în loc să se roage.

5. „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție.”

Nu poți să mergi într-o țară străină și să omori copii, care în zadar mai sunt așteptați acasă de părinți, ori să omori părinți, lăsând copiii orfani; nu poți să ștergi de pe pământ familii întregi și să declari că-ți cinstești tatăl și mama; nu poți trăi ani mulți liniștit pe pământ când ai sufletul negru și mâinile pătate de sânge.

6. „Să nu ucizi.”

În doi ani de război pe scară largă, rușii au ucis în Ucraina peste 70 de mii de soldați și peste 10 mii de civili. Chiar de la începutul războiului, Patriarhul a îndemnat bărbații din Rusia: „Mergeți demonstrând curaj să vă îndepliniți datoria militară”, altfel zis, să încalce cuvintele din Scriptură. Între timp, acesta a declarat că „moartea pe câmpul de luptă spală toate păcatele”, pentru că „în acest mod, aceștia se autojertfesc”. Patriarhul, probabil, a uitat de Canonul 13 al Sfântului Vasile cel Mare, în care cei care au luptat sunt sfătuiți „ca trei ani să se reţină de la împărtăşire ca cei necuraţi cu mâinile”. Și nu se spune nimic despre iertarea imediată a păcatelor.

Asta ne aduce cu gândul la faptul că fie Patriarhul nu are cunoștințe temeinice în teologie, fie este destul de ipocrit ca să îndemne, prin minciună, la încălcarea uneia dintre cele mai importante porunci – „să nu ucizi”.

7. „Să nu fii desfrânat.”

Desfrâul nu presupune doar adulterul. Prin această poruncă, sunt oprite toate cugetele, dorințele și faptele necurate. Și aici putem să avem o listă foarte lungă a tot ceea ce înfăptuiesc militarii ruși pe pământul vecin, dar să ne oprim la ceva chiar mai strașnic decât desfrâul – abuzul sexual.

Cel puțin 13 cazuri de abuz sexual asupra copiilor au fost comise de către soldații ruși de la începutul războiului pe scară largă în Ucraina, cea mai tânără victimă fiind un copil de patru ani. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului însă, numărul real al cazurilor de violență sexuală asupra copiilor este mult mai mare, doar că, pe de o parte, nu se știe care este situația în regiunile ocupate, iar pe de alta, majoritatea victimelor, dar și părinții acestora, ascund astfel de cazuri, fiindu-le frică. 

8. „Să nu furi.”

Doar în primele trei luni ale invaziei pe scară largă militarii ruși au trimis acasă 58 de tone de colete de la granița cu Ucraina, toate pline cu obiecte furate de pe teritoriul ucrainean. Pe parcursul celor peste doi ani de război, numărul acestor colete a crescut considerabil.

9. „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.”

Patriarhul Kiril, încă în martie 2022, în mai multe predici a susținut că războiul ar fi început inclusiv din cauza paradelor minorităților sexuale, astfel găsind justificare acestei invazii. Pe parcurs, au apărut un șir de alte „mărturisiri strâmbe”, precum presupusele laboratoare biologice sau „demonizarea” ucrainenilor și a Occidentului.

10. „Să nu poftești casa aproapelui tău; (…) nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.”

Războiul lui Putin nu este decât setea acestuia de a obține pământul și averea vecinilor, în speranța de a crea așa-numita Novorosie. Violurile, jafurile, dar și alte atrocități organizate de ruși în Ucraina, nu sunt oare dovada unei pofte a ceea ce aparține aproapelui?

Rușii, de Paște, ca niște „creștini ortodocși”, vor merge la Biserică să sfințească pasca. Aceștia, împreună cu Patriarhul în frunte, vor aprinde cu o mână lumânarea pentru Învierea Domnului, timp în care cealaltă va rămâne înfundată în sângele ucrainenilor, pentru că nu poți cu o mână să-ți faci cruce, iar cu alta – să ții mitraliera la tâmpla vecinului. În ce constă „sacralitatea” unui război care contravine în totalitate celor 10 porunci?