Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce (nu) s-a implementat după…

Ce (nu) s-a implementat după ședința Guvernului la Cahul din septembrie 2022

În septembrie 2022, Guvernul R. Moldova a organizat o ședință la Cahul. Acolo au fost discutate mai multe subiecte legate de problemele municipiului Cahul. Au fost abordate teme ce țin de privatizarea aeroportului Cahul, reparația capitală a căminului studențesc nr.3 și finalizarea lucrărilor la teatrul B.P. Hașdeu. După câteva luni, nici una dintre problemele discutate nu a fost soluționată, susține primarul municipiului, Nicolae Dandiș. 

„Așteptăm și sperăm să rezolvăm măcar ceva”

Anul trecut, pe 22 septembrie, în cadrul ședinței Guvernului la Cahul,  prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a promis că vor fi soluționate un șir de probleme cu care se confruntă municipiul. „La unele subiecte am găsit rezolvare imediată, altele au pus în evidență probleme sistemice care urmează a fi abordate”, a menționat prim-ministra. 

Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul

Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul a declarat că din problemele discutate în cadrul ședinței din septembrie, pentru care s-au promis soluții, nu s-a implementat nimic. „Eu am fost încântat că la toate temele și întrebările care le-am avut, până și după ședință, doamna Gavrilița mi-a promis că toate întrebările vor fi examinate și se va încerca să fie rezolvate. Am avut unele așteptări și aștept în continuare, am dorit și eu mai repede să se miște lucrurile, dar la moment pot spune că nu s-a rezolvat nicio întrebare. Nu știu care ar fi cauza, nu se poate sau nu se dorește. Așteptăm și sperăm să rezolvăm măcar ceva”, menționează Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. 

„Ministrul ar fi pus un nou termen-limită”

În cadrul aceleiași ședințe, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a declarat că „La Cahul vor fi finalizate lucrările, noi ar trebui să le finalizăm în mai, cel târziu iunie 2023”.

Nicolae Dandiș susține că lucrările nici nu au început, deoarece încă nu a fost organizată licitația pentru a fi ales agentul economic care să le realizeze. „Lucrările nu au început și nu cred că o să le înceapă curând, din păcate. Documentația necesară pentru a începe licitația încă nu este gata. Până la 10 februarie proiectantul ar trebui să pregătească noul caiet de sarcini, pentru a-l prezenta Ministerului Culturii. Din câte am înțeles de la colegi, în cadrul unei ședințe, ministrul ar fi pus un nou termen-limită, în octombrie, dar nu doresc să ghicesc dacă o să fie finalizat sau nu. Noi cu toții așteptăm, încă din 2018 trebuia să fie inaugurat teatrul”, menționează primarul. 

„N-am auzit să fi venit cineva de la Chișinău să se intereseze de aeroport”

Tot în septembrie 2022 a fost ridicată întrebarea legalității privatizării aeroportului din Cahul. Natalia Gavrilița a menționat că „sunt mari întrebări despre legalitatea transmiterii acestui aeroport în mâini private. De asta trebuie să se ocupe organele corespunzătoare ale statului, dar eu vă rog, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în comun cu alte autorități competente, să ne gândim la aspectele de securitate și să ne gândim la aspectele de oportunitate economică”.

Însă, nici această problemă nu a fost soluționată. „De când am avut discuții în septembrie cu doamna prim-ministru, în care am solicitat să fie verificat aeroportul, mai ales în condițiile actuale în care avem un război în regiune, nu cunosc să fi făcut ceva. N-am auzit să fi venit cineva de la Chișinău să se intereseze de aeroport. Din punctul meu de vedere, dacă nu se rezolvă probleme mai simple, în cazul aeroportului nu cred ca ceva să se schimbe”, punctează Nicolae Dandiș.

„Cel mai tare ce mă deranjează, e că cineva nu a considerat prioritar căminul de la Cahul”

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței Guvernului din septembrie 2022 a fost cel cu privire la reparațiile necesare în căminul studențesc al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”

„La căminul studențesc nr. 3 este nevoie de o reparație capitală. Noi am solicitat să fie inclus căminul în lista de proiecte care să fie finanțate din partea Guvernului României, din acel memorandum de 100 de milioane de euro. De la minister am primit răspuns că ei au propus către Cancelaria de Stat ca acest proiect să fie inclus în listă. Eu nu am văzut care proiecte au fost aprobate pentru acest an și care nu, dar am avut discuții cu persoane care cunosc ce s-a discutat la comisia interguvernamentală mixtă între București și Chișinău și, din păcate, acest proiect nu figurează în listă. Am mai încercat de la Ministerul Educației să mai aflu ceva, nimeni nu știe nimic. Am discutat cu Roman Cazan, secretarul general adjunct al Guvernului, el nu-i la curent cu lista acestor proiecte. Cine este la curent? Cine decide? Cel mai tare ce mă deranjează e că cineva nu a considerat prioritar căminul de la Cahul”, se indignează Nicolae Dandiș.

„Contactați Guvernul, îi vizează doar pe dânșii”

Nicolae Dunas, președintele raionului Cahul din luna mai 2022 din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat că subiectele discutate la ședința Executivului din septembrie 2022 vizează doar Guvernul. „Eu cred că dacă sunați la Guvern, ei vă vor răspunde la subiectul dat, că îi vizează pe ei în mod direct. Ei vă pot răspunde la ce au făcut, îi vizează doar pe dânșii. Cum și în alte localități au fost ședințe ale Guvernului, așa și la Cahul, același lucru care îl fac la Chișinău, l-au făcut în teritoriu”, a menționat președintele raionului Cahul, fără a intra în detalii. 

Nicolae Dunas, președintele raionului Cahul

ZdG a contactat Guvernul R. Moldova pentru a discuta despre ce s-a implementat în urma ședinței de la Cahul. Am fost direcționați către Oficiul Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat. 

Igor Șevcenco, șeful Oficiului Teritorial Cahul a declarat că se lucrează la unele subiecte, fiind pregătite proiectele hotărârilor de Guvern. „La acel moment au fost trei hotărâri de Guvern, două pentru finanțarea a unor busturi și una pentru transmiterea unui spațiu la Slobozia Mare. În legătură cu subiectul teatrului, la fața locului a fost Agenția Supraveghere Tehnică, pentru a verifica actele. Lucrările urmează să înceapă, dar trebuie înainte să fie clarificată documentația. Acum se lucrează și la alte subiecte, primarul a solicitat schimbarea a două imobile din proprietatea statului în cea a primăriei, aici deja se lucrează la proiectul hotărârii de Guvern. În cazul altor terenuri, proiectul este deja pregătit, urma să fie finalizată procedura de avizare”, a punctat Igor Șevcenco.